PCR Testi Ne Demek
PCR Testi Ne Demek

Son zamanlarda sıkça duyulan PCR Testi Ne Demek ve PCR Testi Nasıl Yapılır ? Sorusuna birlikte cevap bulalım. Özellikle koronavirüs tanısı için sıkça başvurulan yöntemlerden biri olduğu için daha çok merak uyandırıyor.

PCR Testi Nedir ?

PCR “Polymerase Chain Reaction” kısaltması olan ve kelime anlamı “Polimeraz Zincir Reaksiyonu” demektir.

PCR testi ne demek ? diye soracak olursanız şu şekilde açıklayabiliriz;

Sars, Covid, Mers gibi çeşitli hastalıklara tanı koymak ve tedavi sürecini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle son zamanlarda artış gösteren koronavirüse karşı da sıkça kullanılıyor.

Koronavirüs bulaşma yolları ve mutasyonları hakkında gerekli bilgiler edinmeyi ve bu bilgiler eşliğinde hareket etmeyi sağlıyor. Bu test burundan veya boğazdan alınan örneğe göre belirli aşamalardan geçiyor.

PCR Testi Nasıl Yapılır ?

  • Öncelikle kovid şüphesi taşıyan kişilerden sürüntü örneğinin alınması gerekir.
  • Sürüntü örneği yetkili sağlık çalışanı tarafından sürüntü çubuğu kullanılarak alınır.
  • Boğaz ve burun örnek alımı için uygun bölgelerdir.
  • Alınan sürüntü örneği dikkatli şekilde taşıma besiyerine konur ve PCR işlemi için laboratuvara iletilir.
  • Alınan örneğe nükleotid testleri yapılır ve virüs etkeninin saptanması sağlanır.
  • Kişide virüs etkeninin varlığı RNA’ya göre saptanır.
  • Elde edilen RNA virüs için kimlik konumundadır.

Bu aşamalar yetkili kişilerin kontrolünde gerçekleşir. Kişide virüs etkeni mevcutsa uzman doktor virüs çeşidine göre uygun tedaviye başlar.

PCR Testi Neden Yapılıyor?

Bu test sayesinde virüsün viral RNA varlığı tespit edilir. Ayrıca antijen testleri sayesinde antijen varlıkları tespit edilir.

Koronavirüse karşı üretilen bir antikorun bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Bu bilgiler virüsün tedavisi ve yayılımı hakkında çok sayıda bilgi elde etmeyi sağlar. Bu nedenle pcr testlerinin uygulanması çok önemlidir.

PCR Testi Kimlere Yapılmalı?

Bu testlerin öncelikle koronavirüs semptomu taşıyan kişilere yapılması gerekir. Kişide ateş, halsizlik, boğaz ağrısı gibi semptomlar mevcutsa kısa zaman içinde PCR testi yaptırması gerekir.

Aynı zamanda virüslü kişi ile temas sonrası da gerekli testlerden geçmek ve sonuca göre korunma önlemleri almak gerekir. Testin sonuçları en geç 3 gün içerisinde size bildirilir. Yoğunluk, testin sonuçlanma süresi gibi etkenler test sonucunun uzamasına neden olabilir.

PCR Testinin Faydaları Nelerdir?

Bu testlerin doğru şekilde yapılması kişiyi ve toplumu olumlu yönde etkiler. Çok sayıda faydasını görmek mümkündür. Peki, bu faydalar nelerdir?

Sağladığı faydalar şunlardır:

  • Toplumun büyük bir kesiminin taranmasını ve kontrol altında tutulmasını sağlar.
  • Enfeksiyon etkenini tanımayı ve yayılımını önlemeyi sağlar.
  • Ağır vaka sayılarının ve ölüm oranlarının düşmesini sağlar.
  • Hastalık etkeni taşıyan kişilerin erken dönemde teşhis edilmesine yardımcı olur.
  • Virüsün kişinin bünyesinde ne zamandan beri bulunduğunu tespit eder.
  • Virüse karşı bağışıklık sisteminin durumu ve bağışıklık seviyesi hakkında bilgi verir.
  • Pandemi sürecinin kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olur.
  • İzolasyon amacıyla bu testler büyük fayda sağlar.

Sağladığı avantaj ve faydalar pandeminin yavaşlaması ve son bulması için oldukça önemlidir. Toplum sağlığını tehlikeye atan salgına karşı nasıl korunulması gerektiği hakkında çok sayıda bilgi elde edilir.

PCR Testi Ne Demek
PCR Testi Ne Demek

PCR Testleri Güvenilir Mi?

Tam anlamıyla güvenilir sonuçlar elde edilemeyebilir. Alınan sürüntü örneğinin elde edilme aşaması ve muhafaza edilmesi gibi nedenlerden dolayı testlerin güvenliği tehlikeye girebilir.

Kesin ve güvenilir sonuçlar almak için PCR testlerinin yanı sıra antijen ve antikor testlerinin de yapılması gerekir. Bazı durumlarda çapraz kontaminasyondan kaynaklı olarak da test sonucu pozitif çıkabiliyor.

Ayrıca test sonucunun negatif çıkması her zaman hastalık taşınmadığı anlamına gelmez. Testin yapıldığı alanın uygunsuzluğu sonucun hatalı negatif çıkma olasılığını etkileyen unsurların başında gelir. PCR testi amacıyla çeşitli kitler kullanılıyor. Bu kitler her zaman doğru değer aralığını vermeyebilir.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir