Özel şirketlerde çalışmak istediğimizde izleyeceğimiz birtakım yollar vardır. Öncelikle bir firmaya başvuru yaparız ve karşı taraftan geri dönüş bekleriz.
Başvurduğumuz kurumdan iş görüşmesi için davetlisiniz cevabı geldiğinde ise işe girmemiz için son bir adım kalmış demektir.
Eğer geçmişte iş mülakatı ile ilgili çok deneyim sahibi değilsek kafamızda bazı soru işaretleri olabilir. Çünkü mülakat sırasında karşımızda profesyonel insan kaynakları temsilcileri olacaktır.
Muhtemelen bizden önce yüzlerce hatta binlerce kişiyle görüşme gerçekleştirmişlerdir.
İK yöneticisi dışında firmanın ilgili birimin üst düzey temsilcileri veya sizin davranışınızı gözlemlemek üzere orada bulunan psikolojik danışmanlar dahi görüşmede yer alabilecektir. Bu yüzden belli oranda strese girmemiz çok doğaldır.
Ancak görüşmeye gitmeden kafamızda bazı şablonları oturtabilirsek en azından birtakım sorular karşısında hazırlıklı olabiliriz. Bu yazıda sizi iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda daha hazırlıklı olmanız için gereken unsurlar değerlendirilmiştir.
Yazılanları içselleştirdiğimiz takdirde iş görüşmesi kavramının aslında hiç de stres yapılmaması gereken rutin bir süreç olduğu gerçeği görülecektir.
Şimdi iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili hangi konuların yer aldığına bakabiliriz.
İK Yöneticilerine Karşı Genel Tavır ve Davranış
Bazen çok tecrübeli İK yöneticileri ile karşılaşmak kişide soru işareti yaratabilir. Bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın. Firmanın İK birimi çalışanları ne kadar tecrübeli olursa aslında o kadar lehimize bir durum sayılmalıdır.
Çünkü kimden ne beklemeleri gerektiğini bilirler ve amaçları sizi ters köşe yapmak değil aksine tanımaktır. Bu yüzden sizin söylemleriniz dışında genel tavır ve davranışlarınıza da çok önem verirler.
Kesinlikle karşı tarafa saygılı bir üslup içerisinde olun. Bunun nedeni İK temsilcinin orada şirketi temsil etmesidir. Girmek istediğiniz birimin yöneticileri ve hatta iş arkadaşlarınızı temsil eder.
Kimse firmasında uyumsuz birisini istemez. O yüzden sizin bilgi ve becerilerinizden önce bakılacak şey genel tutum ve davranışlarınızdır.
Doğal Olun
İş görüşmesinde kendini tanıtma çok önemlidir. Kendinizi olduğunuzdan küçük göstermeyeceğiniz gibi olduğunuzdan daha donanımlı göstermeye de çalışmayın.
Ne iseniz öyle davranın. Bir konuda soru geldiğinde ve bilmiyorsanız bunu gayet açık bir şekilde ifade edin. Çünkü amaç bazen sizin bilgi düzeyinizi değil doğruyu söyleme düzeyinizi ölçmek olabilir.
Firmalar zaten yeterince eğitim veriyorlar. Önemli olan bilgilerin karşı tarafa doğru aktarılması.
İstekli olun
Başvurmuş olduğunuz firmada çalışmak için iş görüşmesi sırasında istekli gözükün. Bu isteğinizi karşı tarafa geçirin. Bu çok ısrar edip lütfen beni işe alın düzeyinde olmasın. Israr karşı tarafı bıktırır.
Ancak gitmeden firma hakkında biraz araştırma yapıp firmayı tanıdığınızı belli ederseniz bu artı bir puan anlamına gelecektir. Firmada çalışmaya istekli görünmenin ana anahtarı görüşmeye gelmeden önce de uzun zamandır kafanızda o firmanın olduğunu karşı tarafa hissettirebilmektir.
Sektör Hakkında Genel Bilgi Edinin
Aslında çalıştığınız firma ile bilgi edindiğimiz zaman bu bazen çok inandırıcı olmayabilir. Nedenine gelince bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir dönemde bunu istekten çok merak olarak değerlendirebilirler.
Ancak başvurmuş olduğunuz firmanın içerisinde bulunduğu sektör hakkında araştırma yapar bilgi sahibi olursanız bu daha profesyonel bir davranış olur. Bu durumda karşı tarafın etkilenme olasılığı daha fazladır.
