Covid salgını tüm dünyayı kasıp kavururken, covid 19 ile ilgili her gün yeni bilgiler gün yüzüne çıkmaktadır. Bebekler ve çocuklarda ki hassasiyet yetişkin kişilere göre daha farklıdır. Covid virüsü üst solunum yollarında bulunan hücrelerde ki proteine bağlanır.
Bu hücreler yetişkin bireylerde daha gelişmiş olduğu için virüs daha sıkı bağlanmakta ve kişiyi enfekte edebilmektedir. Peki, bebeklerde korona tedavisi var mıdır?
Her hastalıkta tedavi ilaçlar ile yapılamaz. Özellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar da antibiyotikler hiçbir işe yaramaz.
Viral enfeksiyonlarda kişinin vücut direnci hastalığı yeneceği için bağışıklık sistemini destekleyici tedavi çok önemlidir. Tabi konu bebekler olunca Bebeklerde Korona Tedavisi biraz daha hassas bir konu haline gelmektedir.
O halde vakit kaybetmeden Bebeklerde Koronavirüs belirtileri ve Bebeklerde Korona Tedavisi nasıl yapılır hemen açıklayalım.
Bebeklerde Koronovirüs Belirtileri
Son zamanlarda mutasyona uğrayan virüs daha sıklıkla bebek ve çocukları enfekte etmektedir. Kış mevsiminde görülen diğer hastalıklar İle karışabilir. Bebek ve çocuklarda ateş ve halsizlik en sık görülen belirtidir.
Bebek emmeyi reddedilir ve sürekli huzursuz olabilir. Ağlama, mızmızlanma, burun tıkanıklığı sıklıkla görülür.
Son zamanlarda mutant virüs belirtileri arasında burun akıntısı ve hapşırma vardır. Birçok aile bebeklerini doktora götürmekten korkar. Özellikle kış hastalıkları ile karışma riskinden dolayı ayırt etmek adına bir hekime danışılmalıdır.
Bebeklerde koronavirüs belirtileri hakkında detaylı bilgi için Bebeklerde Covid Belirtileri! başlıklı yazımıza göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Bebeklerde Koronavirüs Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Koronovirüs enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar yan etkiye sahip ilaçlardır. Yetişkin insanlar dahi ilaç kullanırken birçok yan etki ile karşılaşabilir.
Bebek ve çocuklarda koronavirüs enfeksiyonunda herhangi bir ilaç kullanılmaz. Bebek ve çocuklar enfeksiyonu kendi vücut dirençleri ile yenmesi gerekir. Bunun içinde ancak bağışıklık sistemini destekleyici tedavi uygulanabilir.
Bebeklerde Korona Tedavisi Nasıl Uygulanmalı?
Bebek ve çocuklara koronavirüs enfeksiyonunda ilaç verilmediği için bağışıklık sistemini destekleyici tedavi verilmesi bebek sağlığı açısından çok önemlidir
- Bebek bol bol emzirilmelidir.
- Çocuklara ekstra C vitamini takviyesi yapılabilir.
- Bebek ve çocuklara günlük belli bir dozda D vitamini verilmelidir.
- Bebek ve çocukların bol bol dinlenmesi istirahat etmesi sağlanmalıdır.
Bol sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Sıvı alımı çok önemlidir. Bebekler ve çocuklar koronavirüs enfeksiyonunu yetişkinlere göre daha hafif atlatırlar. Hatta bazı bebek ve çocuklarda hiçbir belirti görülmeyebilir.
Bebekler Koronavirüsten Nasıl Etkilenir?
Bebeklerin bağışıklık sistemi bir yaşına kadar daha tam gelişmez. Bebeğin anne sütü alması, huzurlu ve mutlu bir ortamda büyümesi bağışıklık sistemini birincil dereceden etkiler. Bebeklerde koronavirüs enfeksiyonu çocuklara göre biraz daha ağır geçebilir.
Bunun nedeni de bağışıklık sisteminin çocuklara göre daha zayıf olmasıdır. Doğum anında anne pozitif ise bebeği korumak çok önemlidir.
Bebeği korurken bebeğin yeterli düzeyde anne sütü almasına dikkat edilmelidir. Anne de oluşan antikorlar anne sütü ile bebeğe geçecek ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
Koronavirüs enfeksiyonundan etkilenme her bebekte aynı seviyede olmaz. Anne pozitif ise bebek anneden ayrı kalmalı fakat anne sütünü sağarak bebeğe vermeye devam etmelidir.
Anne, sütünü bebeğe verebilmesi için annenin hastalığı hafif atlatıyor ve ilaç kullanmıyor olması gerekir. Koronavirüs enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar anne sütünden bebeğe geçeceği için çok daha tehlikeli olabilir.
Bebeklerin Korona Virüsüne Karşı Bağışıklık Cevabı
Bebek ve çocukların koronavirüse karşı bağışıklık yanıtı yetişkinlere göre çok daha iyidir. Enfeksiyon durumunda yetişkinlerden birçok kişi hayatını kaybederken çocuklarda ve bebeklerdeki bu oran çok daha küçüktür.
Bebek ve çocuklarda görülen kawasaki sendromu her bin çocuktan üç tanesinde görülmektedir. Çocuklar hastalık belirtisini göstermese de büyük ölçüde bulaştırıcıdır. Bu yüzden çocukların yaşlılar ile sürekli bir arada olması engellenmelidir.