Bebek Kırklama merasiminin uygulanışı yörelere göre farklılık gösterir. Halk arasında kırk çıkarma ya da kırk uçurma olarak bilinen bu tören, Anadolu’da asırlardır süregelen eski adet ve kuşaktan kuşağa aktarılan geleneklerden de biridir.
Uygulaması yörelere göre değişiklik göstermekle beraber kırklama, bebeğin doğumundan itibaren kırk gün geçmesi üzerine kırk banyosu yaptırılması ve aile büyüklerini ziyaret etme olarak özetlenebiliyor.
Geleneğe göre, doğumdan sonraki ilk kırk gün lohusalar ve bebekler için oldukça önemli olduğuna inanılıyor. Bunun nedeni olarak hem annenin hem bebeğin kırk gün süresince hastalıklara karşı yeterince dirence sahip olmadıkları gösteriliyor. Peki, bebek nasıl kırklanır?
Bebek Kırklama Nedir?
Bebek kırklama: Genel anlamıyla yeni doğan bebeğin doğumundan itibaren kırk gün geçmesinden sonra annesi ile beraber aile büyüklerini ziyaret etmesi olarak tanımlanıyor.
Halk arasında ise kırk basması olarak tabiri edilen bu durumu önlemenin geçerli bir yolu olduğuna inanılır. Kırklama denilen olay bebeğin doğumundan itibaren kırk gün olarak sayılıp, kırkıncı gün annenin ve bebeğin yıkanması biçiminde tabir edilir.
Kırkı çıkmadan yaşanacak dış tehlikelere karşı açık olduğuna oldukça inanılan lohusa ve bebek için kırk gün sonunda da kırklama seremonisi yapılıyor. Kırklama anne ve bebeğin belirli günlerde birtakım şartlara tabi tutulup yıkanma işlemi olarak da tabir ediliyor.
Bebek Kırklama Hazırlıkları
Kırklama geleneği pek çok kişi tarafından günümüzde halen devam eden bebekle ilgili olarak yapılan Anadolu geleneklerinin başında geliyor. Eski Türklerde kırk banyosu yaptıran ve yeni giysiler giydirilen bebekler, aynı şekilde kırk banyosu yapan ve dua eden annesi ile berber aile büyüklerini ziyaret etmelerinin oldukça önemli olduğu biliniyor.
Bebek Nasıl Kırklanır?
Bebek Nasıl Kırklanır sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz;
Kırk banyosunu yapan bebekler, aile büyüklerine ilk ziyaretini yapmak için ilk defa dışarıya çıkıyor. Önce anneanneye sonra da babaanneye kırk uçurmaya gidiyor.
Anneanneden içerisinde; şeker, pirinç, haşlanmış yumurta ve tuz olan bir torba, babaanneden de içerisinde yumurta, şeker, ekmek, tuz, soğan olan bir torba alınıyor.
Bazı yörelerde ise bu malzemelere ek olarak; un, pamuk ve bozuk para alındığı belirtiliyor.
Kırklama malzemelerinin anlamı şunlardır;
- Un; Bebeğin ömrünün çok uzun olması,
- Şeker; Bebeğin ağzı tatlı olsun,
- Tuz; Evin tadı tuzu ve ömrü iyi olsun,
- Pirinç; Bereket getirsin,
- Yumurta; Sağlıklı olsun,
- Metal bozuk para; bol kazançlı olsun gibi anlamlara geliyor.
Kırklama için Ev Hazırlıkları ve Merasim
Bebeğin babaanne ve anneannesine yaptığı bu kısa el öpme ziyaretinden sonra aile büyükleriyle beraber Kırk Uçurma Evi adı verilen ziyaret evine gidiliyor. Ziyaret edilecek olan ev seçilirken; evin yüksek, havadar ve geniş olması da önemlidir.
Ev halkının sağlıklı, mutlu ve huzurlu olmalarının yanı sıra maddi ve mevki açısından da yüksek düzeyde olması çok önemlidir. Bu gibi ayrıntıların bebeğe iyi şans geçmesi açısından çok önemli olduğu belirtiliyor.
Anne ve Bebeğin Kırk Günde Toparlanması
Gelenek olarak yerine getirilmekte olan bebek kırklamanın asıl kaynağının aslında bilimsel olması olarak karşımıza çıkıyor. Zira doğumdan tam kırk gün sonra hem annenin hem bebeğin vücudu tam olarak toparlanmaya başlar.
Annenin doğum sonrasındaki dikişleri kırk gün içerisinde iyileşirken, bebek dünyaya ancak ortalama kırk gün içerisinde adapte oluyor. Bu sebeple anne ve bebeğin kırk gün içerisinde evde istirahat etmesinin de uygun olacağı düşünülüyor.
Anne ve bebeğin bu kırk gün sonra dışarı çıkması ancak bu süre sonrasında güçlerini toplayıp keyifli zamanları geçirebilmeleri anlamına gelir. Genel olarak Bebek Nasıl Kırklanır sorusu bu şekilde cevaplanır.