Kendinizi İnandırın
Mülakata gitmeden önce kendinizi mutlak suretle firmada çalışacağınıza inandırın. Kafanızda beni işe alırlar mı veya benden daha iyileri çıkar mı gibi endişeler olmasın.
Kendinizi o firmanın bir çalışanı gibi görün. İşe gireceğinize dair inancınız fazla olsun. Hatta iş görüşmesini yapılması gereken bir formalite olarak görün. Böyle düşünmek üzerinizdeki endişenin azalmasına yol açacaktır.
Görüşmenin Modellemesini Yapın
Bu biraz garip bir düşünce gibi gelebilir ancak inanın çok faydası olacaktır. Evinizde sizi tanıyan bir veya birkaç kişi ile birlikte iş görüşmesindeymiş gibi bir mülakat gerçekleştirebilirsiniz.
Bu durumda en azından üzerinizde ben ne ile karşılaşacağım belirsizliğinin yarattığı kaygının azalmasını sağlayacaksınız.
Kendiniz ile ilgili Olumsuz Konuşmayın
Kendi özelliklerinizi bilmeniz güzel bir şey. Neyi yapıp neyi yapamayacağınızı bilmeniz bir yerde kendinizi tanıdığınız anlamına geliyor. Ama konu iş görüşmesi ile ilgili olduğunda kendinizle ilgili içerisinde olumsuz bir ifade geçen cümle kurmayın.
Bu karşı taraf için kendisine güveni olmayan bir çalışan izlenimi yaratacaktır.
Daha Önce Çalıştığınız Yerlerle İlgili Olumsuz Konuşmayın
Kendinizle ilgili olumsuz bir cümle kurmamanız gerektiği gibi eski çalıştığınız işyerleri ile ilgili de olumsuz konuşmayın. Siz bir çalışansınız. Karşınızda bulunan muhatap ise bir firma.
Bu yüzden herhangi bir firma ilgili her ne kadar haklı dahi olsanız konuştuğunuz olumsuz kelimeler hoş karşılanmayacaktır.
Kişisel Konulardan Bahsetmeyin
Her ne olursa olsun iş ile alakalı olmayan kişisel konular hakkında konuşmayın. Hiçbir İK yöneticisi taraftarı olduğunuz takımı ya da ailenizin durumuyla ilgilenmiyor. Onların ilgilendiği iş, sorumluluk ve firmanın işine yarayacak konulardaki bilgi ve beceri düzeyiniz.
Hangi yemeği seviyorsunuz diye bir soru gelse dahi iş yemeği diye cevaplayın. Sevdiğiniz yemekleri işe girdikten sonra istediğiniz restoranda yemek üzere rafa kaldırın.
Bütün bu sayılanların dışında çok önemli olan diğer hususlarda da kesinlikle kendinizi öven konuşmalarda bulunmayın ve görüşme sırasında hatta görüşmeye başlamadan içten bir şekilde gülümseyin.
Kendinizi övmeniz karşı tarafta ister istemez olumsuz bir algı oluşturacaktır. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz ilkesini unutmayın.
Gülümseme konusunda da kendinizi kısıtlamayın. Sonuçta ortamda bulunan herkes sizin bizim gibi insanlar. Ortamda pozitif bir hava herkesi memnun edecektir.
Sonuç
Bütün bunlar İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenlerdir. İnanın aynı yollardan geçen çok fazla insan var. Herkes yanılabilir, herkes başaramayabilir.
Bizde bu noktada yine dene yine yenil diyoruz. Her görüşme bir tecrübedir. Tecrübe ise yaşadığımız yenilgilerin toplamıdır.
Ama bir şeyi unutmayın ne kadar çok isterseniz amacınız size o kadar yakınlaşır. O yüzden her şeyden önce işe girmeyi kafanıza koyun ve çok isteyin. Bu noktadan sonra yapılan iş görüşmelerinin bir formalite olduğunu göreceksiniz.
İK yöneticileri ve firma yöneticileri her şeyden önce zaman, mekân, ücret gibi konular fark etmeksizin çalışmayı kafasına koymuş ve bu konuda inançlı insanları çok severler. Sizde kendinizi bu konuda çok iyi bir şekilde motive edin ve iş arama yolculuğuna başlayın.
Gerisi bir şekilde gelecektir 🙂