Eski tip flamanlı ampul kullanımının azalmasıyla birlikte, ev, işyeri ve okul gibi alanlarda LED aydınlatma ürünleri çok sık kullanılmaya başlandı.
Ayrıca iyi bir aydınlatma sistemi ve enerji tasarrufu için LED lambalar sıklıkla tercih edilmekte. Fakat Led lambalar bazı durumlarda yanmayabilir, titreyebilir veya türlü sebeplerle çalışmayabilir.
Peki, bu LED lamba neden yanmaz?, yada Led neden titrer? öğrenmek ister misiniz?
Öyleyse hemen açıklayalım…
LED Lamba Neden Yanmaz?
Öncelikle bu tür lambaların işlevini yerine getirmesi için sağlam olması gerekir. Çatlak ve kırık LED’ler ışık vermez.
Bu yüzden lamba seçiminde dikkatli olmak ve kaliteli malzeme seçimi yapmak gerekir.
- Lambanın yanmamasına neden olan diğer bir unsur ise voltaj yetersizliğidir. Lambaya yeterli voltaj gelmiyorsa lamba ışık vermez.
- Bir diğer arıza sebebi ise LED lambaları besleyen trafo devresinde bir arızanın meydana gelmesidir. Bu arızanın sonucunda LED trafosunun, işlevini yitirmiş olabileceği gibi LED’lere de zarar vermiş olabilir.
- Lambaların bir süre sonra yanmamasının temel sebeplerinden birisi de çalışma ömrünü tamamlamış olmasıdır. Genellikle Ledlerin belli bir çalışma saat ömürleri bulunur. Bu saat aşıldığı taktirde yenisinin satın alınması gerekir.
Genel olarak LED lambaların yada ampullerin tecrübeli elektrikçiler tarafından takılması gerekir. Yanlış alet seçimi, yanlış bağlantı şekli yada yanlış alanda kullanım; LED lambaların çalışmamasına sebebiyet verebilir.
LED Lamba Neden Yanmaz? sorusu bu şekilde özetlenmektedir.
Yanmayan LED Lambalar İçin Neler Yapılabilir?
LED lamba neden yanmaz? sorusuna sıkça meydana gelen arızalardan bahsettik. Fakat LED lambaların neden yanmadığını tespit etmek her zaman kolay değildir.
Lambaların yanmadığı durumlarda yapılması gereken bazı işlemler vardır.
Yanmayan LED lambalar için yapılması gerekenler şunlardır:
- Öncelikle güç kaynağını kontrol edin. Lambaya elektriğin gelip gelmediği kontrol edilmelidir.
- Elektrik bağlantısında sorun yok ise; ampul fiziksel olarak kontrol edilmelidir. Kırık, çatlak ve kablolarda kararma gibi olumsuz unsurlar mevcutsa lambayı tekrar kullanmayın. Lambayı değiştirin.
- Lambada herhangi bir olumsuz durum yoksa sorun Led trafosunda olabilir. Led trafosunu değiştirin. Ayrıca Kullanılacak trafonun LED ampullerin voltaj ve güç değerleri ile uyumlu olmasına dikkat edin.
- Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız; Alanında uzman bir elektrikçi çağırın ve profesyonel bir destek alın.
Bu işlemleri uygulamak arızayı tespit etmeye yardımcı olur. Elektrikle ilgili sorunlarda bilinçsiz müdahaleler yapmayın. Mutlaka uzman görüşü alın.
LED Lamba Neden Titrer?
LED lambada ki ışığın sürekli titremesi hem gözü yorar hem de tesisatı olumsuz yönde etkiler. Peki, bu titreme neden olur?
- Titremeye neden olan unsurlardan biri gevşek ampullerdir.
Gevşeyen ampuller veya gevşek takılmış ampullerde temas sorunu (Ark yapma) yaşanır. Yaşanan temas sorununu ortadan kaldırmak için ampullerin sıkılması gerekir.
Böylece temassızlık sorunu giderildiği gibi, ampulün düzelip düzelmediği kontrol edilmelidir.
- Ayrıca lamba anahtarında görülen aşınma veya arıza da ışığın titremesine neden olabilir.
Bağlantıları kontrol etmek ve vidaları iyice sıkmak gerekir. İşe yaramıyorsa yeni bir ampul ile değiştirmek faydalı olacaktır.
- Bir diğer sebep; Elektrik sistemi ortak bir devreye bağlıysa yüksek watt’lı başka bir cihaz açıldığı zaman ışık miktarında azalma ve titreme görülür.
Bu durumda ampul sönük yanabilir yada devamlı olarak titreyebilir. Bu gibi sorunlar göz sağlığına zarar verir. Gözlerde hassasiyet ve bozulmalar meydana gelir.
Bu durumun en kısa zamanda düzeltilmesi gerekir.
LED Lambanın Ömrü Ne Kadar?
LED lambaların ışık vermemesinin nedenlerinden bir tanesi kullanım ömrünün geçmiş olmasıdır. Kullanım ömrü geçen lambalardan istenilen verimi almak çok zordur.
LEDlerin kullanım ömrü genel olarak uzundur. LED lambaların yaklaşık 50.000 ve 60.000 saat ömrü vardır. Bu süre kullanılan ampul türü ve üreticiye göre farklılık gösterir.
Teknolojin gelişmesiyle birlikte daha uzun ömürlü LED lambalar tasarlanmaya başlandı. Günümüzde kullanılan çok uzun ömürlü lambalar da mevcuttur.
Lambanın ömrünü etkileyen bazı faktörler bulunur. Yanlış ve kötü kullanım lambanın ömrünün kısalmasına neden olur.
LED Lamba Kapalıyken Neden Yanar?
Lambalar kapalı olduğu halde bir süre sonra kendiliğinden tekrar yanıyorsa elektriksel bir sorun var demektir. Böyle bir durumda ilk olarak elektrik tesisatını kontrol etmek gerekir.
Sorun kablolardan kaynaklı olabilir. Lamba anahtarında ki bağlantıyı sağlayan kabloların yanlış bağlanmış olması bu soruna neden olabilir.
Sorunu gidermek için anahtardaki yanlış konumlanmış kabloların yerini değiştirin.
Bu işlemi tek başınıza yapmayın! Mutlaka güvenilir bir elektrikçi ustasından yardım isteyin.
Elektrik devresi ve anahtar birbirini tamamlayan iki unsurdur. Devrenin doğru çalışması anahtarın da çalışma prensibini etkiler.