Uzak doğu ülkelerinde binlerce yıldır kullanılan ve cilt bakımında önemli bir yere sahip olan “dermaroller” silindir bir şekle sahiptir. Bir cilt bakım aleti olan Dermaroller nedir? dermaroller ne işe yarar, nasıl kullanılır? bu yazımızda bu soruları cevaplayacağız.
Dermaroller Nedir?
Bir cilt bakım aleti olan dermaroller; üzerinde bulunan minik iğneler yardımıyla cildin uyarılmasına olanak sağlamaktadır. Silindir yapının üzerinde bulunan bu iğnelerin boyutları kullanım türüne göre seçilmektedir.
Yüz, vücut veya saç derisinde kullanılabilmektedir. Dermaroller üzerinde bulunan iğneler 0,5mm ile 3mm arasında değişkenlik göstermektedir. Kullanımının oldukça kolay olması tercih edilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
Dermaroller birçok farklı bakım ürünü ile birlikte kullanılabilmektedir. Peki; dermaroller ne işe yarar?
Dermaroller Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Üzerinde bulunan iğneler sebebiyle birçok kişinin ön yargılı olduğu bir cilt bakım aletidir. Cilt üzerine iğne uygulamanın kötü sonuçlar doğurabileceği düşüncesi oldukça yanlıştır.
İğnelerin cilt yüzeyinde doğru şekilde kullanılması cilt için oldukça faydalıdır. Her ne kadar kullanımı cilt için yaygın olsa da aslında saç kökleri ve çatlaklar için de tercih edilmektedir.
Saç köklerinin güçlendirilmesi ve vücutta bulunan çatlakların onarılması amacıyla da kullanılabilen bir alettir.
Saç İçin Dermaroller Kullanımı
Saç dökülmesini azaltmak ve dökülen saçların yerine yenisinin çıkması amacıyla dermaroller kullanımı tavsiye edilmektedir. Saç derisi için kullanılacak olan dermarollerın iğne boyutu 2mm veya 3mm olmalıdır.
Silindir başlığın saç derisi üzerinde gezdirilmesi saç köklerinin uyarılmasına olanak sağlamaktadır. Bu işlem sırasında saç diplerinde herhangi bir yaranın bulunmadığından emin olunması gereklidir.
Düzenli uygulama yapılması durumunda saç kökleri güçlenerek saçların daha gür ve sağlıklı çıkmasına olanak sağlamaktadır. Özellikle duş sonrasında buharın yardımı ile yumuşamış olan deriye uygulanması çok daha kolay ve etkilidir.
Saç derisi problemli olan kişilerin aleti kullanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Özellikle egzama sorunu yaşayan kişiler herhangi bir uzmana danışmadan aleti kullanmamalıdır.
Cilt İçin Dermaroller Kullanımı
Binlerce yıldır cilt bakımında kullanılan dermaroller cildin alt tabakasını uyararak cilt sorunlarını gidermek amacıyla tercih edilmektedir. Kullanıma başlanmadan önce cildin kirden arındırılmış olmasına dikkat edilmesi gereklidir.
Dermaroller yalnızca temizlenmiş cilde uygulanmalıdır. Uygun bir temizleme ürünü kullanılarak kirden tamamen arındırılmış olan cilde uygulanması gereklidir.
Uygulama öncesinde aletin dezenfekte edilmesi gereklidir.
Cilt yüzeyinde mikro delikler açarak cilde sürülen her ürünün çok daha kolay emilmesini sağlayan bu alet sivilce ve akne üzerine kesinlikle uygulanmamalıdır. Cilt yüzeyinde herhangi bir açık yara bulunuyorsa o bölgeye temas edilmesinden kaçınılması gereklidir.
Bu tür cilt bakım aletlerinin bilinçli olarak kullanılması oldukça önemlidir. Silindir başlığa sahip olan aletin cilt yüzeyinde alttan yukarı olacak şekilde gezdirilmesi ve kesinlikle bastırılmaması gereklidir.
Bu uygulamanın 5 ile 10 dk arasında yapılması tavsiye edilir. Gerekli uygulama yapıldıktan sonra serum ve nemlendirici uygulaması yapılabilmektedir.
Bu ürünlerin uygulama öncesinde kullanılması herhangi bir etki göstermeyeceğinden kullanım sıralarının dikkate alınması gereklidir.
Vücut Çatlağı İçin Dermaroller Kullanımı
Vücutta bulunan çatlaklar özellikle kadınlar için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu durumu gidermek amacıyla yalnızca kremlerin kullanılması yeterli değildir. Doğru bir uygulama ile dermaroller kullanımı tavsiye edilmektedir.
Özellikle bacakta bulunan çatlak ve selülitlerin giderilebilmesi amacıyla tercih edilmektedir. Güzellik merkezlerinde de sıkça kullanılan dermaroller, çatlak olan bölgeye nazikçe uygulanmalıdır. Uygulama sırasında aşırıya kaçmamak ve sert bir baskı uygulamamak gereklidir.
Günde iki kez bu uygulamanın yapılması kısa süre içerisinde cildin alt tabakasının uyarılmasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle uygulama sonrasında E vitamini yağının kullanılması tavsiye edilmektedir.
Dermaroller Nasıl Temizlenir?
Dermaroller kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar mevcuttur. Bunlardan ilki hiç şüphesiz dermarollerın temizliğidir. Dermaroller her ne kadar mucizevi bir alet olsada kullanımı sırasında yapılan yanlışlar ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Dermarollerın doğru şekilde kullanılması ve dezenfekte edilmesi oldukça önemlidir. Dermaroller için uygun olan alkol bazlı temizleyiciler mevcuttur. Bu temizleyiciler dermaroller üzerine uygulanarak beklenmelidir.
Doğru şekilde dezenfekte edilmeyen dermaroller cilt yüzeyinde problemlere yol açabilmektedir. Eğer herhangi bir dezenfektan yok ise kolonya ile de temizlenebilmektedir.
Alkol bazlı olan tüm dezenfekte ürünleri dermaroller için uygundur. Kişisel bir bakım aleti olan dermarollerın hiç kimseyle paylaşılmaması gereklidir. Ayrıca kullanım öncesi ve sonrasında alkol bazlı bir temizleme ürünü ile temizlenmesi gereklidir.
Üzerinde herhangi bir mikrop olmadığından emin olunması için temizleme işlemine önem verilmelidir. Ayrıca üzerinde bulunan iğnelerin herhangi bir zarar görmemesi için saklama şekline de dikkat edilmesi gereklidir.
Dermaroller Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanımı sırasında cilt yüzeyi ve cilt yüzeyindeki sorunlar iyice analiz edilmelidir. Cilt tipi ve cildin ürün kullanımına gösterdiği tepkiye bakılmalıdır.
Bu arada cilt tipinizi bilmiyorsanız; Cilt Tipimizi Nasıl Anlarız? Cilt Tipi Deneyi! başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
İlk kez dermaroller kullanacak kişiler 0.5mm ile kullanıma başlamalıdır. İğne boyutu 6 ay düzenli kullanım sonrasında tercihe bağlı olarak arttırılabilmektedir.
Uygulama öncesinde cildin küçük bir bölümünde aletin test edilmesi ve birkaç saat beklenmesi gereklidir. Özellikle çok hassas cilde sahip kişilerde belirli reaksiyonlar oluşabileceğinden kullanım öncesinde uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.
Eğer cilt herhangi bir reaksiyon göstermiyor ise o zaman tam anlamıyla uygulamaya başlanmalıdır.