Çalışan bireylerin belirli yaşa geldiğinde çalışma gücünün azalması sonucu SGK prim ödeme gün sayıları tamamlandığında emekli olmaya hak kazanırlar. Belirli yaşa ulaşan kişiler gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla yaşlılık sigortası anlamına da gelen aylık bu maaşlardan yararlanırlar.
Erken emeklilik için sigorta başlangıç tarihi önemlidir. Emeklilik yaşı işe giriş tarihine göre değişkenlik göstermektedir.
Kendi iş yeri olan ya da serbest meslekle uğraşan bağ-kurlu kişiler ise primlerini kendileri öderler. SSK’dan ayıran en önemli özelliği budur.
Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
SSK ve bağ-kurdur. SSK; çalışan kişilere sunulan belirli yaşa geldiğinde prim gün sayılarını tamamlamış yaşlılık durumuna bağlı olarak çalışamayacak olan kişilere sağlanan aylık maaştır.
BAĞ-KUR ise; herhangi bir iş yerinde ya da kamu kurumuna girişi olmayan ve ya serbest meslek sahibi kişiler için sağlanan sigorta çeşididir. Bağ-kurlu kişiler sigorta primlerini kendileri ödemektedir.
Emeklilik Maaşı Nasıl Belirlenir?
Çalışanların iş yeri tarafından ödenen prim ödeme gün sayısı emekli maaşını belirleyen en önemli unsurdur. Çalışan kişi e-devlet yolu ile ödenen prim gün sayılarını takip edebilir.
İş yeri sahibi olan ya da serbest meslek sahibi kişilerde prim gün sayılarını kendileri sgk sistemi üzerinden ya da e-devlet uygulaması yoluyla takip edebilir ve emeklilik yaşını hesaplayabilirler.
Emlak Vergisi Nedir Ve Kimler Ödemekle Yükümlüdür?
Kişinin üzerine kayıtlı bina, arsa veya iş yeri gibi taşınmazlar için devlete ödenen vergiye emlak vergisi denir.
Her yıl düzenli olarak taşınmazı bulunan kişilerin belediyeye giderek emlak vergilerini ödemeleri gerekir. Peki; Hangi emekliler emlak vergisinden muaf?
Hangi Emekliler Emlak Vergisinden Muaf?
Emekli olan kişilerin merak ettiği sorulardan biri de emlak vergisinden muaf olma durumudur.
Emekliler gerekli muafiyet şartlarını yerine getirdiklerin de emlak vergisi ödemelerinden muaf olabilir. Emlak vergisinden muaf olmanın bazı şartları mevcut.
Emekli Kişilerin Vergiden Muaf Olma Şartları Nelerdir?
Emekli sandığı SSK veya bağ-kurdan emekli olan kişilerin sahip olduğu vergiden muaf olmak istedikleri taşınmazın 200 m2 geçmemesi gereklidir. Kişinin 1 adet taşınmaz konutu bulunması da şartlar arasındadır.
Emekli kişi muaf olmak istediği taşınmazda oturma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bireyin emekli maaşı dışında başka bir geliri olmaması koşulu da mevcut.
Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla yükümlü kimsesi olup, belirli bir yaşa gelmeyen kişiler hariç olmak üzere, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, Türkiye sınırları içinde vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.
Emekliler Vergiden Muaf Olmak İçin Nereye Başvurmalı?
Emekliler vergiden muaf olabilmek için hak sahibi olan kişinin şartların uygunluğu doğrultusunda ikamet ettikleri il veya ilçedeki belediyelere başvurmaları gerekir.
Vergi muafiyet dilekçesi doldurulur. Dilekçe verildikten sonra incelenir ve şartlara uyulduğu takdirde emekliler emlak vergisinden muaf tutulur.
Emekli Kişiler Geriye Dönük Ödediği Vergileri Geri Alabilir Mi?
İstenilen şartlar sağlandığı halde belediyeye başvuruda bulunmayan kişiler ödedikleri vergileri başvuru yaparak iade almaları mümkün.
Ödenen emlak vergileri geriye dönük 5 yıl olmak üzere vergi iadesi alabilirler.