Pandemi döneminde sıklıkla maruz kalınan kısmi ve tam kapanma dönemlerinde, Türkiye genelinde eğitim uzaktan devam ediyor. Korona virüs tehlikesinin gittikçe yayılması ile bazı eğitimciler Zoom uygulaması ile uzaktan eğitim sürecinde ders veriyor.
Zoom uygulaması Eba Tv’den çok daha kolay bir ara kullanıma sahip olması ile ön plana çıkıyor. Her ne kadar Zoom uygulaması daha fazla tercih ediliyor olsa da, Türkçe desteği bulunmuyor.
Zoom uygulamasının Türkçe desteğinin bulunmaması, uygulama içi hataların çözümünü daha da zor bir hale getiriyor.
Peki, uygulamada sık bir şekilde rastlanan terim call over internet ne demek? Call over internet hatası ile karşılaşıldığında ne yapılmalı? Sorunun çözümü ve ayrıntılı bilgiler alt başlıklar aracılığı ile incelenebilir.
Call Over İnternet Ne Demek?
Call over internetin Türkçe çevirisi, “internet üzerinden çağrı” şeklinde çevrilebilir. Zoom uygulaması üzerinden herhangi bir kişiye çağrı yapılmak istenildiğinde, call over internet seçeneğinin kullanılması yeterli olacaktır.
Call Over İnternet Probleminin Çözümü
Call over internet komutu ile yapılan çağrılarda bazen problemler yaşanabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı yapılan çağrılarda bazen, ses karşı tarafa ulaşmaz ve bir takım zorluklar ortaya çıkabilir.
Aslında, bu sorunun kaynağı bazen yalnızca mikrofonun kapalı kalmasıdır. Mikrofonu tekrar aktif hale getirmek ise oldukça kolaydır.
Bu sorunun çözümü için izlenmesi gereken adımlar şöyledir;
- Zoom uygulaması açılır,
- Uygulama ekranının sağ altın bulunan “Settings” bölümüne gelinir,
- Settings bölümüne giriş yapıldığında, “Meetings” seçeneğine gidilir,
- Meetings bölümünde yer alan “Always mute my microphone” seçeneği aktifse, pasif konuma getirilmelidir.
Always mute my microphone “mikrofonumu her zaman sessize al” demektir. Bu seçenek aktifse, aramalarda ses karşı tarafa hiçbir şekilde iletilmeyecektir. Bu seçenek pasif hale getirildiğinde, karşı tarafa yapılan çağrılarda yaşanan ses problemi çözüme ulaşacaktır.
Zoom Uygulamasında En Çok Karşılaşılan Kelimeler
Call over internet teriminin yanı sıra, Zoom uygulamasında kullanıcılar, pek çok yabancı kelimeyi görürler.
Aktif olarak karşılaşılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları şu şekildedir;
- Sign up: Üye ol,
- Sign in: Giriş yap,
- Join a meeting: Görüşmeye katıl,
- Chat: Sohbet,
- Forgot my password: Şifremi unuttum,
- Your name: İsminiz,
- Meeting ID: Görüşme numarası,
- Share screen: Ekranı paylaş,
- Turn off my video: Görüntümü kapat,
- Dont connect the audio: Sesi iletme,
- Join: Katıl,
- Cancel: İptal,
- Leave meeting: Görüşmeden ayrıl,
- Always turn of my video: Görüntümü her zaman kapat,
- Always turn off my microphone: Mikrofonumu her zaman kapat,
Zoom uygulaması kullanan ve yabancı dili düşük seviyede olan kişilerin, listelenen komutların anlamlarını bilmesi, Zoom uygulamasını rahat bir şekilde kullanmaları için yeterlidir.
EBA Yerine Neden Zoom Tercih Ediliyor
Zoom uygulamasına alışan kişiler, EBA uygulamasını kullanmakta bir hayli zorlanır. Zoom, EBA ile kıyaslandığında çok daha fazla kolaylık sağlar.
Bağlantı hızı ve uygulama seçenekleri ise, EBA uygulamasından çok daha iyi bir sisteme sahiptir. Zoom uygulamasında karşılaşılan tek zorluk, yabancı dil bilmemekten kaynaklanan problemlerdir.
Kullanıcılar, uygulamayı kullanırken karşılaştıkları yabancı kelimelerin ne anlama geldiklerini anladıklarında, Zoom uygulaması rahat bir şekilde kullanabilir ve herhangi bir zorlu yaşamaz.
Sık sık karşılaşılan karşı tarafa sesin gitmemesi sorunu da, Zoom uygulamasının ayarlar kısmında yer alan özelliği kapatarak çözüme ulaştırılabilir.
Pandemi döneminde, ülkemizdeki eğitimciler tarafından kullanılan ve popülerliği gittikçe artan Zoom uygulaması, korona virüs kabusu bitene kadar daha da yaygınlaşma yönünde eğilim gösteriyor.