Özellikle yaz mevsiminde kene vakaları ile çok sık karşılaşılır. Kene ısırması sonrası kişide bazı belirtiler görülür. Zehirli keneler kişinin hayatını kaybetmesine neden olur. Kenenin vücuda bıraktığı zehir oldukça tehlikelidir.
Özellikle kan değerlerini büyük orandan bozar. Bu tehlikeye karşı keneler hakkında daha bilgili olmak gerekir. Bu yüzden kene ile ilgili bilinmesi gerekenler mutlaka dikkatli şekilde incelenmeli ve korunma yolları bilinmeli.
Kene Nedir?
Keneler: kan emici ektoparazitler olarak bilinir. Görünüm olarak örümceğe benzer. Fakat örümcek kadar zararsız değillerdir. Akarlar sınıfına üye olan keneler insanlara yapışarak kanlarını emerler.
Bacak kısımlarında çengel görünümde oluşumlar mevcuttur. Bu çengele benzeyen oluşumları deriye temas etmek için kullanırlar. Ayrıca keneler taşıyıcı vektörlerdir. Bazı virüsleri, parazitleri veya bakterileri insan vücuduna taşıyabilir.
Kenelerin Özellikleri Nelerdir?
Keneler farklı cinslerde ve özelliklerde olabilir. Örneğin bazı kenelerin kabuğu sert olurken bazılarının ise daha yumuşak olabiliyor. Peki, genel olarak kenelerin fiziksel görünümü ve özellikleri nasıldır?
Kenelerin sahip olduğu özellikler şunlardır:
- Tek parça bir vücut şekline sahiptir.
- Siyah veya kahverengi gibi renk seçeneklerine sahiplerdir.
- Eklem bacaklı oldukları için üzerlerinde kitin adı verilen bir tabaka mevcuttur.
- Baş kısmına gnathosoma adı verilir.
- Bacaklarının uç kısımlarında kancalar vardır.
- Bacak uçlarında pulvilli adında tüycükler yer alır.
- Dişiler erkeklere oranla fiziksel olarak daha büyüktür.
- Ön ayaklarını kullanarak koku alırlar.
- 8 adet bacakları mevcuttur.
- Koyun veya inek gibi hayvanlar üzerinde parazit olarak yaşayabilir ve yaşamlarını sürdürebilirler.
- Uçamaz veya zıplayamazlar.
- Tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrılırlar.
Keneler bunlar gibi çok sayıda özelliği bünyesinde barındırır. Fiziksel olarak küçük görünseler de ısırdıklarında vücutta büyük değişikliklere neden olurlar.
Kene Isırmasına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Kene ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında bazı toplumsal önlemler vardır. Özellikle toplu piknik alanları ve seralarda ilaçlamalar yapılır. Keneler yeşil alanları çok sever.
- Bu yüzden bahçe gibi alanların muhakkak ilaçlanması gerekir. Toplumsal açıdan kene ile ilgili çok sayıda seminer verilir.
Özellikle okullarda bu konu hakkında eğitimler verilir ve broşürler dağıtılır. Keneden korunmak adına bireysel olarak da yapılabilecek çok fazla şey vardır. Özellikle piknik alanlarında giyilen giysilere dikkat etmek gerekir.
- Kene ile ilgili bilinmesi gerekenler arasındaki diğer konu da açık renkli ve kapalı giysilerin tercih edilmesidir. Bu sayede kenenin kolay fark edilmesini sağlanır. Ayrıca çorapları pantolon içerisine sokmak gerekir. Çünkü keneler genellikle bacak kısmını hedef alır. Bu gibi alanlar ziyaret edildikten sonra kişinin bedenini dikkatli şekilde kontrol etmesi gerekir.
Keneyi uzak tutmak için böcek uzaklaştırıcı ürünler de tercih edilebilir. Kene tespit edildiği taktirde zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Kendi yönteminiz ile keneyi vücuttan uzaklaştıramazsınız. Keneler hayvanlarda da sıkça bulunur. Genelde zararsız olsalar bile ilaçlanmaları gerekir. Bu yüzden hayvan besleyenlerin keneye karşı etkili bir ilaçlama yapması gerekir.
Kene Isırığı Sonrası Hangi Belirtiler Görünür?
Vücudunuza yapışmış bir kene mevcutsa kısa zaman içinde bazı belirtiler görülmeye başlanır.
Kene ısırığı sonrasında şu belirtiler görülür;
- Sürekli seyreden bir baş ağrısı
- Boyun ve ensede sertlik
- Yüksek ateş
- Vücutta büyük oranda bir halsizlik ve bitkinlik hissiyatı
- Kaslarda ağrı ve hassasiyet
- Eklemlerde ağrı
- Kusma ve bulantı hissi
- Havale
- Vücudun istemsiz olarak titremesi
Bu belirtiler en geç bir hafta içerisinde görülmeye başlar. Belirtileri en kısa zamanda fark etmek tedavi şansınızı artırır.
Geç kalındığı taktirde zehir vücuttaki dokulara hızlı bir şekilde yayılır. Bu sonuç hastanın tedavisini olumsuz yönde etkiler.
Hastanın yaşamının son bulması ile sonuçlanabilir. Bu yazımızda Kene ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir bunlardan bahsettik. Detaylı bilgi için uzman hekimlere danışmanızı tavsiye ederiz.