Sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmak için yeterli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Güçlü bir bağışıklık sistemi kişiyi tüm enfeksiyonlara karşı korur.
İşte tam da burada sebze ve meyvelerin rolü çok büyüktür. Sebze ve meyveler içerdikleri vitaminler nedeniyle bağışıklık sistemini destekler.
Peki, yaz meyveleri nelerdir? Çok çeşitli olan yaz meyvelerine gelin beraber göz atalım.
Yaz Meyveleri Nelerdir?
Kuşkusuz, yaz mevsimi herkesin sevdiği bir mevsimdir. Pazar tezgahlarında renk renk meyveleri görüpte iştahı kabarmayan yoktur. Her mevsimin kendine göre güzelliği vardır ama yaz mevsiminin tadı daha bir başkadır.
Karpuz, kavun, şeftali, kiraz, erik, dut, böğürtlen yazın yetişen meyvelerden bazılarıdır. Her meyve mevsiminde yenilmelidir.
Yaz meyvelerini taze taze tüketebileceğiniz gibi konserve olarak veya buzlukta da saklayabilirsiniz. Düzenli meyve tüketme alışkanlığı olan bir kişi günlük vitamin gereksiniminin hepsini meyvelerden karşılar.
Meyveleri Nasıl Seçmeliyiz?
Meyve seçerken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Daha iri ve parlak olanları seçmeyin. Ezilmemiş ve sulu olan boyutu daha küçük olan meyveleri tercih edin.
Pazarlarda kimse çürük meyve almak istemez. Oysaki çürük meyveler daha doğal ve organiktir.
Meyve içerisinde yaşayan meyve kurdu herhangi bir kimyasala maruz kaldığı zaman orada yaşayamaz. Çürük meyve ile ezilmiş meyve farklıdır. Çürük meyve alabilirsiniz fakat ezilmiş meyve asla almayın.
Yaz Meyveleri Nasıl Tüketilir?
Yaz meyvelerini tüketmek kişinin tercihine kalmıştır. Yıkayıp taze taze yiyebilirsiniz veya suyunu içebilirsiniz. Yemeklerin yanına komposto olarak da tüketebilirsiniz.
Süt ile karıştırarak Milkshake yapabilirsiniz veya meyveli yoğurdu deneyebilirsiniz. Meyveli yoğurt özellikle çocukların çok sevdiği bir besindir. Tercih tamamen size kalmıştır.
Ancak dikkat etmeniz gereken bir konuda meyveleri doğramışsanız hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekecektir.
Yaz meyvelerinin içinde bulunan C vitamini hava ile temas ettiğinde vitamin değerini kaybeder. O yüzden meyve çok bekletilmeden tüketilmelidir.
Salça Yerine Domates Kullanın
Domatesi herkes sebze olarak bilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda çekirdeği olan her şeyi meyve olarak kabul edilmiştir. Bu durumda domates de meyve olarak geçer.
Likopen yönünden zengin olan bu meyve bağışıklık sistemi için çok önemlidir.
Özellikle yazın kokulu ve sulu domatesleri taze olarak tüketmek hem iştahınızı kabartır hem de daha dinç bir vücuda sahip olmanızı sağlar. Kışlık domateslerinizi yazdan hazırlayabilirsiniz.
Domatesleri küçük doğrayarak buzluğa kaldırabilir ve yemeklerinize salça niyetine kullanabilirsiniz. Dilerseniz konserve yaparak da kışın rahat bir şekilde tüketebilirsiniz.
Yaz Meyvelerinin İçinde Bulunan Vitaminler Nelerdir?
Eve denildiği zaman herkesin aklına tatlı vitamin depoları gelir. Karpuz tam bir su deposu iken domates likopen deposudur. Şeftali ve kayısı da bol miktarda A ve C vitamini vardır.
Ayrıca vitaminlerin yanında birçok mineral de bulunmaktadır.
Böğürtlen ve karadut güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum yönünden zengindir. Hücrelerimiz hem vitaminlere hem de antioksidanlara ihtiyaç duyar.
Günde üç porsiyon meyve iki porsiyon sebze tüketerek vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almış oluruz.
Meyveler ayrıca lifli besinler oldukları için sindirim sistemini rahatlatır. İyi bir bağışıklık sistemi iyi bir bağırsak florasından geçer.
Renkli Meyve Tüketin
Renkli meyvelerin içinde antioksidan oranı yüksektir. Özellikle çilek, kara dut, böğürtlen gibi meyvelerde yüksek oranda antosiyanin maddesi bulunur. Bu madde hücre koruyucu bir maddedir.
Hücrenin açığa çıkardığı toksinleri hücreden hızla uzaklaştırır, hücreye enerji verir ve hücreyi korur.
Yeterli ve dengeli meyve tüketirken bol su içmeyi de ihmal etmeyelim. Söz konusu sağlıklı yaşam ise hayatın her alanında dengemizi koruyalım.