Yoğun iş hayatı, stresli yaşam döngüsü ve psikolojik olaylar insan hayatını olumsuz etkiler. Kronik yorgunluk sendromu nedir? Sorusuna yanıt arayan kişilerin sayısı ise son yıllarda epey artmıştır.
Kronik yorgunluk sendromu, kişinin sürekli kendini halsiz hissetmesi, dinlense dahi dinç ve enerjik hissedememesidir. Hastalığın ilerleyen safhalarında ise kişinin iş hayatı ve günlük rutini tümüyle olumsuz etkilenir. Yoğun şekilde kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişilerde bir dizi psikolojik sorun meydana gelir.
Kronik yorgunluk sendromu, özellikle yoğun iş hayatı olan kişilerde ve üst düzey yöneticilerde görülür. Kronik yorgunluk sendromu psikolojik bir rahatsızlık olarak nitelendirilse de hastalığın fizyolojik sonuçları da vardır. Mide bulantısı, kas ağrısı, unutkanlık, uyku bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunları da beraberinde getirir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Neden Olur?
Kronik yorgunluk sendromunun yaygınlığı son yıllarda artış gösterse de nedeni tam olarak bilinememektedir. Genelde 30-50 yaş arasındaki bireylerde görülür. Bu konuda yapılan araştırmalar, kadınlarda yorgunluk sendromunun görülme sıklığının daha fazla olduğunu göstermiştir.
Kronik yorgunluk sendromu nedir? Sorusuna cevap arayan kişiler için hastalığın tam nedenini söyleyemesek de hastalığın artış göstermesine neden olan faktörleri söyleyebiliriz. Hastalığın artış göstermesinde rol oynayan en önemli faktör strestir.
Stresli iş hayatı ve stresli günlük rutini bulunan kişilerin kronik yorgunluk sendromu yaşaması muhtemeldir. Stres dışında, sağlıklı beslenmemek ve yeteri kadar uyumamakta hastalığın artmasına veya oluşmasına zemin hazırlamaktadır. 6 aydan uzun süredir yorgunluk hissi bulunan kişiler, mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri, psikolojik veya dönemsel rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Burada unutulmaması gereken, her yorgunluk hissi yaşandığında kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olmak şart değildir.
Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri ise şöyledir;
- Sürekli Halsizlik ve Uyku Hali
- Kas ve Eklem Ağrıları
- Enerji Düşüklüğü
- Boğaz Ağrısı
- Karın Ağrısı
- Mide Bulantısı
- Unutkanlık
- Bağışıklık Sisteminin Güçsüzleşmesi
- Depresyon
Kronik yorgunluk sendromu tedavi edilmediğinde çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Uzun süredir kendini yorgun hisseden ve yukarıda belirtilen belirtileri bulunduran kişiler, mutlaka sağlık kuruşuna müracaat etmelidir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Teşhisi Nasıldır?
Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri, birçok psikolojik rahatsızlıkla paralel olduğundan hastanın öyküsünün dinlenmesi teşhis aşamasında oldukça önemlidir. Hastanın öyküsünden sonra birtakım testler uygulanır.
Kronik yorgunluk sendromunun olup olmadığını anlamak için, hekim tarafından kan tahlilleri ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Kan tahlilleri ve görüntüleme teknikleri, belirtilen başka bir hastalık ile bağlantılı olup olmadığını anlamak için önemlidir.
Tüm tahlillere ve diğer testlere rağmen tanı koyulamamış ise değerlendirme psikologlar eşliğinde yapılır. Uygulanacak tedavi yöntemi de yine psikologlar tarafından belirlenir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik yorgunluk sendromunun kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi yöntemi, kişiden kişiye göre ve uzman hekimin birikimine göre farklılık gösterir. Ancak kronik yorgunluk şikâyeti ile gelen hastalarda anti depresan tedavisinin uygulanması yaygındır. Kronik yorgunluk sendromu, psikolojik faktörlere dayandığından tedavi sürecinde psikologların rolü büyüktür.
Psikologlar, hastanın bu süreçte ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini belirtir. Hastalığın fiziksel etkileri için ise çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Mide bulantısı ve kas ağrısı yaşayan hastalar için mide ilaçları ve ağrı kesiciler verilir. Uyku düzensizliği yaşayan hastalara ise uyumasına yardımcı olacak ilaçlar verilir.
Kronik yorgunluk sendromunun kesin bir ilacı olmadığı unutulmamalıdır. Hastalığın tedavi edilmesi belirli bir süreç gerektirir ve başarı oranı kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle alanında olabildiğinde uzman hekimlerden yardım istenmesi, hastalığın tedavi sürecinin başarıya ulaşması için önemlidir.