Motorlu araç sınıfında yer alan motosiklet özellikle gençler ve kolay ulaşım isteyenler tarafından çokça tercih ediliyor. İki, üç veya dört tekerlekli olabilen motosikletleri kullanabilmek için motosiklet ehliyetine sahip olmak gereklidir.
Peki, motosiklet ehliyeti almanın şartları nelerdir? Motosiklet ehliyeti kaç yaşında alınır? Bu sorulara geçmeden önce dilerseniz önce motor ehliyet sınıflarına bir göz atalım.
Motosiklet Ehliyet Sınıfları
Motosiklet ehliyet sınıfları beş kategoriye ayrılmıştır. Bunlar;
- M sınıfı ehliyet, moped yani motorlu bisiklet kullanıcılarına verilir.
- A1 sınıfı ehliyet, silindir hacmi 125 santimetreküpün altında olan sepetsiz veya sepetli motosiklet kullanıcılarına verilir.
- A2 sınıfı ehliyet, üç tekerlekli motor gücü 15 kilovatın altında olan, iki tekerlekli motor gücü 35 kilovatın altında olan sepetsiz veya sepetli motosiklet kullanıcılarına verilir.
- A sınıfı ehliyet, üç tekerlekli motor gücü 15 kilovatın üzerinde olan, iki tekerlekli motor gücü 35 kilovatın üzerinde olan sepetsiz veya sepetli motosiklet kullanıcılarına verilir.
- B1 sınıfı ehliyet, 400 kg araç ağırlığı ve motor gücü 15 kilovatın altında olan, 550 kg altında ağırlığı olan ve yük taşımacılığında kullanılan motosiklet kullanıcılarına verilir.
Motosiklet Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?
Motosiklet ehliyeti kaç yaşında alınır? Sorusunu ehliyet sınıflarına göre sıraladık.
Buna göre motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının;
- M, A1, B1 sınıfı ehliyet alabilmesi için 16 yaşını doldurmuş olması,
- A sınıfı ehliyet alabilmesi için A2 sınıfı ehliyete 2 yıl sahip olması veya 24 yaşında olması,
- A2 sınıfı ehliyet alabilmesi için de 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Motosiklet Ehliyeti Alabilmek İçin Gereken Evraklar
Motosiklet ehliyeti almaya karar veren sürücülerin öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel sürücü kurslarında birine başvurması gerekir.
Motosiklet ehliyet başvurusu için istenen belgeler şu şekildedir:
- Kimlik fotokopisi,
- Öğrenim belgesi veya mezuniyet belgesi fotokopisi (aslı ile birlikte),
- Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı,
- Biyometrik fotoğraf 2 adet (son 6 ayda çekilmiş olmalı),
- Varsa sürücü belgesi fotokopisi,
- Sınav ücret makbuzu,
- 18 yaşını doldurmamış olan adayların vasi veya veli muvafakat namesi,
- Kayıt için de gerekli olan bu belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekir.
Motosiklet Ehliyeti Alma Süreci Nasıl İşler?
Belirttiğimiz gibi motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının öncelikle bir sürücü kursuna başvuru yapması gerekmektedir. Bu kurslarda teorik ve uygulamalı eğitim verilerek sürücü adayı sınavlara hazırlanır.
Teorik eğitimde İlkyardım, Araç Tekniği ve Trafik Bilgisi konuları yer alırken uygulamalı eğitimde ise direksiyon eğitimi verilir. Ders saatleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiştir ve bu derslere katılım zorunludur.
Eğitimlerini tamamlayan sürücü adayı yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirtilen tarihlerde sınavlara girmeye hak kazanır. Sürücü adayları öncelikle teorik sınava tabi tutulur.
12 ilkyardım, 23 trafik bilgisi, 9 araç tekniği ve 6 trafik adabı olmak üzere toplamda 50 soru sorulan teorik sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Teorik sınavdan en az 70 puan alan sürücü adayları direksiyon sınavına girme hakkı kazanır.
Direksiyon sınavı; özel parkur ve trafik akışının olduğu alanda olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Özel parkur engelleri sınav yönetmeliği tarafından belirlenmiştir. 5 dakikalık özel parkur sürüşünden sonra sürücü adayları trafik akışının olduğu bölgede 30 dakika daha hatasız sürüş yapmalıdır.
Her iki etaptan başarılı bir şekilde çıkan sürücü adayları ehliyet almaya hak kazanırlar. Sürücü adaylarına aynı gün veya ertesi gün sınav sonuçları bildirilir. Sınavı başarılı geçen sürücü adayları birkaç hafta sonra ehliyetlerini Emniyet Trafik Şube’sinden alabilirler.