Kış depresyonu, hemen hemen her insanda görülebilen bir depresyon türüdür. Özellikle havaların soğuduğu bu günlerde bir çok kişiyi etkisi altına almıştır.
Bu bağlamda “kış depresyonu nedir?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Peki kış depresyonu nedir, belirtileri nelerdir, ne kadar sürer, nasıl geçer? gelin detaylarıyla birlikte öğrenelim.
Kış Depresyonu Nedir?
Kış aylarının gelmesi ile birlikte görülen halsizlik, aşırı uyuma isteği ya da uykusuzluk, isteksizlik, mutsuzluk, yorgunluk, mütemadiyen üzüntülü ve karamsar hissetme haline kış depresyonu denir.
Birçok insan yaz aylarında kendini mutlu ve enerjik hissederken kış aylarında ise enerjisi bitmiş, günlük işleri yapmakta zorlanan, bıkkın, mutsuz ve huzursuz hissedebiliyor. Zaten yapılan araştırmalar da gösteriyor ki hava durumlarının insan psikolojisi üzerindeki etkisi oldukça yüksek.
Havanın bulanık, kapalı ve kasvetli olması insanın iştahından tutun da sosyal ilişkilerine kadar olumsuz yönde etkilemekte.
Peki, bir insan kış depresyonu yaşadığını nasıl anlayabilir? Kış depresyonunun belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Bu arada Depresyon Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Kış Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?
Kış depresyonunun belirtileri şu şekildedir;
- Halsizlik: Rutin işleri yerine getirmekte zorlanmak, fiziksel ve ruhsal olarak yorgun ve halsiz hissetmek.
- Sinirli hissetmek: Ufacık şeylere bile takılmak ve önceleri sinirlenmeyeceği şeylere agresif yaklaşmak.
- Duygudurum bozukluğu: Can yakıcı bir olay yaşanmasa bile sürekli üzgün, mutsuz ve ağlamaklı hissetmek.
- Özgüven problemleri: Kişinin kendini öz güvensiz hissetmesi, artan kilolar ile birlikte giydiği kıyafetleri kendine yakıştırmaması, bedenin görüntüsünden rahatsız olması ve sosyal aktivitelerde bulunabilecek öz güveni kendinde hissedememesi.
- Anksiyete: Kış depresyonu boyunca kişinin kendini sürekli kaygılı ve her an kötü bir şey yaşayacakmış gibi hissetmesi. Fakat bazı insanlarda tam tersi de görülebilir. Mesela kişi etrafındaki olaylara karşı aşırı umursamaz davranabilir.
- Konsantre olamama: Kişi okulda, işte, sporda iken konsantre olmakta zorlanabilir ve bu yüzden de yaptığı şeylerden verim alamaz hale gelir.
- Asosyalleşme: Sosyal ortamlardan kaçma ve yalnız kalma isteği.
- Tahammülsüzlük: Bir olaya ya da kişiye tahammül edememe, sabrın tükenmesi hali ve ani çıkışlar gösterme.
Eğer yukarıdaki bu maddelerin çoğu sizde var ise ve bu maddelerin çoğunu 2 veya 3 haftadan beri yaşıyor iseniz kış depresyonu yaşadığınıza emin olabilirsiniz.
Kışın Depresyona Neden Girilir?
Kışın depresyona neden girilir hiç merak ettiniz mi? Muhtemelen kış depresyonu yaşayan insanlar bu sorunun cevabını merak etmiştir.
Şöyle ki, yaz ve bahar aylarında vücudumuz serotonin hormonunu fazlası ile salgılar. Bu hormon mutluluk hormonu olarak da bilinir. Bu hormonun salgılanmasında güneş ışınlarının etkisi çok büyüktür.
Yaz ve bahar aylarında hava açıktır ve her yer cıvıl cıvıldır. Fakat kış aylarına gelindiğinde gökyüzünü kara bulutlar sarar ve hava neredeyse her gün kapalı ve kasvetlidir.
Soğuk havanın etkisi ile insanlar ister istemez evlerine kapanır ve rahatça gezip dolaşamaz. İşte bu yüzden çoğu insan kış depresyonu yaşar.
Kış depresyonu, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Bu, bilimsel olarak da ispatlanmıştır.
Kış Depresyonu Nasıl Geçer?
Kış depresyonu yaşayan insanlar kış depresyonu nasıl geçer sorusunu da muhakkak merak etmiş ve araştırmıştır. Öncelikle bu depresyon ciddi boyutlarda ise mutlaka bir uzman terapistten yardım almalı ve gerekir ise ilaçlar da kullanmalı.
Eğer hafif bir depresyon geçiriliyor ise yöntemler oldukça basittir. İşte o yöntemler ..
Egzersiz Yapmak
Egzersiz yapmak hareket etmek demektir. Hareket etmek demek ise vücudun mutluluk hormonu salgılamasına yardımcı olmak demektir.
Fakat egzersiz yapmak denince akla fazla güç ve enerji gerektirecek spor çeşitleri gelmemelidir. Ufak tefek esnemeler, kısa bir yürüyüş ya da bedeni çalıştırabilecek hareketler yapılabilir.
Bu durum hem kan akışını hızlandıracak hem de kişiyi mutlu ve sağlıklı hissettirecektir.
Gün Işığından Yararlanmak
Gün ışığından kasıt güneş ışığı değildir. Elbette ki bu aylarda güneş ışınları az da olsa dünyada kendini hissettiriyor.
Fakat gün ışığından yararlanmak perdeleri sonuna kadar açmak olabilir, balkona ya da pencereye kısa bir süre çıkmak olabilir ve böylelikle daha mutlu ve iyi hissedilebilir.
Mutlu Edecek Besinler Tüketmek
Mesela sevdiğiniz bir meyveyi, çikolatayı ya da yemeği yiyebilir ve kendinizi bu şekilde mutlu edebilirsiniz.
Film İzlemek
Komedi tarzı filmler izlemek de oldukça iyi gelecektir. Korku ya da dramatik filmler izlemekten kaçınmakta fayda var.
Müzik Dinlemek
Dinamik müzikler dinlemek ruha iyi geleceğinden birkaç saat bu tarz müzikler dinlenebilir.
Kış Depresyonu Ne Kadar Sürer?
Kış depresyonu kış aylarının bitiminden birkaç ay sonra yavaş yavaş geçmeye başlar. Çünkü güneş ışınları dünyamıza daha fazla düşer ve havalar ısınmaya başlar.
Net bir rakam vermek gerekir ise kış depresyonu 2 ila 6 ay arasında sürer. Kış depresyonu ne kadar sürer sorusuna bu şekilde bir yanıt verilebilir.