Bebeklerde burun akıntısı çok sık rastlanan bir durumdur. Bu durum bebeklerin huzursuzlaşmasına, rahat bir uyku uyuyamamasına ve rahat nefes alamamasına neden olmaktadır.
Hal böyle olunca bebekli anneler de bu konu hakkında çözüm arayışı içine girmiştir.
Soğuk havaların hala devam ediyor olması nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların da devam etmesi ile paralel bir durumdadır. Yetişkin insanları bile hem ruhen hem de bedenen yoran bu tür hastalıklar bağışıklıkları henüz güçlenmemiş bebeklerin de başına gelmiş en yaygın hastalıkların başında gelmektedir.
Bedensel ve nörolojik gelişimlerini henüz tamamlayamamış bebekler tek başlarına bu duruma çözüm bulamayacağından bütün sorumluluk annelere düşüyor. Tabii bu konuda annelerin bilinçli olması şarttır.
Yani bebeklerde burun akıntısının sebeplerinin ne olduğunu çok iyi bilmeleri gerekir. Aksi takdirde bu tarz durumlar yaşandığında nasıl müdahale edeceklerini bilemeyeceklerdir.
Peki, bebeklerde burun akıntısı neden olur, nasıl geçer? İşte detaylar…
Bebeklerde Burun Akıntısı Neden Olur?
Bebeklerde burun akıntısının çevresel ve fizyolojik olmak üzere pek çok nedeni vardır. Bu nedenleri daha da detaylandıracak olursak;
- Bebekler genelde ağızları açık uyurlar. Bunun sonucunda da burun akıntısı yaşanır.
- Enfeksiyonlar: Burun içerisinde oluşan çeşitli enfeksiyonlar da burun akıntısının görülmesinin bir başka nedenidir.
- Sinüzit: Bu madde bir önceki maddenin devamı niteliğindedir. Yani şöyle ki; burnun içinde boşluklar vardır. Bu boşlukların dolmasının en yaygın nedeni enfeksiyonlardır. Burun boşluklarının enfeksiyonlar nedeni ile dolması sonucunda da sinüzit ortaya çıkmaktadır. Böylelikle burun akıntısı meydana gelmektedir.
- Çevresel Şartlara Bağlı Mikroplar: Yani bebeklere dışarıdan mikrop bulaşması durumudur.
- Burunda Eğriliğin Olması: Burunda eğriliğin olması geniz akıntısını da beraberinde getirmektedir. Geniz akıntısı sonucunda da burun akıntısının yaşanması işten bile değildir.
- Buruna Yabancı Bir Cismin Kaçması: Şayet tek taraflı bir burun akıntısı var ise buruna yabancı bir cismin kaçmış olduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
- Alerjik durumların yaşanması.
Bebeklerde Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer sorusuna verilecek ilk cevap doktor muayenesidir. Hiçbir şekilde kendiniz teşhis koymamalısınız.
Çünkü yanlış teşhis koyma riskiniz çok yüksektir. Bebeğinizi mutlaka doktor muayenesinden geçirmelisiniz.
Doktor muayenesinden sonra doktorunuzun onayı dâhilinde şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;
- Bebeklerde burun akıntısını giderebilecek etkili yöntemlerden biri burun spreyidir. Burun spreyi sayesinde bebeğiniz hem rahatlamış olacak hem de daha kaliteli bir uyku uyuyabilecek.
- Akşam yatmadan önce de bebeğinize ılık bir duş aldırabilirsiniz. Suyun buharı sayesinde bebeğinizin üst solunum yolu açılacak ve böylelikle daha rahat bir nefes almış olacaktır.
- Bebeğinizin bulunduğu ortamı sık sık havalandırmanız da bebeğinizin burun akıntısına iyi gelecektir.
- Bebeğinizin kullanmış olduğu kaşık, biberon gibi malzemelerin hijyenine dikkat etmelisiniz.
Tüm bunlardan hariç evde yapacağınız yöntemler de vardır.
Bebeklerde Burun Akıntısı Evde Nasıl Geçer?
Bebeklerde burun akıntısı evde nasıl geçer sorusuna verilebilecek belirli cevaplar şu şekildedir;
Limonlu Su: Bir bardak suyun içine 10-15 damla kadar limon suyu damlatıp bebeğinizin burnuna çekebilirsiniz. Su mutlaka ılık olmalıdır. Bu işlemi günde 3 defa uygulamanızda fayda var.
Anne Sütü: Anne sütü bebekleri bütün hastalığa karşı korur ve bebeklerin bağışıklık kazanmasını sağlar. Bu yüzden bebeğinize bol bol anne sütünden vermelisiniz. Böylelikle grip, nezle gibi solunum yolu problemlerine karşı bebeğinizi korumuş olursunuz.
Tuzlu Su: Bebeğinizin burnuna tuzlu su damlatabilirsiniz. Bu uygulama bebeğinizin burnunun açılmasını sağlayacaktır. Evde kendiniz yapabileceğiniz gibi bir eczaneden de tuzlu su içeren burun spreyi alabilirsiniz.