Adblue nedir ve Adblue ne işe yarar? Sorularını bugün detaylıca yanıtlayacağız.
Güçlü bir motor, yüksek performans, gelişmiş güvenlik donanımları ve maksimum konfor… Bir otomobilden maksimum beklentiniz bunlarla kalıyorsa otomotiv dünyasının yeniliklerine kulak verebilirsiniz.
Dünya, sıfır atık ve temiz çevre kavramları ile yeniden düzenlenirken otomotiv teknolojisi ise zarar veren gaz salımını azaltmaya ve çevre dostu çözümler üretmeye devam ediyor.
Bilhassa dizel motorlu araçların atık gaz salımını azaltmayı amaçlayan bu çözümler, egzoz gazının içinde olan azot oksitin yaklaşık %67 oranında azaltılmasını hedefliyor ve araç sahibi olanları da Adblue çözeltisi ile tanıştırıyor.
O halde çevre kirliliğinin önüne geçmek için önemli olan adımlardan biri olarak görülen Adblue nedir?
İşte cevabı…
Adblue Nedir?
Adblue aslında bir marka adıdır. İçeriğine baktığımızda “su bazlı üre çözeltisi” olarak özetleyebiliriz. Bu çözelti ise piyasada bulunan en büyük üretici Adblue olduğundan, dünyanın birçok yerinde marka ismi ile anılıyor.
Adblue %32.5 temizlenmiş üreden ve %67.5 sudan oluşur.
Adblue’nin en temel amacı da SCR yani “Selective Cataliytc Reduction” isimli sisteme sahip olan araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını en aza indirgemektir. Başka bir deyişle emisyon oranını düşürmektir.
Adblue ilk başlarda daha çok kamyon, yolcu otobüsleri ve tır gibi ticari amaçları olan araçlarda kullanılıyordu. Wolkswagen ve Mercedes’in kimi arabalarında da bir süredir Adblue kullanılıyor.
Fakat Euro 6 emisyon standartları gereğince günümüz dünyasında daha çok sayıda araç, Adblue desteğini almaya başlamıştır. Bu hususta Adblue Euro 6 emisyon standartları sayesinde çok büyük bir öneme kavuşmuştur.
Adblue sayesinde çevreye çok fazla zararı dokunan NOx gazları kısmen de olsa elimine ediliyor.
Adblue’nun faydalarını daha da detaylandıracak olursak; adblue ne işe yarar?
Adblue Ne İşe Yarar?
Şimdi gelelim Adblue’nun ne işe yaradığına…
Adblue’nun temel amacı dizel araçların çevreye saldığı zararlı azot oksit gazı emisyonunu düşürmektir. Buna ek olarak zararlı gaz miktarını da azaltır.
Zararlı azot oksit salımını engellemek adına araçlarda SCR sistemi yani Selective Cataliytc Reduction sistemi vardır. SCR, filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda devreye girer.
Adblue ve SCR katalizörü ile beraber çalışır. Böylelikle hava kalitesini koruyarak atmosfere ciddi anlamda zarar veren azot oksit gazı salınımı azaltılmış olur. Adblue çözeltisi, çevre dostu çözümlerden bir tanesidir.
Adblue çözeltisini kullanabilmek için araçta SCR sistemi yer almalıdır. Şayet SCR sistemi işlevini yerine getirmezse araç motorunda yanan yakıt, atmosfere salınım yapar. Bu da hava kirliliğine sebep olur.
Bu çözeltinin kullanılması otomobil kaynaklı doğa ve çevre kirliliğini en aza indirmeyi sağladığından, Karbon nötr hedeflerine de ciddi oranda katkı sağlamaktadır.
Peki, adblue olmazsa ne olur?
Adblue Olmazsa Ne Olur?
Şayet aracınızda bulunan Adblue tankı dolar ise aracınızla beraber 10 bin ila 15 km arasında yolculuk yapabilirsiniz. Bu kilometre değerleri ortalamadır. Her marka için de farklılık gösterebilmektedir.
Aracınızdaki Adblue tankı boşalırsa da aracınızda olan yakıt püskürtme sistemi otomatikman yakıt püskürtmeyi azaltır. Hal böyle olunca da aracınız çekişten düşer.
Adblue olmazsa ne olur? Sorusuna net bir cevap olarak “emisyon düzeylerinin aşılmasına sebebiyet verir” cevabını verebiliriz. Bu aşılmayla da katalizör kısa süre içerisinde hasar görür.
Filtrelerden de sıvı geçişi sağlanamadığından ötürü filtreler kurur ve büzüşür. Bu durum aracınız için oldukça maliyetli olacaktır.
Aracınızda bulunan Adblue bütünü ile bittiğinde ise aracınız sisteme zarar vermemek adına stop eder. Bir bakıma kendini kilitler. Yani aracınızda Adblue sıvısı tükendiğinde otomobilinizi çalıştırmak mümkün olmayacaktır.
Aracınızdaki Adblue sıvısı aracınızı sürdüğünüz anda biterse emisyonlarını sıfırlamak adına motor performansı ve gücü düşüş gösterecektir.
Son olarak Adblue hangi koşullarda saklanmalı? Sorusuna da yanıtlayarak içeriğimizi noktalayalım.
Adblue Hangi Koşullarda Saklanmalı?
Farz edelim ki sıvıyı doldurdunuz ve geriye az miktarda Adblue kaldı. Daha sonraları kullanmak için bu sıvıyı saklamak isteyebilirsiniz.
İşte bu yüzden saklama şartlarını bilmeniz lazım gelmektedir. Bu konuda sizlere önerilerimiz şöyledir;
- Sıvıyı mutlaka temiz bir kaba almanız gerekir. Kirlenmiş bir kapta muhafaza etmeye kalkarsanız sıvı kirlenir ve partiküllenir. Bu durum da aracınıza zarar verebilir.
- Güneş ışığına doğrudan maruz kalmamalıdır. Kapalı bir kapta saklanmalıdır.
- Sıvının saklandığı ortamın ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
Yazımızı noktalıyorken; Adblue nedir? Adblue ne işe yarar? Sorularını cevaplamış olduk.