It Uzmanı Nedir? It Uzmanı Nasıl Olunur?
IT Uzmanı Nedir?

Her geçen gün hızla gelişen teknoloji sayesinde insanlar bilgisayarlarıyla veya telefonlarıyla bilgi paylaşımı yapmaya başladı. Bu bilgi paylaşımı sırasında devreye birçok etken girdiğinden devlet kurumları veya büyük özerk kurumların bilgi paylaşımlarında karışıklıklar oluşabiliyor.

Information Technology” kelimelerinin kısaltmasından oluşan IT de burada devreye giriyor. Türkçesi bilgi teknolojisi olsa da Türkiye’de bu kavram daha çok bilişim sistemleri olarak biliniyor.

Bu sistem sunucuları, sanallaştırma teknolojilerini, veri tabanlarını veya depolama sistemlerini kapsıyor.

Haliyle internetin vazgeçilmez bir parçası haline gelen bilişim teknolojilerini düzgün bir şekilde yönetebilmek adına şirketler bu konuda uzman kişileri işe alıyor.

IT uzmanlığı adı verilen bu iş alanında en çok sorulan sorulardan biri de “IT uzmanı nedir? IT uzmanı nasıl olunur?” sorusudur. Eğer siz de IT uzmanlığı konusundaki bu sorunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz.

O halde gelin, konumuza IT Uzmanı Nedir? sorusunu cevaplayarak başlayalım.

IT Uzmanı Nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?
IT Uzmanı Nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT Uzmanı Nedir?

Görevi büyük veri merkezleri veya şirketlerin bilişim sistemini ayakta tutmak olan IT uzmanı, bilgisayar ağları, sistem, fiziksel donanım ve yazılım gibi bileşenleri yönetir.

IT uzmanları genellikle matematiksel ve istatistiksel düşünme yeteneğine sahip olmasıyla beraber bilişim konularını analiz etme konusunda profesyoneldir.

Ciddi bir sorumluluk duygusuna sahip olması gereken bu uzmanlar teknolojinin insanlığa her alanda hizmet etmesine yardımcı oluyor.

IT uzmanları kendilerini sürekli geliştirirler ve çalıştıkları kurumdaki takım arkadaşlarıyla iş birliği yaparak sistemlerin tasarımı ile idaresinde çalışmakla yükümlüdürler.

IT Uzmanı Nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?
IT Uzmanı Nedir? IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT Uzmanının Bilmesi Gereken Temel Şeyler Nelerdir?

IT uzmanları gelişen teknoloji ile birlikte kendilerini geliştirmek zorunda olduklarından büyük baskı altındadırlar ancak hepsinin bildiği ve bilmesi gereken bazı şeyler vardır.

Bir IT uzmanı olmak için bilinmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:

  • Bir IT uzmanı programlama dillerine olabildiğince hâkim olmalıdır. C ve C++ yazılım dilleri ile Visual -Basic ve Pyhton gibi daha yorumsal yazılım dillerini bilmelidir.
  • Bazı şeyleri bizzat kendiniz tecrübe edemeyeceğiniz için tecrübe eden kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu konuda bir başyapıt olan The Mythical Man-Month kitabına göz atmalısınız.
  • TCP/IP ve IP adresleme, ağ adresi çevrimi ve port adresi, IPv6, router, switch ve güvenlik duvarları hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız.
  • Kendi güvenliğinizi sağlamak adına sanal özel ağlar (VPN‘ler), saldırı sezme ve engelleme yöntemleri (IDS ve IPS) hakkında uzman olmalısınız.

Bu liste daha uzayıp gitse de bilmeniz gereken temel öğretiler bunlardır.

IT Uzmanı Nasıl Olunur?

Hataya kesinlikle gelemeyen ve iş hayatına hatayı dahil etmeyen IT uzmanlığı, geniş bilgi birikimi ve iyi bir tecrübe gerektiren bir meslek dalıdır.

Bilişim teknolojileri departmanı bulunan bazı şirketler ve kuruluşlar kendileri yetiştirmek adına yeni mezun öğrenci istese de bazıları tecrübenin önemli olduğunu savunuyor.

It Uzmanı Nedir? It Uzmanı Nasıl Olunur?
IT Uzmanı Nedir?

Genellikle elektrik elektronik mühendisliği, haberleşme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden yeni mezun olan kişiler bilişim teknolojisi alanını tercih ederler. Sektörde meslek liselerinin bu bölümünden mezun olan kişiler de bulunabiliyor.

Diplomanın önemi büyük olsa da bir IT uzmanı olmak için aranan en önemli şart değildir, yani IT uzmanı olmak için diplomaya ihtiyacınız yok.

IT uzmanı olmak isteyen kişiler bunun eğitimini veren kurslara katılmalı, online eğitimlerden yararlanmalı, tecrübe edinerek kendini geliştirmelidir.

IT Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?

IT uzmanları veri depolama ve bu verileri sorgulama, kategorize etme veya özetleme yoluyla konuya özel sonuçlar üreterek problemi çözerler.

Raporlama ve listelemeyle bir iş programı oluşturarak sistemin teknolojinin gerisinde kalmasına engel olan IT uzmanları, gerekli yazılımların güncellenmesi gibi temel işlerle de uğraşır.

Ayrıca bu görevler uzman olunan alana göre değişse de IT uzmanları ağ sisteminin tasarımını, bakım ve idamesini de gerçekleştirebilir.

Yazının sonuna gelmişken, IT uzmanı nedir ve IT uzmanı nasıl olur gibi sorulara aktaracaklarımız bu şekildedir.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir