Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı
Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı

Kadın metabolizması üzerinde önemli birçok etkileri bulunan üç tane hormon bulunur. Özellikle de birbirinden farklı olan bu üç hormon ortalama 28 gün kadar süren adet kanaması döngüsünde çok önemlidir.

Bu hormonlar 4 haftalık süre boyunca kişilerin enerji ve psikolojilerinde etki gösterir. Östrojen hormonu 2 hafta içerisinde salgılanmaya başlar ve 7 gün boyunca sürer.

Kadınlar bu 7 günün sonunda ağrılı ve yorgun durumdan çıkar ve enerjik bir hale gelir. İştah artışı kontrol altına alınır ve uyku düzeni normale döner.

Bu sayede gündelik hayat daha rahat hale gelir. 2 hafta içinde testosteron hormonunun salgılanmasıyla beraber öz güven artar, kuvvetli bir hafıza ortaya çıkar ve cinsel istekte artış görülür.

Lafı fazla uzatmadan, bu yazımızda “Kadınlarda testosteron hormonu kaç olmalı?” sorusunu detaylarıyla cevaplayacağız. Öyleyse Kadınlarda testosteron hormonu kaç olmalı? gelin birlikte inceleyelim.

Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı?

Kadınlarda testosteron hormonu çok az miktarda yumurtalıklarda bulunur. 3 hafta içinde progesteron hormonunun salgılanmasıyla beraber hamilelik için anne rahmi hazırlanmış olur.

Bu dönemlerde çekingen, uykulu ve normalden daha yorgun hissedilir. Son haftanın içinde hormon seviyelerinde azalma görülür. Hormon dengesizliklerinden dolayı baş ağrısı, vücutta su toplama, hazımsızlık ve uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kadınlarda testosteron hormonu:

Menopoz öncesi : östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıyken,

Menopoz sonrası ise: östron 7-40 pg/ml ve östradiol 10 pg/ml değerinin altında olmalıdır.

Testosteron Kimlerde Bulunur?

Testosteron hormonu erkeklerin vücut gelişimi ve cinselliği için oldukça önemlidir. Ergenliğe erişmiş olan bütün erkeklerin vücutları bu hormonu salgılar. Androjenler arasında bulunan bu hormon ergenlik döneminde daha fazla salgılanır.

Erkek gelişiminde önemli bir yere sahip olan testosteron, androjen hormonlarından biridir. Testosteron hormonu testislerin içerisinde olan leydig hücreleri tarafından üretilir.

Ayrıca adrenalin bezleri sayesinde de üretilebiliyor. Bu hormon kadınlarda böbrek üstü bezi tarafından salgılanır.

Kadınlarda testosteron hormonu yükselmesi sonucunda vücutta bazı hormonsal değişikliler ortaya çıkar.

Bu değişiklikler şöyle sıralanabilir:

  • Adet kanamasında düzensizlik
  • Sivilce
  • Göbek bölgesinde yağlanma
  • Kıllanma
  • Seste kalınlaşma

Testosteron Hormonu Neden Düşer?

Genellikle erkeklerde olan testosteron hormonun 300-1200 NG/dl arasında bir değerde olması gerekir. Kan ölçümleri sonucunda değerler bu seviyeler arasında görülürse vücutta bir sorun olmadığı ortaya çıkmış olur.

Yalnız bu değerler 300’ün altında görülürse kişiler hormon düşüklüğü tedavisi olmalıdır. Erkeklerde genellikle bu hormon testislerde üretildiği için hormonlarda olumsuzluk oluşabilir.

Erkeklerde genetik ya da doğuştan olan sorunlar hormon salgılanmasına engel olabilir. Yaşın ilerlemesiyle kortizol hormonu fazla salgılanır ve bu yüzden testosteron hormonunda düşüş görülebilir. Ayrıca yeteri kadar uyumamak, çok fazla sigara ve alkol içmek de hormon seviyesinin düşmesine neden olabilir.

Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı
Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı

Testosteron Hormonu Nasıl Yükselir?

Erkek vücudunda hormon artışını gerçekleştirmek için doktorlar hastalar için bazı ilaçlar verirler. Kullanılan ilaçlar sayesinde vücut yağ kütlesi azalır ve hormon seviyelerinin yükselmesi sağlanır.

İlaçların ve takviyelerin yetersiz kaldığı durumlarda hastalara doktorlar tarafından hormon iğneleri verilebilir.

Hormon eksikliği bir hastalık olarak görülmekten ziyade mekanizma eksikliği olarak görülür. Bu sorunu çözmek için öncelikle eksikliğin temel nedeninin tespit edilmesi gerekir.

Tıbbi noktalar haricinde kişilerde hormon düzeyinin yükseltilmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekir.

Beslenmenin yanında magnezyum, çinko ve D vitamini seviyelerine de dikkat edilmelidir. Kişiler 24 saat içinde en az 8 saat düzenli uyku uyumalı ve spor yapmayı da ihmal etmemelidir.

Hormon seviyelerini doğal bir şekilde yükseltmek için ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Ayrıca bu sebzelerin yanında muz, sarımsak, yağsız et ve avokado gibi besinleri tüketerek fazla kilo alımından kaçınmış olursunuz.

Hormon seviyeleri konusunda sorun yaşayan erkeklerin alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Sonuç itibariyle “Kadınlarda Testosteron Hormonu Kaç Olmalı?” sorusu bu şekilde cevaplanmaktadır.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir