Son zamanlarda herkesin adını sıklıkla duyduğu bir yöntem olan refinansman nedir?
Refinansman konusunu “Refinansman için Nasıl Başvuru Yapılır?, Ne Gibi Faydalar Sağlar?” gibi başlıklar ile detaylıca açıklayacağız.
O halde vakit kaybetmeden Refinansman Nedir? sorusu ile başlayalım.
Refinansman Nedir?
Refinansman, önceden herhangi bir bankadan çekilmiş kredinin, başka bankadan çekilen daha düşük faiz oranına sahip bir kredi ile kapatılmasıdır.
Bu sayede kişi, düşük faiz oranı üzerinden çektiği kredi ile diğer bankadaki kredi borcunu kapatabilir ve daha düşük faiz ile borcunu ödemeye devam edebilir.
Refinansman Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Refinansman yaparak, daha düşük faiz oranı üzerinden mevcut borç ödemesine devam edilebilir. Bu sayede, ödenecek olan borç daha düşük bir meblaya indirilir.
Refinansman, çekilen konut kredisi ve diğer krediler için tercih edilebilir.
Refinansman işlemi ile kazanç sağlayabilmek için, diğer kredi ile yeni çekilecek kredi arasında en az %0,4 ve üzeri oranda bir fark olmasına dikkat edilmelidir.
Eski kredinin erken kapatılmasından dolayı, %2 oranında ceza komisyonunun da banka tarafından talep edilebileceği unutulmamalıdır.
Konut kredisinde refinansmanın sağlayacağı faydalar şu şekilde sıralanabilir;
- Kredinin faiz oranında olumlu yönde değişiklik yapılır,
- Kredinin vadesi tekrardan düzenlenebilir ve olumlu yönde değişiklikler yapılabilir,
- Çekilen konut kredisi sözleşmesinde yer alan faiz türü üzerinde değişiklikler talep edilebilir,
- Konut kredisi alınan kuruluş refinansman yöntemi ile değiştirilir,
- Aylık ödenen taksit miktarında tekrar düzenlemeye gidilebilir ve değişiklik yapılabilir,
Diğer kredilerde refinansman yapılarak elde edilecek avantajlar ise şöyledir;
- Mevcut kredinin ödenen faiz yüzdesinde değişiklik yapılabilir,
- Kredi ödemesinin vade seçeneklerinde yeniden yapılandırma yapılabilir,
- Kredi geri ödemesinin aylık taksitlerinde bütçeye göre ayarlamalar oluşturulabilir,
Mevcut çekilen kredilerin yüksek faiz oranı düşünüldüğünde, başka bir bankadan daha düşük bir faiz ile kredi çekilerek, diğer kredinin kapatılması daha avantajlı bir sistemdir.
Refinansman Dışında Kredi Faizinde Yapılandırma Yapılabilir Mi?
Kredi çekilmeden önce ilgili banka ile yapılan sözleşmede, kredinin faiz oranları ve vade süreleri değiştirilemez hükümler ile belirtilir.
Bu sebeple, refinansman yapmadan kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapmak gibi bir durum malesef söz konusu değildir.
Bu sebeple, kredi çekmeden önce tüm bankaların kriterleri detaylı bir şekilde incelenmeli, kampanyaları araştırılmalı ve en uygun olan banka tercih edilmelidir.
Refinansman İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Refinansman için nasıl başvuru yapılacağı, en az refinansman nedir? Sorusu kadar büyük bir öneme sahiptir. Refinansman yaptırmaya karar verildiğinde, tüm bankaların refinansman seçenekleri dikkatle incelenmelidir.
Sosyal ağlarda hizmet veren bazı kuruluşların sunduğu, Refinansman Hesaplama Aracı desteği ile tüm istatistikler belirlenmelidir.
Banka tercihi yapıldığında, ilgili banka ile iletişime geçilerek, refinansman işlemi için başvuruda bulunulmalıdır.
Başvurunun ardından banka, hazırlamış olduğu kredi sözleşmesini sunar. Bankanın sunacağı kredi sözleşmesi detaylı bir şekilde incelendikten ve uygun görüldükten sonra imzalanır ve onaylanır.
Onaylanan sözleşme banka tarafından işleme konur. Refinansman işlemlerinde, komisyon ve dosya masrafı gibi ek ödemelerin olacağı bilinmelidir.
Refinansman Takibi
Sözleşmenin onaylanmasının ardından banka krediyi işleme koyar ve kişiyi bilgilendirir. Refinansmanın onaylanmasının ardından, önceki bankadaki kredi borcunun kapatılması takip edilmelidir.
Eğer kapatılacak kredi konut kredisi ise, borcun ödenmesinin ardından önceki banka mülk üzerindeki ipoteği kaldıracaktır. Önceki bankanın ipoteği kaldırmasının ardından, yeni kredi çekilen banka kuruluşu mülk üzerine kendi ipoteğini koyacaktır.
Refinansman yapacak olan kişi, yalnızca çektiği kredinin borcunu başka bir banka kuruluşuna aktardığının bilincinde olmalıdır.
Refinanasman yapmanın borçtan kurtulmak değil, daha düşük faizler üzerinden, daha kolay ödeme seçenekleri ile borcu yapılandırmak olduğunu iyi bilmelidir.
Refinansman yaptırılan ve kredi çekilen bankanın, borcun ödenmemesi durumunda, ipotek koyduğu mülkü yasal olarak haciz etme hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır.