Güllaç tarifi vermeden önce güllaç tatlısının tarihi hakkında kısa bir bilgi vermekte fayda var. Çünkü pek çok insan illa ki yediği tatlının ya da yemeğin ilk kez nasıl bulunduğunu merak etmiş ve araştırma ihtiyacı duymuştur.
“Güllü” ve “aş” kelimelerin dönüşmesi ile birlikte güllaç olarak anılan bu tatlı, bizlere Osmanlı zamanından kalma bir yemek kültürüdür. Bu tatlının ilk kez nasıl ortaya çıktığı ise oldukça şaşırtıcı!
Güllacın Tarihçesi Nedir?
Osmanlı döneminde yaşayan insanlar mısır nişastasını saklamaya çalışır iken bu tatlı ortaya çıkmıştır. Mısır nişastasını her türlü zarardan korumak için nişastayı un ve su yardımı ile karıştırmış ve ona yufka biçimini vermişlerdir.
Yani nişastayı bu şekilde muhafaza etmek istemişlerdir. Sonraları akla nişastayı süt yardımı ile ıslatmak gelmiş. Daha sonra da ıslatmak için gül suyu kullanılmış.
Böylece bu saklama işlemi mecburi bir durumdan çıkıp insanların sofralarına girmeye başlamış ve baş tacı olma konumuna gelmiştir.
Güllaç tatlısına güllü aş denmesinin nedeni de harcına gül suyu katılmasından dolayıdır. Tabii bu gül suyu tamamen has gül suyudur. Hatta Osmanlı sultanları bu tatlıyı sofralarından hiç eksik etmezmiş.
Genelde Ramazan ayında sıkça tüketilen bu tatlı oldukça hafif bir tatlıdır. Sağlık açısından da oldukça faydaları vardır. Yağlı ve şerbetli tatlıların aksine güllaç tatlısı sağlığına dikkat eden birçok kişi tarafından iyi bir alternatif olarak görülmektedir.
Bu arada Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Peki, güllaç yapmak için gereken malzemeler nelerdir? İşte detaylar…
Güllaç İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?
- 10 yaprak güllaç (1 paket)
- 1,5 litre süt
- 1,5-2 su bardağı şeker
- Çekilmiş ceviz ya da fındık
- İsteğe göre 2 ya da 3 yemek kaşığı gül suyu
Güllacın Üzeri İçin;
Nar, vişne, yeşil fıstık ya da ceviz kullanabilirsiniz. Üzeri için neyin kullanılacağı kişinin tamamen kendi zevkine bağlı bir durumdur.
Güllaç tatlısının kısa bir tarihine değindikten ve malzemelerin ne olması gerektiği bilgisini verdikten sonra sıra geldi güllaç tarifi nasıl yapılır sorusunun cevabına.
Güllaç Tarifi – Nasıl Yapılır?
- Öncelikle süt ve şeker bir tencereye alınıp ısıtılır. Şekerlerin mutlaka erimesi gerekir.
- Şekerler tamamen eridikten sonra ocağın altı kapatılır ve süt ılımaya bırakılır. Sütün ılık olması şarttır. Çünkü tatlı hamur haline gelir.
- Daha sonra güllaç yaprağı bir tepsiye alınır. Bu yaprakların her yerinin ıslanması gerektiğinden her yerine ılıyan süt dökülür.
- 5 adet güllaç yaprağı süt yardımı ile ıslatıldıktan sonra 5. kata gelindiğinde yine ıslatma işlemi yapılır ve üzerine çekilmiş ceviz ya da fındık serpilir.
- Geriye kalan 5 adet güllaç yaprağı da aynı şekilde süt yardımı ile ıslatılır ve bir önceki 5 adet güllaç yaprağının üstüne konur.
- Son aşama olarak tatlının üzerine 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar gül suyu gezdirilir.
- Tüm bunlardan sonra güllaç tatlısı buzdolabında en az 3 saat kadar muhafaza edilir. Sonra ise isteğe göre üzerine nar, vişne, fıstık ya da cevizden herhangi biri konur ve servis edilir.
Güllaç Tatlısı Yapmanın Püf Noktaları
Aslında güllaç tatlısı yapmanın çok fazla püf noktası yoktur. Bu tatlıyı yapmanın tek ve en can alıcı püf noktası sütün ısısıdır.
Yani şöyle ki; güllaç yapraklarının üzerine dökmüş olduğunuz süt kaynar olmamalıdır. Şayet yaprakların üzerine kaynar süt döker iseniz yapraklar eriyecektir. Çünkü yapraklar oldukça incedir.
Fakat süt fazla ılık olursa da bu sefer yapraklar sütü hiçbir şekilde çekmez. Bundan dolayı sütün ısısını çok iyi ayarlamanız gerekir.