İnsan sosyal bir varlıktır. Bunu çoğu insan mutlaka hayatında bir defa duymuştur. İnsanı insan yapan etmenlerden bir tanesi de budur. İnsanlar sürekli olarak yakınında bir başka insan veya insan grupları ile etkileşim halinde olmuşlardır.
Bunu ilk insanlarda da, günümüzdeki insanlarda da rahatlıkla görebiliriz. İlk insanlar birbirleriyle konuşup, bir sosyal düzen bile kurmayı başarmışlardır.
Erkekler fiziksel açıdan daha kuvvetli oldukları için dışarıda avcılık yapıp yiyecek toplarken kadınlar ise evde ev işleri ve çocuğa bakma görevi ile görevlendirilmişler. Hatta bu sistem öylesine etkilidir ki, günümüzde özellikle doğu ülkelerinde böyle devam etmektedir.
Böylesine sosyal bir canlı olan insan, bulunduğu yer yerde başka insanlar ile iletişime geçebilir. Örneğin uzun bir otobüs veya tren yolculuğunda, sıkılan insanlar yanındaki insana bir takım sorular sorarak onunla konuşmaya çalışırlar. Tabi bu durum eskisi kadar sık görülen bir durum olmaktan çıkmıştır.
Fazla uzatmadan Sosyal medya insanları nasıl etkiliyor ? haydi bunu inceleyelim.
Teknolojinin Etkisi
Teknolojinin gelişmesi çoğu zaman olumlu sonuçlar doğururken, bir o kadar da olumsuz sonuçlar doğurdu. Örneğin akıllı telefonlar, teknolojinin gücünü gözler önüne seren mükemmel cihazlardır. Her akıllı telefon her sene 2 kat daha fazla teknolojik donanım ile güçlendiriliyor.
Bu cihazlar sayesinde insanlar ile yazılı sohbet hem daha hızlı, hem daha etkili ve detaylı gerçekleşebiliyor. Örneğin tuşlu telefonlarda birine mesaj attığımız zaman bir takım sorular aklımızda kalıyordu.
Bunların ilki şuydu: Acaba mesajım ona gitti mi? Bugün artık böyle bir sorun yok. İnsanlara her yerden sohbet uygulamaları ile hızlıca mesaj atabilir, mesajın telefona iletildiğini ve okuduğunu dahi görebiliriz. Gelen e-postaları kontrol etmek için yanımızda koca bir bilgisayar taşımamıza gerek yok.
Cebimizden çıkaracağımız el büyüklüğündeki cihaz sayesinde anlık olarak otobüste, vapurda veya metroda e-postalarımızı kontrol edebiliyoruz.
Daha Detaylı Bilgi İçin Teknoloji Hayatımızı Nasıl Etkiledi? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Akıllı Telefonların Kullanım Kolaylığı
Akıllı telefonların en önemli özelliklerinden bir tanesi de dokunmatik ekran ile beraber gelen kullanım kolaylığıdır. Bir mesajı silmek için tek bir kaydırma hareketi yeterlidir. Tuşlu telefonlarda mesaj silmek için en az 7-8 kere tuşa basmak gerekiyordu. Ekran büyüklüğü ile de tek seferde büyük bir metin mesajı okuyabiliyoruz.
Akıllı telefonlar daha önceden yanımızda taşıdığımız eşyaların hepsini içinde barındıran cihazlar haline geldi artık. E-postalar veya internetten yapılması istenen bir araştırma için bilgisayar, arama yapmak ve mesaj göndermek için bir taşınabilir.
Telefon, fotoğraf veya video çekmek için bir kamera ve fotoğraf makinesi, müzik dinlemek için bir mp3 çalar, harita için uygulama ve GPS cihazı, kontrol etmek için bir saat, uyanmak için bir çalar saat ve koşu için bir sayaç. Bunlar ve daha fazlası için tek bir telefon yeterli oluyor. İşte bu akıllı telefon teknolojinin gücünü ortaya koyuyor.
Fakat teknolojinin bu yönde gelişmesi ve her şeyin akıllı telefon üzerinden yapılması beraberinde asosyalliği de getiriyor. İnsanlar tüm işlerini telefondan hallettikleri için yanlarındaki insanlar ile konuşmaya bile gerek duymuyorlar.
Sohbet etmek istedikleri zaman arkadaşlarına mesaj atıyorlar. Bir adres sormak yerine telefondaki harita uygulamasını açıyorlar. Elbette işe yarar şeyler fakat gün boyu elinde radyasyon yayan cihazlar ile dolaşan insanlar, bir süre sonra kendilerini yalnız ve karanlıkta hissediyorlar.
Sosyal alanda hiçbir yetkileri olmayan insanlar bu sorunu, günümüzün en popüler platformları olan sosyal medyada gidermeye çalışıyorlar.
Sosyal Medya’nın İletişime Etkisi
Sosyal medya, adından da anlaşılacağı üzere insanların sosyalleştikleri sanal ortamlardır. Bunlar arasında en popüler olanlar Facebook, Twitter, Tumblr, Instagram geliyor. Hepsinin ortak özelliği ise, paylaşılan fotoğraf, yazı veya videolara yorum yapabilme fonksiyonunun olmasıdır. Sosyal medyayı vazgeçilmez yapan da budur.
İnsan, çevresindeki insanlar ya da aileleri tarafından yeterince ilgi görmediğinde ilgiyi sosyal medya platformlarında aramaya başlıyorlar. Örneğin bir Facebook sayfasında paylaşılan komik bir fotoğrafa, yine o fotoğraf ile alakalı bir yorum yazarak, yorumun beğeni almasını istiyorlar.
Ne kadar beğeni alırsa, fikrinin o derece önemli olduğunu hissediyor insan. Fakat sorun şu ki, günde 4 saatin üzerinde sosyal medyada gezinip her gördüğü paylaşıma yorum yapan insan için bu bir sorundur.
Yapılabilecek bir sürü aktivite varken, sosyal medyada başkaları için hiçbir önemi ve anlamı olmayan yorumlar yapmak insanın ne kadar çaresiz olduğunu gösteriyor. Ya da bir fotoğraf paylaşmak ve bunu diğer insanlara göstererek beğeni toplamak, toplanan beğeni sayısına göre mutlu olmak, insanın çevresindeki insanlardan hiç beğeni almadığını gösteriyor.
Yani bir kişi eğer gereğinden çok fazla sürede çok fazla sosyal medyada dolaşıyorsa, çevresindekilerin de bunda büyük etkisi vardır.
İnsanlar çevresindeki insanlar tarafından arkadaş olarak görülmediğinde daha samimi olduğuna inandığı sanal arkadaşlıkları başlatıyorlar. Bu da işi daha tehlikeli boyutlara getirebiliyor. Gün içerisinde insan karşısında gördüğü insanın olumlu ve olumsuz yönlerini görerek onun iyi mi yoksa kötü mü olduğuna karar verebilir.
Fakat sosyal medyada karşıdaki kişi sadece iyi yönlerini sisteme yansıttığı için her insana göre iyi görünür. Bu da sanal arkadaşlığın başlamasına sebep olur. Ama insan tanımadığı insanlar ile sanal da olsa arkadaşlık yapmaya başladığında zamanla ona güvenmeye de başlayacaktır.
Bundan sonraki aşamalarda karşıdaki kişiye göndereceği resimleri kendisine şantaj olarak dönebilir. Veya sanal arkadaş ile buluşarak kişi kendi canını tehlikeye atabilir.
Peki Ne Gibi Fiziksel Zararları Var?
Sosyal medyada fazla durmak fiziksel olarak ta çok fazla zarara sebep olmaktadır. Örneğin baş ve boyun ağrısı, bel ağrısı, parmak ağrısı ve göz ağrısı başlıca sorunlardandır.
Bu sorunlar telefon bırakıldıktan sonra kısa sürede geçse de kalıcı olarak etki eden radyasyon göz ardı edilmemelidir. Biliyoruz ki günümüzde evde, okulda veya iş yerinde bulunan teknolojik cihazların büyük bir çoğunluğu çalıştığı süre zarfında etrafına ciddi derecede radyasyon yaymaktadır. Bu da ileride farklı sorunların oluşmasına sebep olabilir.
Sosyal Medya Bağımlılığı
Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için birçok farklı yöntem denenebilir. Ancak temelinde insanın bunu gerçekten istemesi yatmaktadır. Tıpkı sigara gibi sosyal medya da zihinsel bir bağımlılık yaratır. Bundan kurtulmak için kişi bundan kurtulmaya çalışmamalı, bunu istememeye çalışmalıdır.
İlk olarak telefondaki sosyal medya uygulamaları kaldırılabilir. Bu gerçekten etkili bir yöntemdir. Uygulamalar kaldırıldığı için, sürekli insanı içerisine çeken uygulama bildirimleri de ortadan kalkar.
Telefon sadece mesaj göndermek, arama yapmak veya e-postaları kontrol etmek amacıyla kullanıldığında, aslında günün düşünüldüğü kadar kısa olmadığını da gözler önüne serer. Gün içerisinde farkında olmadan sosyal medyada gereğinden fazla zaman hiç fark edilmeden harcanıyor.
Kişi bunlardan uzak kaldığında günün daha uzun olduğunu fark eder ve sosyal medyada harcadığı süre boyunca spor yapabilir. Böylece daha iyi bir vücut, daha mutlu olmayı da sağlar.
Sosyal medyadan kurtulmanın diğer yollarından biri de kafada oluşan “içeride neler oluyor acaba?” sorusunu ortadan kaldırmaktır. Sosyal medya sitelerine yüklenen fotoğraflara gelen yorum ve beğeniler insanı mutlu ve meşgul edebilir.
Ama bundan kurtulmak için onları boş vermek gerekiyor. Beğeni ve yorumların önemsiz olduğunu bilmelidir insan.