Emeklilik çalışan herkesin hayalidir. SSK’lı yani 4/a‘lı olarak çalışan kadınların emekli olabilmesi için belirli bir yaşa gelmesi gerekir. Bu yaş aralığı 38-58 arasında değişir.
Ancak bu noktada belirleyici faktör işe başlama tarihidir. Burada 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası tarihler dikkate alınır. Bu konuyla alakalı özellikle SGK alanında sık sık değişimler yaşanır.
Bu yüzden işçi, memur ve Bağ-Kur çalışanları ne zaman emekli olacağını merak eder.
Peki, kadınlarda emeklilik yaşı nedir, neye göre belirlenir? Konuyla alakalı daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu içeriğimizi sizler için hazırladık.
Yaş Hesaplanırken 3 Koşul Dikkate Alınır
Kadınlarda emeklilik yaşı hesaplanırken farklı koşullar dikkate alınır. Bunlar emeklilik için gerekli şart ve koşullar şeklinde isimlendirilebilir. Kadınların emekli olabilmesi için bu koşullara uyması gerekir.
Kadınlarda emeklilik yaşı koşulları şu şekildedir;
- Sigortalılık süresi,
- Yaş,
- Prim ödeme gün sayısı,
- Giriş tarihi (Kişinin belli bir süre çalışmış olması gerekir.)
Sigortalılık süresi kişinin ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye verilen addır. İşverenin yatırdığı prime ise prim ödeme gün sayısı denir.
Yaş ise emeklilik için tamamlanması gereken yaştır. Kişinin belli bir süre sigortalı olarak çalışmış olması gerekir. Bu süre erkek ve kadınlarda değişebilir.
Bu içeriğimizde sadece kadınlarda emeklilik yaşı incelenmiştir. Erkeklerde emeklilik yaşı için ayrıca içerik oluşturacağız.
4/A Statüsünde Çalışan Kadınlar Ne Zaman Emekli Olur?
4/A yani işçi statüsünde çalışan kadınlarda işe başlama tarihleri oldukça önemlidir. 9 Eylül 1999 tarihi öncesi, 9 Eylül-30 Nisan 2008 tarihi arası ve 1 Mayıs 2008 tarihi sonrası işe girenlere göre emekli olma yaşı değişiklik gösterir.
Bu kapsamda 5000-5975 gün arasında değişen prim ödeme gün sayısı 38-56 yaşları arasında emekli olabilme imkanı sağlıyor. 9 Eylül 1999 yılı sonrası işe başlayanlar 58 yaşında emekli olabilmeye hak kazanıyor.
Ayrıca 2036 yılından sonra yaşların kademeli olarak artması planlanıyor. Yani emeklilik yaşı 65’e kadar çıkabiliyor. İşe başlama tarihine göre sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı dikkate alınarak emeklilik yaşı belirleniyor.
Yaş Nedeniyle Emeklilik Tablosu
Yaş nedeniyle emeklilik tablosu kadın çalışanlar için 15 yıl, 3600 prim ödeme günü ve 50 yaş şartlarını taşıyor olmak anlamına gelir. Buna göre süre tamamlanınca kişi emekli olabilir.
Peki, kadın çalışanlar yaş haddinden nasıl emekli olur? Eğer çalışan kadın gerekli prim ödeme gün sayısını doldurmamışsa ancak belli bir yaşa geldiyse bu haktan yararlanabiliyor.
Bu sayede kısmen de olsa emeklilik maaşını alabiliyor. Bu tablo için de işe başlama tarihi önemlidir. Çünkü 15 yıl, 3600 prim günü ve 50 yaş şartları geçerlidir. Bu şartları doldurmuş olması gerekir.
2008 Yılından Sonra İşe Başlayanlar
SGK’ya yapılan düzenlemelere göre 2008 yılından sonra işe başlayan kadınlar için emeklilik şartları farklılık göstermektedir. Bu kapsam dahilinde kademeli yaş şartı da eklenmiştir.
1 Mayıs 2008 yılı sonrasında işe başlayan ve sigortalı olan kadınlar 7200 gün prim ödemesi yapmalıdır. Ancak bu şart ile beraber yaşın da dolmuş olması gerekir.
Bu kapsamda ilk kez sigortalı olanlar için kademeli emeklilik getirildi. En düşük emekli yaşı 58, en yüksek emekli yaşı da 65 olarak belirlendi. Yani örneğin bir kişinin işe başlama tarihi 1 Ocak 2046-31 Aralık 2047 tarihleri arasındaysa emeklilik yaşı 64’tür.
Ödemesi gereken prim gün sayısı ise 2008 yılı itibariyle hep aynıdır. Yani, 2047 yılında da 7200 olması gerekmektedir.