Apendiks, yaklaşık olarak 9 cm uzunluğunda küçük ve aynı zamanda ince bir kesedir. İnsan gövdesinin sağ alt tarafında bulunur. Bu küçük ve ince kese kör çıkışlı ve giriş kısmı sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağa bağlıdır.
Ayrıca kesenin boyutu 9 ila 35 cm olarak değişkenlik gösterebilir. Bu kese çocuklarda yetişkinlere oranla daha büyüktür. Yaş ilerledikçe de daha kısa bir hale gelir.
Apendiksin ne işe yaradığı da henüz bilinmemekte olup, bağışıklık sistemi ile alakalı bir organ olabileceği yüksek ihtimaller arasında yerini almıştır.
Apandisit ise apendiks dediğimiz ince ve küçük kesede meydana gelmiş olan bir enfeksiyon adıdır. Yani apendiksteki iltihaplanma neticesinde apandisit ortaya çıkar.
Peki, bu enfeksiyonun yani apandisit belirtileri nelerdir?
İşte detaylar…
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Apandisit belirtileri şu şekilde açıklanmaktadır;
- Alt karnın sağ bölgesinde meydana gelen ani ağrılar,
- Mide bulantısı ve bununla birlikte kusmanın yaşanması,
- İştahta azalma ya da iştah kaybı,
- İshal ya da kabızlık,
- Yüksek ateş,
- Ağızda kuruluk,
- Kalbin normalden daha hızlı bir şekilde atması,
- Karında şişkinlik oluşması.
Bu belirtiler apandistin en tipik belirtileri arasındadır. Eğer siz de bu belirtileri yaşıyor iseniz mutlaka size en yakın acil ya da hastaneye gitmelisiniz.
Buna ek olarak öksürmek, yürümek, koşmak ya da bu bölgeye baskı yapmak ve basınç uygulamak mevcut ağrıyı daha da şiddetlendirebilir. Bu yüzden hiçbir şekilde bu saydıklarımızı yapmamalısınız. Çünkü durumunuzun daha da kötüye gitmesine bizzat siz neden olursunuz.
Her hastalığın olduğu gibi bu hastalığın da pek çok nedeni bulunmaktadır. Nedir peki bu nedenler?
Apandisit Nedenleri Nelerdir?
Apandisit nedenleri nelerdir? Sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir;
- Apandistin oluşmasındaki en büyük nedenlerden biri ince ve kalın bağırsak arasında yer alan kör bağırsağa bağlı lümenin tıkanmasıdır. Bu tıkanan lümen şişerek patlayabilir bile.
Peki, bu lümenin tıkanmasına sebebiyet veren etkenler nelerdir? İşte o etkenler şunlardır;
- Bağırsak solucanları veya bağırsak kurtları gibi parazitlerin varlığı,
- Bağırsak içinde oluşan taşlar,
- Bağırsak çevresinde oluşmuş olan bezelerin büyümeye başlaması.
Apandistin hayati bir tehlikesi vardır. Bu yüzden patlamış olan apandiste anında müdahale edilmesi ciddi şekilde önemlidir.
Apandiste neden olan bir diğer etken ise bağırsağın çalışma sistemidir. Genelde apandisit çocuklarda daha fazla görülür.
Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?
Apandisit tedavi yöntemleri şöyledir;
- İlk tercih edilen yöntem olan apendektomi, cerrahi bir müdahale ile apandistin çıkarılmasıdır.
Bu yöntem kapalı ve açık cerrahi olarak iki şekilde gerçekleştirilir. Tabii hastanın mevcut durumuna bağlı olarak uzman doktor bu ikisinden hangisini uygulayacağına o şekilde karar verir.
Karar verildikten sonra apandisit çıkarılır. Apandisitten dolayı karın içine dolan iltihaplı kısım titizlik ile yıkanır ve bu işlemden sonra o bölge kapatılır. Ameliyattan sonra iyileşme süreci 1 hafta kadar sürer.
Fakat bu süreç tam olarak iyileşme için yeterli değildir. Yeterli süre en fazla 1 ayı bulmaktadır.
- Bir diğer tedavi yöntemi ise ilaçtır.
İlaç ile apandisti tedavi etmek çok nadir bir uygulamadır. Zaten eğer apendikste patlama yaşanmamışsa ilaç tedavisi uygulanır.
Yine de en etkili ve en kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyat sayesinde hastanın hayati tehlikesi ortadan kaldırılır ve hastanın normal yaşamına dönmesi sağlanır.
Bir içeriğimizin daha sonuna gelmiş iken; Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit nedenleri nelerdir? Apandisit nasıl tedavi edilir? Sorularını detaylı bir şekilde yanıtlamış olduk.