Hamilelik süreci kadının fiziksel ve ruhsal olarak değişim yaşadığı bir süreçtir. Anne adayının vücudundan salınan hormonlar yorgunluk, kokulara hassasiyet, halsizlik gibi belirtilere neden olabilir.
Hamilelik döneminde ilaç kullanılması yasak olduğu için anne adayı bu belirtiler ile başa çıkmakta biraz zorlanabilir.
Peki, baş ağrısı hamilelik belirtisi mi? Hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer? Nasıl tedavi edilir? gibi birçok sorunun cevabını gelin hep birlikte inceleyelim.
Adet gecikmesi, bulantı, yorgunluk, akıntı, göğüslerde dolgunluk gibi birçok belirti hamilelik belirtileri arasında yer alırken baş ağrısı da hamilelik belirtileri arasında yer alır.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi Mi?
Hamilelik süreci kadın vücudunun değiştiği bir süreçtir. Baş ağrısı hamilelik belirtisi mi? sorusuna cevabımız ise evet!
Şunu da belirtmeliyiz ki; baş ağrıları hamilelik döneminin genellikle ilk üç ay ve son üç ayında görülür.
Baş ağrısına eşlik eden diğer belirtiler de şunlar olabilir;
- Uykusuzluk,
- Stres,
- Hamilelik sürecinde görülen bulantı ve kusmaya bağlı olarak oluşan susuzluk,
- Anne adayında var olan migren hikayesi.
Hormonal değişim gebelikte baş ağrılarının nedenleri arasındadır. Hamilelik döneminde görülen baş ağrısı çok sıkıntılı olsa da bazı yöntemler ile tedavi edilebilir.
Hamilelik sürecinde ilaç kullanımı sakıncalı olduğu için daha çok semptomatik tedavi yapılır.
Hamilelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Olur?
Baş ağrısı hikayesi olan kişiler dönem dönem baş ağrısı atakları geçirirler. Hamile kalmadan önce baş ağrısı hikayeniz var ise bu ataklar hamilelik döneminde de gelecektir.
Hamilelikte görülen baş ağrısı ilk üç ay stres ve hormonal değişimlere bağlı olarak gelişebilir.
Anne adayı yeni bir sürece girdiği için vücudu bu sürece alışmakta zorlanabilir. Anne adayında var olan görme bozukluğu da baş ağrısı yapabilir.
Hamileliğin son aylarında görülen baş ağrısının nedeni de artan kilo artışına bağlıdır.
Hamileliğin son aylarına doğru anne adayı rahat uyuyamaz ve sürekli pozisyon değiştirir, bu nedenle de baş ağrısı görülebilir. Hamilelikten önce anne adayında migren hikayesi varsa hamileliğin herhangi bir ayında migren atakları da görülebilir.
Hamilelikteki Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik döneminde ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır. Hamilelik sürecinde var olan baş ağrılarına ilaçsız çözüm bulmak gerekir.
Uykusuzluk baş ağrısının en önemli nedenlerinden biridir.
Bu yüzden anne adayı uykusuna her zamankinden daha fazla özen göstermelidir. İlk aylarda ki bulantı kusmaya bağlı olarak gelişen baş ağrısı çözümü için bol sıvı almak gerekir.
Anne adayı hamilelik sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmelidir.
Sürekli oturarak bilgisayar başında çalışan anneler de baş ağrısı daha fazla görülür. Böyle durumlarda anne adayları kısa molalar vererek çalışmalıdır. Anne adayı çok fazla ekran başında kalmamalıdır.
Açık Havada Yürüyüş Yapın
Hamilelik dönemlerinde anne adayları biraz ağırlaştığı için daha yavaş hareket ederler. Hareketsiz bir yaşam ve sürekli aynı pozisyonda oturmak baş ağrısını tetikler.
Anne adayı her gün mutlaka açık havada 10-15 dakika kadar yürüyüş yapmalıdır.
Yürüyüş yapmak anne adayını rahatlattığı gibi baş ağrısına da önler. Tüm bu önlemlere rağmen baş ağrısı geçmiyorsa soğuk uygulama yapılabilir.
Anne adayı beslenmesini sık sık fakat küçük öğünler şeklinde yapmalıdır.
Gerilim tipi baş ağrısında sırt ve omuzlara uygulanan masaj baş ağrısını alır. Her gün düzenli olarak ılık duş almak ve yeteri kadar dinlenmek baş ağrısını engeller.
Beslenmeye Dikkat Edin
Hamilelik döneminde beslenme çok önemlidir. Beslenme hem anne hem de bebek açısından önem teşkil eder. Hamilelik sürecinde oluşan baş ağrısını engellemek için anne adayı az ve sık yemelidir.
Bol su ve bol sebze meyve tüketmelidir.
Uyarıcı etkisi olan çay ve kahve tüketimine sınırlama getirilmelidir. Çok fazla çay kahve tüketmek baş ağrısına neden olur.
Bu içeriğimizde “Baş ağrısı hamilelik belirtisi mi?, Hamilelikteki Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?” gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. İçerik, anne adaylarını bilgilendirme amaçlı oluşturulmuştur.
Hamilelikte oluşan baş ağrısı ve çözümleri için uzman hekimlere danışmanızı tavsiye ederiz.