Dünya’ya yeni gözlerini açan bebeklerin korumasız olmalarından dolayı tüm bakımları anne ve babaları tarafından yapılır. Ne kadar dikkat edilirse edilsin bebeklerde en çok görülen rahatsızlıkların başında ise pişik oluşumu gelir.
Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen pişik, özellikle kırmızı rengi ve hafif kabartılı görüntüsüyle fark edilir. Bebeklerin ağlayarak rahatsızlıklarını dile getirdikleri pişiklerin önlenmesi ve tedavisi ise sanıldığı kadar zor değildir.
Öncelikle bebeklerin kapalı olan kısımlarının bol bol havalandırılması ve pişik önleyici kremlerin düzenli olarak kullanılması bu cilt hastalığının görülmesini önler. Ayrıca bebeklerin ilk dönemlerinde günde bir defa sonraki dönemlerde de iki güne bir yıkanmaları da pişik oluşumunu önlemede etkilidir.
Pişik Vücudun Hangi Bölgelerinde Olur?
Genellikle vücudun bazı bölümlerinin uzun süreli kapalı ve havasız kalmasından kaynaklanan pişik, yoğun olarak alt bezi kısmında ortaya çıkar.
Nadiren de olsa boyun, koltukaltı ve eklemlerde de görülen pişik, ileri seviyelere ulaştığında bebekler için rahatsız edici boyuta ulaşır. Ebeveynlere çok işin düştüğü pişik oluşumu konusunda bebeklerin bakımlarının aksatılmaması çok önemlidir.
Pişik Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Bebeklerin hassas tenlerinde yetişkinlere göre daha fazla görülen pişikler farklı nedenlere bağlı olarak ve farklı bölgelerde görülür. Bu duruma önceden önlem almak isteyen aileler bebeklerde pişik nasıl önlenir? Hakkında araştırmalar yaparlar. Bebekleri bu cilt hastalığından korumak isteyenlerin aşağıda belirtilen konulara hassasiyet göstermeleri yeterlidir.
- Bebek bezinin uzun süre ıslak kalması,
- Bebek bezinin kalitesi,
- Bebeklerin temizlik ürünlerine alerjilerinin olması,
- Farklı besinlere geçiş,
- Yıkanan bebeğin iyi durulanmaması,
- Bebeğin çok fazla terlemesi
Farklı bir hastalıktan dolayı antibiyotik kullanan bebeklerin ailelerinin pişik konusunda dikkatli davranmamaları yeni enfeksiyonlara neden olur.
Pişik Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer cilt hastalıklarına göre daha basit olan pişik de, çoğu zaman herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan sorunlar çözülür.
Anne veya babanın ileri seviye olmayan pişiklerde sık sık bez kontrolü yapmaları ve bölgeyi düzenli yıkamaları rahatsızlığın azalmasını sağlar.
Ayrıca bez değişimlerinde kuruluğun tam sağlanması ve krem kullanımıyla da pişikleri tedavi etmek mümkündür.
Bebeklerde Boy ve Kiloya Dikkat Edilmeli?
Doğumlarından itibaren hızla büyüyen bebeklerin boy ve kiloları da buna bağlı olarak kısa sürede iki katına çıkar.
Bu gelişim sürecini iyi takip eden ebeveynlerin alt bezi ve kıyafet tercihlerini bebeklerinin gelişimine göre tercih etmeliler.
Aksi takdirde bebeklerin farklı bölgelerinde havasız kalma veya sürtmeye bağlı oluşan pişikler can sıkıcı olacaktır.
Pişiklerde Hangi Aşamada Doktora Gidilmeli?
Tüm cilt hastalıklarında olduğu gibi pişikte de uzun süre müdahale edilmemesi durumun daha kötü noktalara ulaşmasına neden olur.
Temelinde basit ve evde tedavisi olan bir rahatsızlık olan pişik, ileri seviyelerde döküntü oluşturmaya başladığında ise mutlaka tıbbi bir müdahale gerektirir.
Evde yapılan tedavi işlemlerine 48 saat devam edenler ise azalma görmedikleri şişlik fark ettikleri takdirde de en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bebeklerinin sağlığına kavuşturabilirler.
Bebek Temizlik Ürünlerinin Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Ciltleri çok hassas olan bebeklerin birçok temizlik malzemesiyle yeni tanışıyor olmalarından dolayı vücutlarının bu ürünlere nasıl tepki vereceği bilinmez.
Bazıları pişik oluşumuna neden olan temizlik malzemelerinden bebeklerin zarar görmemeleri için kokusuz ıslak mendillerin kullanımına özen gösterilmelidir.
Bebeklerin kıyafetlerinde kullanılan yumuşatıcı ve diğer temizlik malzemeleri de alerjiye neden olarak pişik oluşumunu tetikler. Bu nedenle bebeklerin hassas ciltlerinin zarar görmemesi için parfümsüz ve bebekler için özel üretilen ürünlerin kullanılması önerilmektedir.