Ghosting, kökeni İngilizcesi “hayalet” kelimesi olan “ghost” teriminden gelen bir psikolojik şiddet türüdür.
Bu içeriğimizde; Son dönemde sıkça duyduğumuz Ghosting nedir?, ghosting ne demek? gibi soruları yanıtlayacağız.
Öyleyse vakit kaybetmeden başlayalım.
Ghosting Nedir?
Ghosting’in tam olarak tanım karşılığı; bir ilişki ya da iletişim içerisinde bir kişinin birdenbire ortadan kaybolması ve iletişimi kesmesi olarak tanımlanmaktadır.
Ghosting, bir arkadaşlık ya da romantik ilişki esnasında uygulanacağı gibi iş ilişkilerinde de uygulanabilmektedir.
Duygusal zorbalığın en üst noktası olarak kabul edilen ghosting, genellikle iletişimin sonlandırma sürecinin zor olduğu durumlarda da uygulanmaktadır. Bu ayrılık sürecini birden ve kısa sürede atlatmak isteyen kişi ghosting yöntemine başvurabilmektedir.
Unutulmaması gereken şey ise ghosting bir psikolojik şiddet türüdür.
Birçok kişi tarafından şiddet kelimesi duyulunca akla fiziksel bir işlem gelse de duygusal şiddette kişide derin yaralar bırakabilmektedir. Ghosting ise duygusal, diğer adı ile psikolojik şiddetin en ağır noktasında yer alır.
Ghosting Nasıl Anlaşılır?
Ghosting iletişimin birdenbire kesilmesi ile anlaşılmaktadır. Size ghosting uygulayan kişi sosyal medya, telefon, e-posta gibi iletişim metodlarını kullanarak bir şekilde sizinle iletişimi keser ve sizin iletişim taleplerinizi karşılıksız bırakmaya başlar.
Bu durum ghosting’in en net işaretidir. Bu durum kişinin duygusal olarak büyük zarar görebileceği ve hayal kırıklığına uğrayacağı bir duygusal şiddet biçimidir.
Ghosting sadece yakından tanıdığınız kişilerce değil aynı zamanda ilk kez tanıştığınız kişiler tarafından da gerçekleşebilir.
Bir randevu sonrası sizle görüşülmemesi ya da arkadaş grubu planlarından çekilme davranışları da bir ghosting örneğidir. Bu genelde bir sebep olmaksızın gerçekleşir.
Bir tartışma ya da anlaşmazlık sonucu iletişimin kesilmesi ghosting değildir.
Ghosting’e Maruz Kalan Kişi Ne Yapmalı?
Ghosting maruz kalan kişi açısından oldukça zor ve duygusal bir durumdur. Kişiye psikolojik olarak büyük zararlar veren bu durumdan kurtulmanın en temel yolu öz saygıdan geçmektedir.
Unutulmaması gereken temel şey ghosting yapan kişinin duygusal eksikliğinden kaynaklanır. Ancak ghosting’e maruz kalan kişinin bu süreci zararsız atlatmasının yolları elbette vardır.
Kısaca açıklayalım;
- Kendinize Zaman Tanıyın.
- Elbette her duygusal çöküntüde olduğu gibi ghosting durumunda da en iyi tedavi yöntemi kişinin kendisine zaman ayırması ve sürecin acısının hafiflemesini beklemesidir. Bu süreci en az zarar ile atlatmak için kendinize zaman ayırmalısınız.
- Kendinizi Suçlamayı Bırakın.
- Ghosting’de kişi genellikle kendisinden kaynaklanan bir sorun olduğu için bu sorunu karşı taraf ile paylaşamayacağını düşündüğünden uyguladığı bencilce bir çözüm yoludur. Bu neden ile kendinizi suçlamayı bırakmalısınız.
- Sevdiklerinizden Destek Almaktan Çekinmeyin.
- Eğer ki size ghosting uygulayan işi sizin için oldukça önemli bir kişi ve sizde bıraktığı acı geçmiyor ise aile üyeleriniz, arkadaşlarınız hatta gerekir ise psikolojik destek almanız da önerilmektedir.
- Geçmişi Geçmişte Bırakın, Önünüze Bakın.
- Ghostingi atlatmanın en etkili yollarından birisi geçmişe odaklanmamaktır. Ghosting geçmişte kalmış bir olaydır. Bu nedenle bu olaya odaklanmak yerine artık önünüze bakmanız gerekmektedir.
Youtube ve Twitch Yayınlarında Ghosting Ne Demek?
Ülkemizde Ghosting kelimesi, özellikle Twitch ve Youtube gibi canlı yayın platformlarından yayın yapanlar tarafından da kullanılmaktadır.
Bir oyuncunun online bir oyun esnasında yayıncıyı izleyip ya da dinleyip onun adımları doğrultusunda hareket ederek yayıncıyı zor durumda bırakma, oyunu oynayamaz hale getirmesine de ghosting denilmektedir.
Bir oyuncunun yaptığı en etik dışı davranışlarından birisi olan ghosting, genelde oyuncu kitlesi tarafından sevilmez ve bunu yapan kişiler diğer oyuncular tarafından dışlanır ve cezalandırılır.
Gençler Arasında Ghosting Nedir?
Z kuşağı olarak tabir edilen yeni nesil ise ghosting kelimesini platonik aşklar için kullanmaktadır.
Kişinin platonik olarak sevdiği, hoşlandığı bir kişiyi bir hayaletmişçesine kendisini fark ettirmeden sosyal medyada ya da sosyal hayatta takip etmesi bu kuşak tarafından ghosting olarak adlandırılmaktadır.
Oldukça öz güven eksikliği belirtisi olan bu davranıştan kişinin biran evvel kurtulması ve öz güvenini yükseltip karşısındaki kişi ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Zira uzayan bu süreç sapkınlık gibi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Bu arada 10 Adımda Özgüven Nasıl Geliştirilir? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
İleride sevdiğiniz ya da hoşlandığınız kişiye tarif edilemeyecek duygusal zararlar vermemek için bu ghosting türünden oldukça hızlı bir biçimde vazgeçmeniz gerekmektedir.
Her üç tanımında da ghosting, kişinin ezikliği, çaresizliği ve öz güven eksikliği sonucu ortaya çıkan duygusal bir davranıştır. Ghostlanan kişinin ise bu tarz kişilerden olabildiğince çabuk uzaklaşması gerekmektedir.