Perseverance ismi ile Mars gezegeninde keşif yapmak amacıyla gönderilen uzay aracı, Mars’a başarılı bir iniş gerçekleştirdi. NASA uzay aracı olan Perseverance, 1 ton ağırlığa sahip olan Rover tipi bir uzay aracıdır.
Perseverance, NASA tarafından verilen görevleri eksiksiz tamamlamak adına bazı çalışmalara başladı. Elbette NASA tarafından bazı özel görevler verildi.
Dünyada merak konusu olan bu görevler ve Perseverance uzay aracının nasa mars 2020 görevinin amaçları hakkında sizlere bilgi vereceğiz. 2020 Temmuz ayında Mars gezegenine yolculuk yapan Perseverance, ilk görevini başarıyla tamamladı.
Perseverance Hakkında
30 Temmuz 2020 tarihi itibari ile Florida Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü üzerinden uzaya yolculuk yapan Perseverance, otomobil boyutuna sahip olup, 2,7 mt genişlik, 2,2 mt uzunluğa sahiptir. Ağırlık olarak 1025 kg bir kütleye sahiptir.
Çalışma prensibi, radyoizotop termoelektrik jeneratör adı verilen çoklu göreve sahip enerji kaynağıdır. Tüm hareketini bu kaynak sayesinde sağlıyor. Kullanılan jeneratörde, plütonyum radyoaktif bozunuma sahip olarak ortaya çıkardığı ısı enerjisi, elektrik enerjisine dönüşüyor.
Perseverance Görevleri
Perseverance, ilk görevi Mars yüzeyine başarıyla ulaşmaktı. Bunun dışında Mars’ta yaşamın varlığı, bazı örnekler toplayarak analiz yapma imkanı gibi görevlere sahiptir.
Bu maddeler arasında; kaya, regolit ve yüzeyde bulunan birçok elementin incelenmesi bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 9 defa Mars’a gönderilen Perseverance, ABD’nin gururu oldu.
Dünyaya dönüşü için gerekli hazırlıkları tamamlayarak, yine başarılı bir şekilde dünyaya dönüş yapması verilen görevlerin en sonunda yer alıyor.
Görevleri;
- Mars’ta yaşamın varlığı
- Geçmiş zamanda yaşayan mikroskobik canlı kalıntısına ulaşmak
- Biyolojik imza
- Mevcut olan elementler
- Mevcut olan metaller
- Jezero Krateri inceleme
- Kaya ve toprak parçalarından örnek toplayacak
- Jeolojik yapı incelenecek
Perseverance, tüm incelemesini 2030 yılında tamamlayacak, Jezero Krater incelemesini ise 687 günde tamamlayacak ve dünyaya dönecek. Bu süre 1 Mars yılını ifade ediyor.
Salda gölünde bulunan örneklerin Mars yüzeyinde yer alan Jezero Krateri ile bağdaşıp bağdaşmadığı tespit edilecek. Toplanan kayalar ve toprak parçaları özel tüpler içerisine yerleştirilerek Dünyaya gönderilecek. Uzay aracı, Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’ın aynı zamanda jeolojik yapısını da incelemekle görevlidir.
Mars’ta Astronotlar İçin Yapılan Araştırmalar
Mars Gezegeni’ne gidecek olan astronotlar için de araştırma yapacak olan Perseverance, Astronotların Mars’a gitmesi halinde karbondioksitin oksijen üretimine müsait olup olmadığı konusunda da incelemeler yapacak. Perseverance tarafından doldurulması gereken tüplerin ise 2026 yılında, NASA ile Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla Mars’a gitmesi, küçük olan aracın daha sonrası tüpleri dünyaya getirmesi planlar arasındadır. Tüplerle dönüşü, Perseverance uzay aracının geri döneceği 2030 yılına denk gelecek.
Son Teknolojik Uzay Aracı Perseverance
2012 yılında da gönderilen uzay aracı olan Curiosity, o dönem Gale Krateri’ne iniş yapmıştı. Perseverance ile arasında aradan geçen zaman değil, teknolojik geliştirilen birçok fark yer alıyor.
NASA yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, gerekli tüm bilimsel çalışmanın rahatlıkla yapılabilmesini sağlayan özelliklere sahip olduğu bildirildi.
Perseverance özellikleri;
- 20 kamera
- Çift mikrofon
- Kamera çekimi
- Kamera çekimi için mini drone ya da helikopter
- 9 defa Mars’a iniş yapabilme
Günümüzde daha önce uzaya gönderilen InSight ve Curiosity bu iki uzay aracının, Mars’ta çalışmaları hala sürüyor. İlerleyen zamanlarda, özellikle 2030’lu yıllar itibariyle Kızıl Gezegen’e artık insanlı uzay aracı göndermek hedefler arasında yer alıyor.
Kurumuş olan bir Delta’nın incelenerek suyun varlığına ulaşılması adına da çalışmalar sürdürülecek ve Mars Gezegeni’nde yaşam belirtisi aranacak. Uzay aracının araştırması gereken en önemli detay su kaynağına ulaşmaktır. Bu hala gelecekte yaşanabilir olan bir gezegenin varlığına işaret edecektir.