Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?

Namaz insanları Allah’a yaklaştıran çok önemli bir ibadettir. Namaz, kelimeyi şehadetten sonra İslam’ın 1. Şartıdır. Akli buluğ çağına gelen her Müslümana farz olan namaz insanların da birbirlerine yaklaşmalarını sağlayan bir unsurdur.

Sevgi ve hoşgörü dini olan İslam, namazı överek anlatırken tüm meleklerin Allah’a namazdaki şekillerde ibadet ettiğinden bahseder.

Yine İslam dini namazı herkese farz kılmış bu farz olan namazı kılanlar için büyük ödüller vaat ederken kılmayanlar için büyük cezalar olduğunu bildirmiştir.

Bazı namazların haricinde kalan namazlar cemaatle camide kılındığı gibi farklı yerlerde yalnız da kılınabilir. Fakat namaz kılınacak yerde zeminin temiz olması gerekiyor.

Bu yazımızda Bayram Namazı Nasıl Kılınır?, Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? bunlara değineceğiz.

Namazın Çeşitleri Nelerdir?

Namaz kılınış şekline göre ve önemine göre çeşitlilik gösterir. Önemine göre olan namazlarda en önemli olanı farz namazlardır.

Bu namazlar İslam dininde mutlaka kılınması gereken kılınamadığı zaman da kaza olarak başka zaman kılınması gereken namazlardır.

Bir diğer önemli olan namaz ise vacip olan namazlardır. Bu namaz kasıtlı olarak kılınmadığı zaman farz namazı kılmamış gibi karşılanır. Fakat unutkanlıktan veya başka bir sebepten dolayı kılınmayabilir.

Önemine göre namaz çeşitlerinden bir diğeri de sünnet olan namazlardır. Bu namazlar yapılmadığında herhangi bir sorumluluğun olmadığı ama kılındığında manevi ödüllerle karşılaşacağınız namazlardır.

Bu namazlar Peygamber Efendimiz ’in kıldığı ve kılınması için tavsiye ettiği namazlardır. Gece namazı ve kuşluk namazı bunlardan bazılarıdır.

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?

Vacip Olan Namazlar Nelerdir?

Kasıtlı olarak terk edilmesi yasak olan namazlara vacip olan namazlar denir. Bu namazların farz olan namazlardan farkı kasıttır.

Farz namazlar ne olursa olsun terk edilmesi yasak olduğu halde vacip olan namazların terk edilme durumunda kasıt durumuna bakılır.

Vacip olan namazlar şunlardır;

  • Cuma namazı,
  • Ramazan bayramı namazı,
  • Kurban bayramı namazı,
  • Vitr namazı,
  • Teravih namazı,
  • Cenaze namazı.

Yukarıda yazılı olan vacip namazlardan teravih namazı ve vitr namazı evde yalnız kılınabildiği gibi yılda iki kez kılma fırsatı bulduğumuz bayram namazı, Cuma namazı ve cenaze namazı mutlaka cemaatle kılınması gerekir.

Peki; Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? gelin bunu da açıklayalım.

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı?

Bayram namazı yılda iki kez Ramazan ve kurban bayramlarında bayramın birinci günü kılınması gereken vacip niteliğinde namazdır. Bayram namazının vakti ise kerahet vaktinden sonradır.

Yani güneş doğduktan sonra 45 dakika kerahet vakti olur.

Bu vakitten sonra bayram namazı kılınır. Bayram namazı 2 rekattır ve mutlaka cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Namazdan sonra hutbe okunarak cemaat bayram hakkında bilgilendirilir.

Bayram Namazının Kılınışı

  • Namazın kılınışı ise ilk başta niyet edikten sonra tekbir getirerek eller bağlanır. Subhaneke duasını herkes içinden okuduktan sonra İmam tekbir getirir. Herkes elleri kulaklara götürüp tekbir alır ve sonrasında elleri yana bırakırlar.
  • İmam ikinci kez tekbir alır ve yine eller kulaklara götürülerek yana bırakılır.
  • İmam üçüncü kez tekbir aldığında cemaat elleri kulakta tekbir aldıktan sonra bu sefer eller bağlanarak namaza devam eder. Namazda ilk rekatın geri kalanı normal namaz gibi kılınarak ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekatta imam Fatiha ve zammı süre okuduktan sonra ilk rekatta olduğu gibi üç defa tekbir alır. Cemaatte ilk rekatta olduğu gibi imama uyarak namazını bitirir.

Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı? Cemaatle mi Kılınmalı?

Bayram Namazının Önemi

Bayram namazı her bayram kılınan ve alınan tekbirlerle diğer namazlardan farklı olan bir namazdır. Bayram namazı bayramın müjdecisi niteliğindedir.

Bayram namazının cemaatle kılınmasının farz olma sebeplerinden biri de hutbe okunmasıdır.

Hutbe Cuma namazında olduğu gibi Bayram namazında da namazın farzlarından biridir. Bunun için Cuma namazında olduğu gibi Bayram namazında da cemaat olma farzdır.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir