Spor çeşitlerinden biri olan voleybol, günümüzün en fazla oynanan oyunlarından biridir. Voleybol, tıpkı basketbol ve futbol gibi bazı kuralları olan bir branştır. Bu sporu profesyonel bir şekilde yerine getirebilmeniz için bu kurallara uymanız gerekir.
Peki, voleybol kuralları nelerdir? Voleybol oynarken hangi kurallara dikkat edilmeli? Detaylarıyla bu yazımızda açıkladık.
Voleybol Kuralları Nelerdir?
Bu kurallar, voleybol çeşidine göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak kabul edilen kurallar bellidir. Voleybol oynamak istiyorsanız bu kuralları bilmeniz gerekir.
Voleybol, hem açık alanda hem de salonda oynanabilen bir spordur.
Özellikle de kadınların ilgisinin çeken voleybol, resmi müsabakalarda sıklıkla tercih edilir. Voleybol, aynı zamanda sağlık için faydalıdır. Bu nedenle voleybol oynadığınız zaman vücudunuz daha dinç bir hale gelir.
Voleybol Topu Ve Sahası
Voleybol oynamak için bilmeniz gereken kuralların başında voleybol topunun nasıl olması gerektiği vardır. Voleybol kurallarına göre;
- Topun ağırlığı minimum 260 gram, maksimum 280 gram,
- Topun genişliği ise 65 cm olmak zorundadır.
- Voleybol sahası da 9×18 metre olarak çizilmelidir.
Bu saha, oyunun karşılıklı bir şekilde oynanması için ortadan ikiye bölünür. Voleybol sahaları, eşit parçalardadır. Oyun esnasında tamamlanan her setten sonra rakipler saha değişikliği yapar.
Böylece oyun esnasında eşit bir durum sağlanmaya çalışılır. Müsabakalarda oynanan voleybolda oyuncuların rakip yarı sahaya geçmeleri yasaktır.
Her oyuncu kendi sahasına düşen topa müdahale edebilir. Rakip sahaya düşen topa kesinlikle müdahale edilmez.
File Ve Servis
Voleybolun oynanmasını sağlayan file, sahanın tam ortasında bulunur. Bu file aynı zamanda rakibin sizin sahanıza girmesine engel olur. File uzunluğu ise erkek ve kadın oyunculara göre farklılık gösterir.
- Erkek oyuncular için file yüksekliği 2.43 cm,
- Kadın oyuncular için file yüksekliği 2.24 cm‘dir.
Eğer oyun esnasında ortak bir karar alınırsa filenin uzunluğu daha aza indirilebilir. Voleybol oyununu başlatmak için yapılan atışa ise servis denilir.
Servis atışı, belirlenen alandan atılmak zorundadır. Bu alan dışında kalan yerlerden servis atışı yapılması yasaktır. Servis atışı, tek bir vuruşla yapılmak zorundadır. Servis atışında topun tek seferde rakip sahaya geçmesi gerekir.
Topa Temas Kuralları
Nasıl ki futbolda topa elle temas etmeniz yasaksa voleybolda da ayakla temas yasaktır. Voleybol kurallarına göre oyun esnasında topa, bel aşağısını kullanarak müdahale edemezsiniz.
Voleybol için kullanabileceğiniz en iyi yer elleriniz ve kollarınızdır. Bu nedenle profesyonel bir voleybol oynamak istiyorsanız bu kurala dikkat etmeniz gerekir.
Voleybolun Diğer Kuralları
Voleybol oynamak için bilmeniz gereken birçok kural vardır. Bu kuralları bilerek voleybol oynamanız, size daha profesyonel bir branş yapmanızı sağlar. Voleybolun kurallarından bazıları yukarıda detaylı olarak sizlere açıklanmıştır.
Bu kurallar dışında bilmeniz gereken diğer voleybol kuralları ise şunlardır:
- Takımlardan birinin 3 kez üst üste set alması sonucunda maç biter.
- Faul durumlarında top rakip takıma geçer.
- Oyun esnasında topa üç defadan fazla dokunmanız faul sayılır.
- Rakibinizin sahasına geçmeniz fauldür.
- Fileyle temas etmeniz ve fileyi tutmanız da yine faul olarak kabul edilir.
- Oyun sırasında topu sabit bir şekilde elinizde tutamazsınız.
- Rakip sahaya atılan top, saha çizgisi içerisinde ya da çizgi üzerinde kalırsa 1 sayı kabul edilir.
- Rakip sahaya atılan top, saha çizgisinden dışarı çıkarsa 1 puan rakip takıma verilir.
- Oyunu oynarken voleybol topuna iki kez üst üste vurmanız yasaktır.
- Rakip tarafından gelen top, en fazla üç vuruş sonunda karşı sahaya atılmalıdır.
- Oyuna başlamak için servis atışı yapılmalıdır.
Bu kurallar dışına çıkmanız halinde oyun geçersiz sayılır. Bu nedenle voleybol oynamadan önce bu kurallara göz atmanız gerekir.
Sonuç itibariyle Voleybol Kuralları Nelerdir?, Voleybol Nasıl Oynanır? vb. sorular bu şekilde cevaplanmaktadır.