Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?

Ramazan Bayramına sayılı günler kala cevabı merak edilen birkaç soru var; Bunlar; “Bayram namazı nasıl kılınır?, Bayram namazı kaç rekâttır?, Bayram namazına nasıl niyet edilir?”

Aslına bakılırsa hem Kurban Bayramı namazı hem de Ramazan bayramı namazı kılınışları bakımından aynıdır. Bu yüzden iki bayram namazını da farklı olarak düşünmemeli ve kılınışlarının aynı olduğunu bilmeliyiz.

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için nasıl kılındığı oldukça merak konusudur. Bayram namazının nasıl kılındığını detaylı bir şekilde açıklamakta fayda var.

Bayram namazı kaç rekâttır sorusu ile içeriğimize başlayalım;

Bayram Namazı Kaç Rekâttır?

Bayram namazı, ister kurban bayramı ister ramazan bayramı olsun 2 rekâttan ibarettir ve cemaat eşliğinde kılınması gerekir.

Her namazda olduğu gibi bayram namazında da mutlaka niyet etmek vardır. Peki, bayram namazına nasıl niyet edilir?

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?

Bayram Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Niyet etme aşamasında hangi namaz kılınacak ise önce o zikredilir. Örnek verecek olursak; “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya ve uydum hazır olan imama”.

Kurban Bayramı namazına da “Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya ve uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bayram namazına nasıl niyet edilir açıkladığımıza göre; Bayram namazı nasıl kılınır? bunu da detaylıca aktaralım.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazının en temel şartı cemaat ile birlikte kılınmasıdır. Ve oldukça kısa süren bir namazdır. Çünkü bayram namazı iki rekâttır.

Fazla uzatmadan Kurban yada Ramazan bayram namazı şu şekilde kılınır;

1.Rekât

  1. Namaz vakti geldiğinde, ezan ve kamet getirilmeksizin imam Kurban Bayramı veya Ramazan Bayramı namazına niyet eder. O sırada cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak için imama uymaya niyet eder.
  2. Daha sonra imam “ Allahü ekber” diyerek tekbir alır ve tekbir aldıktan sonra ellerini bağlar. Cemaat de aynı biçimde “ Allahü ekber” diyerek tekbir alır ve tekbirden sonra ellerini bağlar.
  3. İmam ve cemaat kendi içlerinden “Sübhaneke” duasını okumaya başlar.
  4. Sonrasında imam ve cemaat yine “Allahü ekber” diyerek tekbir alır ve ellerini kulakların hizasına kaldırıp yana bırakır. Yine “Allahü ekber” diyerek tekbir alırlar ve ellerini yine yana bırakırlar. Üçüncü defa olmak üzere “Allahü ekber” diyerek tekbir alırlar ve bu sefer ellerini bağlarlar. Bu tekbirler arasında 3 kere “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklerler. Bundan sonra da cemaat susar ve bekler.
  5. İmam, bu sırada gizlice “eûzü besmele” çeker, Fatiha ve zamm-ı sureyi sesli bir şekilde okur. Sonrasında rükû ve secdeleri yaparlar ve ikinci rekâta kalkarlar.
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekât?

2.Rekât

  1. İkinci rekâtta da imam yine gizlice eûzü besmeleyi çeker ve Fatiha ve zamm-ı sureyi sesli bir şekilde okur.
  2. Bunun ardından imam ve cemaat “Allahü ekber” diyerek tekbir almış olup ellerini kulaklarının hizasına kaldırıp yana bırakırlar. Peşinen yine “Allahü ekber” diyerek bir tekbir daha alırlar ve ellerini yana bırakırlar. Üçüncü bir tekbir de alırlar ve ellerini yine yana bırakırlar. İlk rekâtta olduğu gibi bu rekâtta da tekbirler arasında “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklerler.
  3. Üçüncü tekbirden sonra “Allahü ekber” derler ve rükûa varırlar.
  4. İkinci secdeden sonra oturarak “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” dualarını okuduktan sonra sağa ve sola selam verirler ve namazı böylelikle bitirmiş olurlar.

Namazın ardında imam minbere çıkıp hutbe okur. Bu hutbede bayramın birleştirici özelliğine, küs olanların barışmasının büyük bir sevap olduğuna, yardımlaşmanın önemine ve İslam kardeşliğine değinir.

Aynı zamanda Kurban Bayramı hutbesinde teşrik tedbirleri ve Kurban ibadeti hakkında çeşitli bilgiler verir. Ramazan bayramı hutbesinde ise zekât ve sadaka ibadetlerinin üzerinde çok durur.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir