Göz Tansiyonu Nedir?
Göz Tansiyonu Nedir ?

Göz tansiyonu halk içerisinde genelde karasu olarak bilinmektedir. Fakat diğer adı göz tansiyonudur. Bu göz tansiyonu son zamanlarda birçok insanın başına gelen bir durum olduğundan dolayı göz tansiyonu nedir ? Sorusunu çok fazla insan sormaktadır.

Bu konu hakkında bilgi edinilmek istenir. Bu hastalık genelde 60 taş ve üzerinde görülen görme kayıplarının nedeni olarak bilinir.

Göz Tansiyonu: yani Glokom, gözün ön tarafında biriken sıvıyla oluşmaktadır.

Bu hastalık tedavi edilmediğinde kalıcı olarak görme kaybı yaşanmasına neden olur. Genelde sabahın ilk saatlerinde oluşan baş ağrısı bazı zamanlarda bulanık görmeye neden olur. Göz Tansiyonu olan bireylerin en az iki yılda göz kontrollerinin yaptırması önemlidir.

Glokom yani göz tansiyonu genelde 40 yaş ve üzerinde bulunan kişilerde görülebilir. Ama genelde daha çok 60 yaş ve üzerinde ki kişiler de daha fazla görülmektedir. Ailesinde göz tansiyonu olan kişiler bu riskin daha çok altındadır. Diyabet hastalarında ve migren sorunu planlarda bu göz tansiyonu görülme sıklığı normal bireylere göre daha da fazladır.

Göz Tansiyonu Belirtileri

Farklı Glokom türleri vardır. Fakat göz tansiyonunda belli başlı sıkça görülen bazı belirtiler bulunur. Peki belirtilerine göre göz tansiyonu nedir ?

Göz tansiyonu belirtileri şunlardır;

  • Göz kızarıklığı
  • Göz ağrısı
  • Görüşün azalması
  • Alın bölgesinde oluşan ağrılar
  • Bulanık görme
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Işıkların kenarında hare görme

Bunlar göz tansiyonu oluşan hastalarda en sık görülen belirtilerden bazılarıdır. Bu göz Tansiyonunun belirli bir belirtisi yoktur. Bunun için göz kontrolü yaptırmak son derece önemlidir. Erken kontroller hastanın hastalığının önüne geçilmesine ve ileride yaşayacağı kalıcı görme kaybının önüne geçmesinde yardımcı olmaktadır.

​​Göz Tansiyonu Nasıl Düşürülür?

Göz Tansiyonlarının düşürülmesi imde genellikle doktorlar göz damlası verir. Damla yerine bitkisel bazı yöntemlere göz tansiyonu düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Bu bitkisel yöntemler denemeden önce bir doktora başvurulması gerekir. Özellikle göz tansiyonunda kullanılan bitkisel yöntem hercai menekşesi olur.

Bu bitki göz tansiyonu düşürülmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra dut ağacında tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Bu bitkiler bitki çayı şeklinde tüketilerek tansiyonun düşmesinde etkili olur.

Diğer bitkilere örnek olarak ise sarımsak, soğan, karabaş otu da göz tansiyonunda iyi gelir.

Göz Tansiyonu Yükseldiğinde Ne Olur?

Göz tansiyonu olan kişilerde tansiyon yükseldiğinde bazı olumsuz durumlarla karşılaşılır. Öncelikle görme sinirleri tahriş olmaktadır. Bu görme sinirleri yaklaşık olarak bir milyon kadar liften oluşur. Göz Tansiyonu Yükseldiğinde öncelikli olarak ince olan lifler kaybolur.

Daha sonrasında tahriş olan sinirler ise insanların görme alanlarını daraltır. Bu görme alanı hafife alınacak kadar sarılmaz. Çok daha fazla küçük bir alanda görmeye neden olur. Bu durumda insanların görme yetkilerini en aza indirir.

Göz Tansiyonu Nedir?
Göz Tansiyonu Nedir ?

Göz Tansiyonunun Çıkma Nedenleri

Göz Tansiyonu Nedir sorusuna ek olarak; Genellikle gözün beslenebilmesi için göz içerisinde bir sıvı bulunur. Bu göz içerisinde bulunan sınıflar bazı zamanlar gözden gider. Göz tansiyonu da göz sıvısının boşalmasında yardımcı olan kanallarda tıkanıklık sebebi ile sıvının boşalamaması ve bununla birliktedir göz basınç oranının artmasına başlı olarak oluşmaktadır.

Göz içerisinde yükselen basınç görmede yardımcı olan sinirlerin zarar görmesini sağlar. Bu nedenle de halk arasında bilinen karasu, bilimde bilinen adı ile Glokom oluşur. Göz tansiyonunda görmemize yardımcı olan sinirlerin ölmesi ile insanlarda kalıcı olarak görme kabı oluşur.

Bu hastalık ilerleyen yaşlarda, miyop olan insanlarda, sigara kullananlarda, şeker hastalığı olanlarda, göz yaralanması geçirenlere, migreni olanlarda ve genetik yatkınlığı olan insanlarda daha çok görülmektedir.

Bu yazımızda , Göz Tansiyonu Nedir sorusuna alt başlıklar ile cevap vermeye çalıştık. Göz problemleri ihmale gelmeyeceğinden, tüm sorularınız için uzman hekimlere danışmanızı tavsiye ederiz.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir