Vegan ya da bir diğer adı ile veganlık, kişinin beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan temin etmemesine denir. Yani kişi beslenme ihtiyacını gidermek için hiçbir şekilde hayvansal gıdaları tercih etmez.
Çünkü vegan olan birisi hayvanların etini, sütünü ve aynı zamanda hayvansal yağları tüketmeyi doğru bulmaz.
Daha da detaylandıracak olursak; Vegan nedir? Vegan beslenme nasıl yapılır? Vegan ürünler nelerdir? İşte detaylar…
Vegan Nedir?
Az önce de bahsettiğimiz gibi vegan, kişinin beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan temin etmemesine denir.
Etimolojik kökenine inecek olursak şunları söyleyebiliriz; vegan kelimesi 1944 yılında Donald Watson ve Elsie Shrigley tarafından vejetaryen kelimesinden türetilmiştir.
Veganizm felsefesi, et ve süt ürünleri başta olmak üzere hayvan kaynaklı deri, yün, bal, yumurta, ipek ve yün gibi bütün ürünleri reddeder. Veganlık aslında sağlıklı beslenme, çevreyi koruma ve dini inanış gibi konuları temelinde barındırır.
Ama bunların en başında hayvanlara saygı gelmektedir. Vegan birisi hayvanlara saygı duyduğundan hayvan kaynaklı tüm ürünlerin reddini savunur.
Maalesef ki vegan olan kişilerin B12 vitamini, D vitamini, protein ve kalsiyum gibi bazı eksiklikleri yaşadığı da aşikar.
Peki, vegan beslenme nasıl yapılır? İşte bu da merak konularından bir tanesi. Bu soruyu da hemen yanıtlamakta fayda var.
Vegan Beslenme Nasıl Yapılır?
Vegan beslenmede tahıllar, yağlar ve tohumlar büyük bir rol oynuyor. Protein almak isteyen veganlar ayrıca protein içeren bitkisel kaynakları tercih ediyor.
Tabii bunun yanı sıra B12, D vitamini, DHA, EPA, kalsiyum, çinko, iyot içerikli vitamin ve mineral gıda takviyelerine de başvuruyor. Balık da tüketilmediği için Omega-3 açısından zengin olan bitkisel kaynaklı besinler ve ürünler de tercih edilmektedir.
Aslında vegan beslenme için tamamen sağlıksız diyemeyiz. Çünkü vegan olan biri için her vitamin ve mineral yönünden hayvansal olmayan pek çok alternatif seçenek mevcut durumdadır.
Bu alternatifler sayesinde veganlık pek de dezavantaj sayılmaz.
Hayvansal gıda ve ürünlerin veganlıkta olmadığını anlattık. Peki, vegan ürünler nelerdir? Bir de bunu açıklığa kavuşturalım.
Vegan Ürünler Nelerdir?
Vegan ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hindistan Cevizi sütü,
- Esmer pirinç,
- Bulgur,
- Yulaf,
- İrmik,
- Hindistan Cevizi yağı,
- Brokoli,
- Hurmalı bar,
- Zeytinyağı,
- Havuç,
- Bade sütü,
- Mantar,
- Keten tohumu,
- Tofu,
- Soya ürünleri,
- Kavun,
- Karpuz,
- Kiraz,
- Mercimek,
- Böğürtlen,
- Fasulye,
- Ceviz, fındık ve diğer kuruyemişler.
Vegan dendiğinde çoğu kişinin aklına direkt olarak vejetaryenlik geliyor. Çünkü bu iki kavram çoğu kez birbiri yerine bile kullanılıyor.
Lakin ikisi aynı şeyler değildir. Birbirlerinden ayrıldıkları ince ve temel çizgiler vardır. Nedir bu çizgiler?
Vegan ile Vejetaryen Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Vegan kişiler hayvan kaynaklı giysiler, gıdalar ve diğer hayvan kaynaklı tüm yan ürünleri kullanmayı mutlak suretle reddeder.
- Vejetaryen kişiler ise sadece hayvan eti tüketmeyi reddeder. Diğer hayvan kaynaklı gıdaları tüketir, giysileri ise giyer.
Veganlığı ve vejetaryenliği ayıran en temel çizgi işte budur.
Şunu da eklemek gerekir ise veganlık, vejetaryenliğe göre çok daha katı ve daha gelişmiş bir haldedir.
Hatta öyle ki veganlar hayvanlar üzerinde deney yapan markalardan ve hayvanlardan istifade edilerek üretilmiş olan tüm makyaj malzemelerinden son derece uzak durur.
Aynı şekilde hayvanlardan istifade edilerek üretilmiş olan cilt bakım ve güzellik ürünlerinden de son sürat kaçar.
Bir yazımızı daha sonlandırıyorken; vegan nedir? Vegan beslenme nasıl yapılır? Vegan ürünler hangileridir? Ve vegan ile vejetaryen arasındaki farklar nelerdir? Sorularını yanıtladık.