Televizyon yada monitör alırken, birçok özelliğe bakarak satın alırız. Bunlardan birisi olan ve sıkça sorulan bir soru; Ekranlarda LED ve LCD Farkı nelerdir, satın alırken hangisi tercih edilmeli ? Tüm bunları sizler için inceledik.
Öncelikle LCD “likit kristal ekran” anlamına gelir ve teknik olarak hem LED hem de LCD TV’ler likit kristal ekranlardır. Temel teknoloji, her iki tür TV’nin sıvı kristallerin bloke ettiği ve ışığın geçmesine izin verdiği iki polarize cam katmanına sahip olması bakımından aynıdır.
LCD ve LED Ekranların Yapısı
Her iki tür TV’de, ışığın ekrana geçişini kontrol etmek için bir likit kristal panel (LCD) kullanır. Tipik olarak bu paneller, aralarında bir sıvı kristal çözelti bulunan bir çift polarizasyon malzemesi tabakasından oluşur.
Bir LCD bir çift şeffaf plakadır ve her ikisi de çok küçük hücrelere bölünmüştür. Bu tür kapsüllerin her biri özel bir maddeyle, yani sıvı kristalle doldurulur. İç kısım RGB renk filtreleri ile kaplıdır. Yeşil, kırmızı veya mavidirler. Ekranın herhangi bir pikseli, farklı renklerde eklerin bulunduğu üç hücredir.
Bu sıvı kristal madde şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Normal durumunda opaktır. İçinden bir elektrik akımı geçtiğinde, yarı saydam hale gelir. Ve montaj içeriden aydınlatıldığında, çok renkli noktaların bir kombinasyonu elde etmek mümkün hale gelir.
LED ve LCD Farkı Nelerdir ?
Ekranlarda LED ve LCD farkı olarak ; Yalnızca arka ışık uygulama yönteminde fark vardır.
Paneldeki görüntü, ışıkta görüntülenen bir slayta çok benzer. Bu, geleneksel LCD TV’lerin arka aydınlatma sağlamak için soğuk katot floresan lambaları kullandığı anlamına gelir.
Ve LED TV’ler ekranı aydınlatmak için ışık yayan diyot kullanır. LED’ler daha küçüktür, ancak daha verimlidir. Faydaların çoğunun geldiği yer burasıdır.
LCD Teknolojisi ve Özellikler Nelerdir?
Geleneksel bir LCD arka ışığı, ekranın önündeki monitör kasasına takılan basit bir soğuk ışık floresan lambadır. Bu tür bir aydınlatma ile farklı renklerde bir palet elde edebilirsiniz.
Elektrikli ışıldayan arka aydınlatma, çok az güç tüketimi gerektirir. Ancak çalışabilmesi için yüksek frekanslı bir AC kaynağı gereklidir. Işık kaynağının çalışması için, dönüştürücülerin saatte ortalama 25 watt’a ihtiyacı vardır. LCD ömrü yaklaşık 5.000 saattir. Ayarlanan ışıma yoğunluğundan etkilenir.
LED Teknolojisi ve Özellikler Nelerdir?
LED arkadan aydınlatmalı başka bir LCD TV türüdür. Böyle bir arka ışığın üretimi için bir grup parlak LED kullanılır. Küçük matris boyutuna sahip modellerde çoğu durumda yan tarafa yerleşik yayıcılara sahip bantlar takılır. Geniş formatlı cihazlarda, LED’ler tüm ekran alanına yerleştirilir.
LED’in teknik olarak çalışması için dönüştürücü kullanılmadan 5V’luk bir voltaj kaynağı yeterli olacaktır. Bu durumda minimum enerji tüketimi olacaktır. Kompakt taşınabilir cihazlarda kullanılabilir.
Hangi Ekran Seçeneğini Seçmelisiniz?
Ekranlarda LED ve LCD Farkı nedir öğrendiğimize göre, LED mi, LCD mi? sorusuna da verilecek cevaplar şunlardır;
1- Düşük Enerji Tüketimi
LED’lerin çalıştırılması için ek dönüştürücülere gerek yoktur. Güç gerektiren tek devre bileşeni akım sınırlayıcıdır. Arka ışığa gelince, 46 cm’den büyük diyagonal ekranlarda bile tüketimi 10 watt’tan fazla değildir. Standart ev modelleri için 3-5 watt’dır.
2- Dayanıklılık
LED’in kullanım ömrü 50 bin saattir. LED şeritlerini değiştirmeniz gerekirse, bu çok basittir.
3- Boyutlar
Yarı iletken cihazlar o kadar küçüktür ki gerçekten düz bir ekrana sahip bir monitör sağlarlar. Bunun yeri doldurulamaz bir çözüm olduğu birçok cihaz ve dizüstü bilgisayarlar vardır.
4- Renk Kalitesi
LED ve LCD arasındaki farklar, LED’ler söz konusu olduğunda, arka ışığı ekranın tüm çevresine eşit olarak dağıtabilmesidir. Kontrast daha iyi hale gelir. Görüntünün doygunluğu artar.
Ayrıca, ekranın bazı alanlarının parlaklığının parlaklığını değiştirerek, yerel karartma göreviyle başa çıkabilirsiniz. LED ve LCD arasındaki temel fark ise, LED’lerin CCFL lambalardan çok daha küçük olmasıdır.
Bu, LED TV’lerin çok daha ince yapılabileceği anlamına gelir.