Bu listede, bir yanıyla psikolojinin pek çok alt alanını tanıtırken diğer taraftan da bu alt alanda uzmanlaşmış olan bilim insanlarının hangi konular üzerine çalışmalar yaptığına ilişkin örnekler yer almaktadır.
Ülkemizde psikolojinin alt alanları, ana bilim dalları olan “klinik psikoloji” dışında, yalnızca belli başlı üniversitelerde bulunuyor.
Bu içeriğimizde; Uluslararası çalışmalar yapmış en ünlü 7 Türk psikolog kimlerdir? ve çalışmaları nelerdir? bunlardan bahsedeceğiz.
Erol Güngör
1961 senesinde İstanbul Üniversitesi’nden mezun olmuş olan türk psikolog Erol Güngör, Tecrübi Psikoloji kürsüsünde asistanlığını yapmasının ardından sosyal psikoloji ile ilgilenmeye başlamıştır.
Ayrıca sosyal psikoloji alanlarında bazı eserleri de Türkçe’ye çevirmiştir.
1965 senesinde doktorasını tamamlamış olan Erol Güngör, 1965 yılında ise ABD Colorado Üniversitesi Davranış Bilimleri Enstitüsü‘nde milletlerarası ekibin araştırmalarına katılmıştır.
Yaptığı çalışmalar ile Türkiye’de de sosyal psikoloji biliminin gelişimine önemli katkıları olmuştur.
Hale Bacakoğlu
16 yaşında yaşamış olduğu rahatsızlık sonucu görme engeli yaşayan türk psikolog Hale Bacakoğlu, 1984 senesinde İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nü kazanmıştır.
Görme engelli olduğundan okula kaydı yapılmasa bile, Hale Bacakoğlu’nun vermiş olduğu mücadeleler sonunda; görme engelli insanların psikoloji bölümüne alınmalarını da sağlamıştır.
Üniversiteden sonra, doktora eğitimini görme engelli çocukların eğitimi üzerine yapmıştır.
2003 senesinde görme engelli çocukların, eğitim imkanlarına sahip olabilmesi adına ‘Parıltı Görmeyen ve Az Gören Çocuklara Destek Derneği’ni kurmuştur.
Yaptığı bu çalışmaların dikkat çekici olabilmesi sonucunda Hale Bacakoğlu’na 2006 senesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nda “Görme engelliler ile ilgili daire başkanlığı” görevi ile verilerek bu görevdeki ilk engelli kadın başkanı olmuştur.
Gören çocuklar ile görmeyen çocukların bir arada bulunarak eğitim aldığı kaynaştırma eğitiminin yaygınlaştırılması için her daim çabalamıştır.
Çiğdem Kağıtçıbaşı
Sosyal psikolojinin kurucularından biri olan ve uluslararası psikoloji dünyasının en önemli kişilerinden biri olan Türk bilim insanıdır. Yapmış olduğu araştırmalarda insan gelişimleri ve aile arasındaki ilişkileri kültürlerarası bakışları göz önünde bulundurup incelemiştir.
Yapmış olduğu bu araştırmaların sonucunda psikolojide de ABD egemenliğine karşı çıkmıştır. Ancak buna rağmen, en büyük övgüyü de ABD’den almıştır.
Hem Türkçe hem de İngilizce olarak ele almış olduğu 200’den fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır. Aynı zamanda da 28 kitaba yazarlık yapmıştır.
Muzaffer Sherif (Şerif) Başoğlu
Dünya psikoloji tarihine önemli katkıları olan bir Türk psikolog konumundadır. Modern sosyal psikolojinin kurucularından biridir.
Yapmış olduğu araştırmalar sonucunda sosyal psikoloji alanlarına oldukça önemli katkısı olmuştur. Bu alanlardaki yapmış olduğu çalışmalardan en önemlisi; ‘Robbers Mağarası Deneyleri (Robbers Cave Experiments)’ olarak bilinir.
Etkin olduğu dönemlerde, bir çok dergi ve gazetelerde ırk ve ırkçılık üzerine yazılar yazmıştır. Tabi gelen tepkiler yüzünden göz altına alınmış, 27 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve 40 günlük tutukluluktan sonra ülkeyi terk etmesi koşuluğuyla tahliye edilmiştir.
Netice itibariyle bugünkü ırk ve milliyetçilik araştırmalarında, istisnasız olarak kabul edilmekte olan parametreler, ilk kez Muzaffer Sherif Başoğlu tarafından sistematik biçimde araştırılmış ve ortaya konulmuştur.
Doğan Cüceloğlu
Doğan Cüceloğlu: 40’tan fazla sayıda bilimsel makalesi bulunan ve çeşitli topluluklarda bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim psikolojisi üzerine seminerler vermekte olan, ayrıca iletişim psikolojisi konusunda uzmanlaşmış türk psikologdur.
Çok sayıda kitap çıkartmış olan cüceloğlu, türk insanının duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını incelemiştir.
Bu arada; Sosyal Psikoloji İle İlgili Kitaplar Nelerdir? – 5 Efsane Kitap! başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Üstün Dökmen
Pek çok bilimsel dergide yayınlanmış olan yazılarının yanında şiir kitapları ve tiyatro eserleri de yer almaktadır.
Bugüne dek bir çok avrupa ülkesinde ve Avustralya’da yaşamakta olan Türk vatandaşlarına maddi bir karşılığı olmadan çeşitli konferanslar vermiştir. “Küçük Şeyler” eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2008 senesi deneme dalındaki ödüllerine layık bulunmuştur.
Ayten Zara
Ayten Zara: Akademisyen, yazar ve klinik psikologdur. Uzmanlığını ve doktorasını İngiltere East-Sussex Üniversitesi‘nde tamamlamıştır. Yine İngiltere Oasis Projesi’nde yer alarak travma mağduru kadınlar ve çocukları ile uzun seneler boyunca çalışmıştır.
Araştırmaları, çoğunlukla travmalar üzerine olan Ayten Zara’nın, aile ve toplum psikolojileri üzerine de pek çok klinik ve araştırma çalışmaları bulunmaktadır. Ve bu çalışmaları günümüzde de devam etmektedir.