Oruç tutmak bütün Müslümanlara farz bir ibadet olarak verilmiştir. Birçok insanda bu ibadeti yerine getirmektedir. Ramazan ayı geldiğinde insanlar da elbette birkaç endişe ortaya çıkmaktadır. Özellikle oruç tutan kadınların, Oruçluyken Nasıl Kilo Verilir soruları üzerine hem oruç tutup hem de fazla kilolarından kurtulmak için büyük bir imkandır.
Bunlardan biri oruç tutarken kilo alma durumu ya da aşırı kilo verme durumdur. Kilo verme durumu nadiren olsa da kilo alma sorunu birçok bireyde ortaya çıkmaktadır.
Kilo Neden Alınır?
Vücudumuzun günlük olarak alması gereken kalori miktarı 2500-3000 civarıdır. Ancak bu kişiden kişiye de değişiklik göstermektedir. Bu gereken kalori alımı olduğundan fazla olursa kilo alırız.
Bir büyük neden ise özellikle yağlı şekerli ve karbonhidrat grubu diyebileceğimiz hamurlu yiyecek ve aşırı tuz tüketimi de etkili olmaktadır. Peki genel anlamda Oruçluyken Nasıl Kilo Verilir , haydi bunu inceleyelim.
Oruçlu İken Öğün
Oruç tutmak vücudumuzdaki zararlı toksinleri uzaklaştırmak gibi önemli bir işlev sağlamaktadır.
Oruç tutmanın faydaları hakkında daha detaylı bilgi için 10 Adımda Oruç Tutmanın Faydaları başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Hatta çoğu sporcu günlük oruçlar da tutmaktadır Oruçlu iken ağır sporlar yapmak sizi yorar ve susatır.
Daha hafif yürüyüş ya da ufak sabah egzersizleri oruçlu iken yapılabilecek temel egzersizler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ramazanda yapacağımız diyet uygun yiyecekler ile yapılmazsa gün içinde yorgunluk ve bitkinlik ile karşımıza çıkar bu nedenle özellikle ne yiyip içtiğimize dikkat etmeliyiz.
Ramazanda Öğün Kontrolü Nelerdir?
Ramazanda yalnıza iki öğün yediğimiz için bu öğünlere dikkat etmek gerekir. Özellikle iftar vakti yediklerimiz kilo verme de etkili olacaktır.
Sahur Vakti
Gün içinde enerjimizi belirleyen bu vakit en tehlikeli vakitlerden biri olarak karşımıza çıkar. Gece yenilen yemeğin özellikle yağ oluşumu bakımından etkisi göz önünde bulundurulduğunda önemli bir faktördür.
Bu vakitte daha çok haşlanmış yumurta salata domates bir kase çorba ya da kahvaltılık ürünlerden yemek metabolizmanızı yormaz özellikle bu öğünde kilo vermek istiyorsanız içebileceğiniz kadar su içmenizi tavsiye ederiz.
Bu sayede hem yapacağınız egzersizlerde su ihtiyacınızı azaltmak hem de gün içinde yorgunluğunuzu azaltmak için su vazgeçilmeziniz olmalıdır.
İftar Vakti
Özellikle gün içinde ne kadar zorlansak da iftar vaktinde sınırı aşmamamız gerekir. Bu vakitte çorba ile başlanmalı yedikten sonra beş dakikaya kadar beklemeli (bu süre zarfında namaz kılabilirsiniz)
Daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Uzmanlar midenin bir anda yemek ile doldurulmasını sağlık açısından uygun bulmamaktadır. Bu yüzden ara verdikten sonra ana yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Bu öğünde et tavuk gibi günlük protein ihtiyacınızın yanında mutlaka salata karbonhidrat ihtiyacınız için kepekli ekmek ya da tam buğday ekmeğinden 3 – 4 dilim yeterli olacaktır. Canınız çok pide çektiyse 1 – 2 dilimle sınırlandırmak şartıyla susamsız pide yiyebilirsiniz.
İftar Sonrası
Özellikle yapılan en büyük hata iftardan sonra tatlı yemek olacaktır. Kan şekerinizi bir anda yükseltip kilo almanızı sağlamaktadır.
Özellikle iftardan 2 – 3 saat sonra tatlı tüketimi yapılabilir. Ancak devamlı olursa kilo alırsınız hafta da bir defa ile sınırlı tutmakta fayda var.
Her Şey Sizin Elinizde
Unutmayın her şey sizin elinizde ramazanda kilo vermek normal aylara kıyasla daha basit olacaktır. Çünkü bu zamanlarda fark etmişsinizdir ki en ufak bir şeyle bile mideniz doyuyor.
Bunu kendi lehinize çevirmek sizin elinizde.