Her bireyin ilk ve en temel eğitimi aile içerisinde başlamaktadır. Bu bakımdan çocuk eğitimi son derece önemli ve hassas bir durumdur. Çocuk eğitiminin doğru şekilde yerine getirilmesi, çocuğunuzun ileri yaşlarda ki eğitimlerini de etkilemektedir.
Eğer çocuğunuza düzgün bir eğitim sağlarsanız, topluma sağlıklı bir birey kazandırabilirsiniz. Çocuk gelişimi için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.
Bu püf noktalar ”çocuk eğitiminde 5 yöntem” olarak karşınıza çıkar. Bu beş yöntemin neler olduğunu buradan detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun eğitimini olması gerektiği gibi yerine getirebilirsiniz.
Çocuğunuzu Birey Olarak Kabul Edin
Çocuk eğitiminde 5 yöntem arasında ilk sırada yer alan bu husus, eğitimin en temel aşamasıdır. Eğitim esnasında çocuğunuzu bir birey olarak kabul etmeniz ve bunu ona yansıtmanız gerekir.
Özellikle de ”o daha çocuktur anlamaz” gibi ifadeleri kullanmanız son derece yanlıştır. Ailenizin aldığı kararları, çocuklarınıza da açıklamanız onların birey olduklarını hissetmelerini sağlar.
Bu nedenle çocuk eğitiminde esas almanız gereken püf nokta, çocuğunuza birey gibi davranmanızdır.
Böyle bir eğitimin çocuğunuza sağlayacağı avantajlar ise şunlardır:
- Çocuğunuzun kendine olan güveni artar.
- Aile içerisinde bulunan kişilerin birbiriyle eşit derece olduğunu bilir.
- Düşüncelerini açıkça dile getirmekten çekinmezler.
- Kendilerini değerli hissederler.
Çocuklarınızı birey yerine koyarak eğitim vermeniz, başarılı sonuçlara ulaşmanız açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Kendilerini İfade Etmelerine İzin Verin
Olaylar karşısında çocuklarınızın da fikirlerini almanız, kendilerini kolay ifade etmelerini sağlar. Aynı zamanda onlara, karşılarındaki insanların duygularını ve düşüncelerini önemsemelerini öğretmelisiniz. Böylece eğitimin temel taşlarını yerine oturtabilirsiniz.
Bunun yanında çocuğunuza birtakım özgürlükleri tanımanız gerekir. Çocuğunuz hem duygularını açık bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenmeli hem de karşı tarafın düşünce ve duygularını düşünmelidir.
Bu sayede çocuğunuz empati kurabilmeyi öğrenir ve zamanla insanlara karşı saygı kazanır. Çocuğunuza eğitim verirken ona bu kazanımlara ulaşmasını sağlayacak bir ortam yaratmalısınız.
Ufak Ufak Sorumluluklar Verin
Çocuk eğitiminde üçüncü yöntem ise ona ufak ufak sorumluluklar yükleminizdir. Çocuğunuzun küçük yaşlarda sorumluluk almaya başlaması, ileri yaşlarında alacağı büyük sorumluluklarla baş edebilmesini sağlar.
Ancak bu sorumlulukların çok ağır olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Ufak ufak sorumluluklar işe başlayabilirsiniz. Bu sorumlulukları alan çocuğunuz, görev bilincini kafasına yerleştirir.
Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmenin ne kadar önemli olduğunun farkında olur. Almış olduğu sorumluluklar sayesinde çabalama hissi kazanır. Böylece hayatı boyunca karşılaştığı tüm sorunlarla kolaylıkla mücadele edebilir.
Saygılı Olmalarını Öğretin
Çocuğunuzun diğer insanlara karşı saygılı olmasını istiyorsanız, öncelikle aile içerisinde saygılı olmasını sağlamanız gerekir. Çocuk eğitiminde dördüncü aşama olan saygı, çocuğunuzun her ortamda sevilmesine de etki eder.
İnsanlara karşı anlayışlı ve saygılı bir birey yetiştirmek, toplum için son derece önemlidir. Saygının insan hayatındaki değerini, çocuğunuza mutlaka anlatmanız gerekir. Bu değerin farkında olmalarını sağlamak, çocuk eğitiminin dördüncü yöntemi olarak kabul edilir.
Hata Yaptıklarında Ceza Uygulamayın
Ebeveynlerin en çok yaptığı hatalardan biri, çocuklarının hata yapması halinde onlara ceza uygulamalarıdır. Çocuk eğitiminde beşinci yöntem ise bu ceza uygulamaları hakkındadır.
Çocuğunuz hata yaptığında ona kesinlikle ceza vermeyin. Onlara ceza vermek yerine yanlış-doğru arasındaki farkı anlatın. Bu ayrımı yapmalar için onlara gerekli olan eğitimi sağlayın. Çocuklarınızın hata yapması son derece normal bir durumdur.
Onları kusursuz olmaları için kesinlikle zorlamayın. Hata yaptıklarında, bu hataları onlarla beraber düzeltin. Böylece yanlış yapsalar bile hatalarını düzeltmeye çabalarlar. Çocuğunuzun eğitimi için bu beş yöntemi de uygulamanız gerekmektedir.