Pazartesi sendromu, çağımızın en yaygın sendromlarından biridir. Çalışmayan ve okumayan insanlara nazaran çalışan ve okuyan insanlarda görülme oranı daha yüksektir. Nedeni ise gayet bellidir.
Çünkü çalışan ve okuyan insanlar bir sistemin dayatmaları içindedir. Çalışan insanlar işe ne zaman gideceklerini kendileri belirleyemez. Aynı şekilde okuyan insanlar da okula ne zaman gideceklerini kendileri belirleyemez. Haliyle tercih hakları yoktur.
Peki, pazartesi sendromu nedir? Pazartesi sendromu nedenleri nelerdir? Pazartesi sendromu belirtileri nelerdir? Pazartesi sendromu nasıl atlatılır? İşte detaylar…
Pazartesi Sendromu Nedir?
Pazartesi sendromu hafta sonundan itibaren görülen sendrom türüdür. Çalışan ve okula giden kişiler hafta sonunu iple çeker. Fakat hafta sonuna gelindiğinde pazartesi sendromu başlamış olur.
Haliyle hafta sonu pazartesi gününü düşünmek ile geçer. Çünkü insanlar iki günlük bir tatilden sonra kendilerini rahatlamış hisseder.
Bu rahatlıktan sonra da haftaya trafik, işte ya da okulda yaşanan anlaşmazlıklar, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi çeşitli yoğun stres ile başlayacakları gerçeği canlarını sıkar ve ortaya pazartesi sendromu çıkar.
Hafta sonunun bitecek olması kişinin gerilmesine yol açar. Haliyle pazartesi gününe gergin, mutsuz, huzursuz ve isteksiz bir şekilde başlanmış olur. Bu durum insanın tüm gününü olumsuz bir şekilde etkiler.
Pazartesi sendromunun biraz da nedenlerini detaylandırmakta fayda var.
Bu arada Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nasıl Atlatılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Pazartesi Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Pazartesi sendromunun nedenleri nelerdir sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekildedir;
- Uyku düzeninin bozulması,
- Sosyal hayat,
- Yeni bir haftaya hazır hissetmemek,
- Pazartesi günü daha sağlıksız olmak,
- İş sevmeme.
Uyku Düzeninin Bozulması
Çalışan ve okuyan insanlar hafta içi erken uyanır ve hafta sonuna geldiklerinde erken kalkmak gibi bir dertleri olmadığı için istedikleri saate kadar uyurlar. Bu durumda da biyolojik saatte bozulmalar görülür.
Uyku düzeninin bu şekilde bozulması pazartesi sendromunun yaşanmasının en büyük nedenlerinden biridir.
Sosyal Hayat
Bulunulan ortamdan zevk alınmıyorsa ve o ortamda bulunulmak istenmiyorsa pazartesi sendromu yaşamak kaçınılmaz olacaktır.
Eğer siz de bulunduğunuz ortamdan zevk almıyorsanız o ortamdan zevk almak için kendinize içinde sevdiğiniz insanların olduğu ufak bir çevre oluşturabilirsiniz.
Yeni Bir Haftaya Hazır Hissetmemek
İnsanlar hafta sonları özgür oldukları için kendilerini özgürlüklerinin kısıtlanmış olduğu yeni bir haftaya hazır hissetmemektedir.
Bu da pazartesi sendromunu beraberinde getirir.
Pazartesi Günü Daha Sağlıksız Olmak
Şöyle ki; pazartesi günü tansiyonda yükseklik, kalp krizleri gibi vakaların daha sık görüldüğü bir gündür. Biyolojik saatin bozulması da yorgunluk ve uykusuzluğu tetiklediği için insanlar ruhsal anlamda da daha az sağlıklı olmaktadır.
Yani kısacası pazartesi günü insanların hem fiziksel hem de ruhsal anlamda daha az sağlıklı olduğu bir gündür.
İşi Sevmeme
İşi sevmemek de pazartesi sendromunun en yaygın nedenlerinden biridir.
Pazartesi Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Pazartesi sendromu belirtileri şu şekilde açıklanabilir;
- Enerji ve motivasyon düşüklüğü,
- Aşırı gerginlik,
- Uykusuzluk,
- Umutsuzluk,
- Karamsarlık,
- Yoğun sinir,
- Konsantrasyonda eksiklik.
Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?
Pazartesi sendromunu yaşayan insanlar pazartesi sendromu nasıl atlatılır? sorusunun cevabını da illa ki merak ediyordur. Bu sendromu atlatmak için birkaç yöntem mevcuttur.
İşte o yöntemler…
Pozitif Hissetmeye Çalışmak:
Pazartesi sendromu yaşayıp pozitif hissetmeye çalışmak biraz zordur ama imkânsız değildir. Pozitif hissetmeye çalışmak için de hayal dünyanıza başvurmaya ihtiyacınız var.
Çünkü birçok insan hayal kurarak kendilerini daha pozitif hissettiğini söylemektedir.
Uykunuzu Almaya Çalışın:
Pazartesi sendromu yaşamak istemiyorsanız mutlaka uykunuzu almalısınız. Bu sayede yeni haftaya uykusuz ve bitkin bir şekilde başlamamış olacaksınız.
Spor Yapmak:
Spor yapmak, mutluluk hormonu dediğimiz “serotonin” hormonunun salgılanmasına yardımcı olur.
Kahvaltı Yapmak:
Kahvaltı en önemli öğündür. Güne daha dinç daha sağlıklı ve daha mutlu başlamamızı sağlar.