İnfluenza kelimesi çoğu kişi için pek bir anlam ifade etmez. Peki ya grip desek!
Bir çeşit mevsim hastalığı olan influenza, o kadar bulaşıcı olmalı ki dünyada çapında her yıl milyonlarca kişiyi etkiliyor.
Peki ölüme dahi sebep olacak kadar tehlikeli olan influenza nedir? Farklı salgınları ifade eden türleri ve influenza belirtileri nelerdir? İşte, influenza hakkında tüm detaylar bu yazımızda.
İnfluenza Nedir?
Bilimsel adı influenza olan gribi, en genel şekliyle virüslerin neden olduğu bir rahatsızlık olarak tanımlayabiliriz.
Çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan bu hastalık, genellikle bronş, boğaz ve burnu etkiler. Ayrıca bazı durumlarda akciğerlere de ulaşabilir.
Soğuk havalarda özellikle de mevsim geçişlerinde yaygın bir biçimde görülür. Dolayısıyla gribin en fazla bulaşan hastalıklar arasında ilk sıralarda geldiğini söylemek mümkün.
İnfluenza Türleri Nelerdir?
Bulaşıcı viral bir hastalık olan influenza, A, B ve C olmak üzere 3 türe ayrılır. Bunlar;
A virüsü: İnsan, at, kuş ve domuz gibi canlılarda konaklayan A virüsü, Neuroaminidase ve Hemaglutinin yüzey antijenlerini taşır. Domuz Gribi (H1N1) veya (H3N2) gibi farklı alt türlere sahiptir.
B virüsü: Sadece insanda konaklayan Haemophilus (HİB) virüsü, birçok organ ve sistemin olumsuz etkilenmesine yol açar. Bu türün alt tipleri yoktur.
C virüsü: İnsan ve domuzlarda rahatsızlığa sebebiyet veren bu virüs, çoğunlukla hafif düzeyde üst solunum yolu enfeksiyon rahatsızlıklarına neden olur.
İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
Her yaş grubunda neredeyse aynı belirtileri gösteren grip, aniden 39° derece üzerinde ateşe yol açar. Ateş bu hastalıkta o kadar yaygın görülür ki influenza belirtileri nedir? diye soranlar için en belirleyici özelliktir diyebiliriz.
Buna ek olarak kuru öksürük, baş ağrısı, titreme, bitkinlik, halsizlik, şiddetli eklem ve kas ağrıları gibi belirtiler ile başlar.
İnfluenza belirtileri nelerdir? diye baktığımızda hastalık tablosuna aksırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı, gözlerde akma ve kanlanma gibi semptomlarda eklendiğini açıklamak gerekir. Bununla birlikte bazı kişilerde ise bulantı, kusma ve karın ağrısı görülebilmektedir.
İnfluenza Nasıl Bulaşır?
İnfluenza belirtileri nelerdir? sorusunu açıkladıktan sonra sıra geldi nasıl bulaştığına.
Çok hızlı yayılan influenza da, hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıkları havada asılı kalma yeteneğine sahiptir. Bu sebeple grip kalabalık ortamlarda çok kolay bulaşır.
Bu rahatsızlıktan mustarip olan kişinin hapşırma ve öksürmesiyle etrafına saçtığı partiküllerden çevreye yayılırken, bireylere solunum yoluyla geçer.
Hasta kişiyle direkt temas etmeden de bulaşabilir. Nitekim hastanın ağız veya burun akıntısının bulaştığı eşyaları kullanmak bulaş riskini arttırır.
İnfluenza Domuz Gribi mi?
İnfluenza A; halk arasında bilinen domuz gribinin tıbbi ismidir. Sıklıkla kış aylarında görülen bu viral hastalığa sebep olan ise H1N1 virüsüdür.
Oldukça tehlikeli olabilen bu hastalık, daha önceleri ise kuş gribi olarak ortaya çıkmıştır. Normal gribe çok benzeyen domuz gribi, günümüzde hâlâ mevsimsel grip olarak kabul edilmemektedir.
İnfluenza A Pozitif Ne Demek?
Hastanın burun ve boğazından sürüntü örneği alınarak PCR tanı yönteminde analiz edilir. Yaklaşık yarım saat sonra ise kişi gerçekle yüzleşir.
Analiz sonucunda, eğer sürüntüde domuz gribi virüsüne ait antijenler tespit edildiyse influenza A pozitif demektedir.
Yani kişi H1N1 virüsünün neden olduğu bulaşıcı domuz gribi hastalığına yakalandığı anlamına gelir.
İnfluenza Nasıl Tespit Edilir?
Genellikle grip tanısı, kişinin gösterdiği belirtiler doğrultusunda teşhis edilir. Bunun için influenze belirtileri nelerdir? sorusunun cevabına vakıf olmanız ve belirtilerin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Belirtiler doğrultusunda sıklıkla kısa süre içerisinde sonuç veren hızlı influenza teşhis testleri kullanılır.
Ancak virüsün türünün tespiti ve gribin kesin tanısı koymak sadece laboratuvar testleriyle mümkündür.
Uzman şayet enfeksiyon nedeni belirsizse yani gerekli görmesi durumunda bakteriyel veya viral testler yapılmasını ister. Çok nadir durumlarda ise solunum yolu viral kültürü isteyebilir.
İnfluenza Nasıl Tedavi Edilir?
Grip hastalığının tedavisi için bazı antiviral ilaçlar reçete edilir.
Antiviral ilaçlara dirençli olan bazı influenza tiplerinde ise ek olarak belirtilere göre ek tedavi yapılması gerekebilmektedir.
Grip tedavisinde ayrıca dinlenme, soğuktan korunma, bol su içme, alkol ve tütün kullanımından uzak durmak gerekir.
İnfluenza A Tedavisi Nedir?
İnfluenza A tedavisi için, virüse direk etki eden antiviral ilaçlar kullanılır.
Kişinin belirtileri başladıktan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde bu ilaçlar kullanılıyorsa etkisini daha çabuk gösterir.
Antiviral ilaçların yanı sıra ayrıca ağrı kesici, ateş düşürücü, burun tıkanıklığı ve akıntı giderici ilaçlar da reçete edilir.
İnfluenza Kaç Günde Geçer?
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri kolayca etkileyen influenza hastalığında ortaya çıkan ateş, genellikle 5 gün devam eder. Ayrıca hafif geçiren çoğu kişi 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Özellikle bazı hastalarda ağır seyreden öksürük, 14 günden fazla sürer. Bununla birlikte diğer belirtiler kaybolur, ancak halsizlik yaklaşık 2 hafta kadar devam edebilir.
Grip hastalığının tam iyileşme süresi ise 6-8 haftayı bulabilir.
Bir içeriğimizin daha sonuna gelmişken; influenza belirtileri nelerdir? sorusunu cevaplamaya ve faydalı olabileceğine inandığımız diğer bilgileri bir arada toplamaya çalıştık. Amacımız bir nebze olsun farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan korunmanıza destek sağlayabilmek.