Haber bültenlerinde makam arabalarına eşlik eden SUV tipi araçların üzerindeki antenleri görmüşsünüzdür. Ya da bir ibadethaneye gittiğinizde küçük ve üstünde 1-2 tane anten olan cihazlar muhakkak dikkatinizi çekmiştir.
Ve belki sizde çoğu kişi gibi bu antenler hakkında bir tahmin yürüttünüz.
Peki, “jammer” adı verilen bu cihazların ne olduğunu ve ne işe yaradığı tam olarak biliyor musunuz?
İşte bu yazımızda jammer nedir, nasıl çalışır ve nerelerde kullanılır soruları üzerine bilgileri vermeye çalışacağız. Öncelikle yazımıza ne olduğunu tanımlayarak başlıyoruz.
Jammer Nedir?
Günümüzde cep telefonlarının yaygın olarak kullanıldığı tartışılmaz bir gerçektir. Yanımızdan ayırmadığımız bu cihazlar, adeta yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Ancak bazı ortamlarda cep telefonları, istenmeyen veya tehlikeli bir durum oluşturabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumların önlenmesi için cihazlara müdahale edilmesi gerekiyor.
İşte jammer (sinyal bozucu) da cep telefonlarını etkisiz hale getirmek için kullanılan bir teknolojik cihazdır.
İngilizce de “karışıklık” kelimesinden türetilmiş jammer; bozucu, karıştırıcı, parazit yapıcı, yayın bozucu, ve yayın karıştırıcı anlamlarına gelmektedir. Bu cihaz uygulaması, sinyal bozucu cihazlar aracılığıyla frekans ayarlarının karıştırıldığı bir uygulamadır.
Yani yüksek sinyaller gönderdiği alıcı cihazları sağırlaştırmada etkilidir.
Böylelikle alıcı ve verici arasındaki iletişimi bozarak yayınlarını bloke eder. Genellikle GSM, bilgisayar veya telsiz gibi iletişim araçlarının algılarını bozmada yaygın bir şekilde kullanılır.
Jammer Bileşenleri Nelerdir?
Jammer nedir? konusuna değindikten sonra, şimdi gelelim diğer detaylarına.
Jammer uygulaması 3 bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; anten, devre yapısı ve güç sağlayıcısı bileşenleridir.
- Tüm cihazlarda bulunan anten, sinyal iletimini sağlayan önemli parçalardan biridir. Bununla birlikte bazı cihazların elektrik kabini içerisinde bulunmaktadır.
- Daha güçlü olan sinyal bozucular ise daha geniş menzile yayılması için harici olarak ayarlanabilmektedir.
- Bu uygulamanın diğer bir bileşeni de devre yapısıdır. Voltaj kontrollü osilatör, düzenleyici devre, gürültü üreteci ve RF yükselteci bileşenlerinden oluşan bir devreye sahiptir.
- Osilatör, cep telefonu sinyalinin aynısı üretirken düzenleyici devre, jammer sinyalinin karıştıracağı frekansı kontrol eder.
- Gürültü üreteci, alıcı sinyalini karıştırmak için belli frekans aralığında sesler üretir.
- RF yükselteci ise bir sinyali bozmaya yetecek düzeyde frekansın gücünü arttırmaktadır.
- Jammer uygulamasının en son bileşeni güç sağlayıcı, genellikle pille çalışan, küçük ve cep telefonuna benzer şekildedir. İçerisine takılan GSM bataryası sayesinde sinyal iletir.
- Aynı zamanda güçlü olanları ise aracın elektrik sistemine veya standart bir çıkışa bağlanabilmektedir.
Jammer Nasıl Çalışır?
Frekans karıştırarak sinyal kesen jammer, bozulacak olan yayının frekansı ile aynı gürültüyü üretir. Bu şekilde, alıcı cihazın gelen frekansını analiz ederek işlemesini imkânsız hale getirir.
Böylelikle alıcının devre dışı kalmasına yol açar.
Çalışma prensibi ise alıcı cihazlarda seçicilik ve duyarlılıktan faydalanması şeklindedir. Cihaz, frekans ayarı bozulması amaçlanan yayına dijital bir gürültü gönderir. Ancak gönderilen bu gürültünün, bozulması gereken yayınla aynı frekansta olması gerekir.
Dolayısıyla sinyali devre dışı bırakılan ve bloke edilen cihaz, işlevsiz hale gelir.
Örneğin bir radyo kanalında çalan slow müziği, kısık veya normal seste dinliyorsunuz. Hemen karşınızda ise güçlü hoparlörleri olan başka bir cihazda, yüksek düzeyde rock müzik çalıyor.
Doğal olarak böyle bir ortamda kendi dinlediğiniz müziği, duymakta zorlanırsınız.
İşte jammer da aynı bu şekilde dijital gürültü üretmektedir. Böylece alıcı cihazın kafasını karıştırarak algısını bozabilmektedir.
Jammer Nerelerde Kullanılır?
Jammer cihazları dünya çapında askeri ve hukuki alanda kullanılmak amacıyla geliştirilmiştir. Ancak her ülke, bu cihazların kullanımına dair farklı yasalara sahiptir.
Dolayısıyla bu cihazın kullanımı da ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Birçok ülkede kişisel kullanıma yasakken sadece devlet ve askeri amaçlara yönelik kullanımına izin verilmektedir.
Bu cihazların kullanıldığı alanlar şu şekildedir;
- Sinema, konser, toplantı ve konferans alanları ile cami gibi ibadet mekanlarında cep telefonları engellemek.
- Mikrofonlarda sinyalleri önlenmek.
- Derslikler, okullar, iş yerleri ve fabrikalardaki cihazları engellemek.
- Tesislerdeki kimyasal depolama alanlarını korumak.
- Askeri alanlarda savunma amaçlı tehdit öğelerinin aralarındaki iletişimi kesmek.
- Askeri casusluk etkinliklerini önlemek.
- Uzaktan kumandalı bomba tetiklemelerinin önüne geçmek.
- Suçluların ya da teröristlerin birbiriyle iletişimlerin kesilmesi.
- Güvenlik kameralarını önlemek.
- Drone uçaklarını engellemek.
Jammer nedir? sorususun cevabını verdiğimiz bu konuyu sonlandırırken bu araçlar hakkında kısaca şunu söyleyebiliriz.
Bu cihazlar genellikle drone, bilgisayar, telsiz ve GSM gibi alıcı cihazları hedeflenerek kullanılan araçlardır. Frekans karıştırıcı özelliğine sahip cihaz, alıcı yayınlarını bloke eder.
Ayrıca bu tür cihazların kullanılmasının istenmediği veya uygun olmadığı yerlerde ise yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.