NST nedir?; NST yani Non Stress Test anne karnındaki bebek hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılır.
Oldukça pratik bir uygulamadır ve zararı yoktur. Ancak elbette güvenilir ve sağlık kuruluşunda yapılması gerekir. NST testi özellikle bebeğin stres halinde olması durumlarında yapılır.
Anne sağlıklı bir gebelik geçiriyorsa bebek hiçbir sıkıntı yaşamaz.
Ancak gebelikte sorunlar varsa yani anne yeterli miktarda beslenmiyorsa, sigara ve alkol tüketiyorsa bebeğin içindeki amniyotik sıvı azabilir. Bu durum da distress durumu yaşanır.
Distress durumunda bebeğin kaybı söz konusu olabilir. Bebeğin alınıp alınmaması ya da sağlıklı olup olmaması NST sayesinde öğrenilir.
NST Nedir öğrendiğimize göre, uygulama aşamasına göz atabiliriz.
NST Kimlere Uygulanır?
NST testi gebeliğin 32. haftasından sonra uygulanabilir. Fetal kalp atım hızının ölçülmesini sağlar. Bebeğinin sağlığını kontrol etmek isteyen her anne bu testi yaptırabilir.
Özellikle son dönemde daha yaygınlaşmış olan bir doğum öncesi testidir. Ne zaman yapılacağı ise doktorun kararına göre değişebilir.
Ayrıca 15 günde bir tekrarlanması da mümkündür. 36. haftadan sonra da her hafta düzenli bir şekilde yapılabilir.
Eğer bebeğin doğum günü geçtiyse o zaman her gün test yapılması gerekir.
NST Nasıl Uygulanır?
NST kardiotakograf isimli bir cihaz kullanılarak yapılır. Bu uygulama işinde uzman olan, tecrübeli bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Bu sayede en doğru sonuçlara ulaşılabilir ve bebek distress durumundaysa vakit kaybetmeden çözüm yolları üretilir.
NST uygulama adımları şu şekildedir;
- Annenin karnına 2 adet prob yerleştirilir. Bu problardan biri bebeğin kalp atışını diğeri rahmin kasılmalarını algılayacak şekilde yerleştirilir
- Annenin eline bebeğin hareketlerini hissettiğinde basması için bir buton verilir
- Bu uygulama ortalama 20 dakika sürer ve uygulama boyunca bebeğin kalp atışında meydana gelen değişimler not alınır
Bu uygulama tamamlandıktan sonra yorumlama aşamasına geçilir. Eğer bebeğin kalp atışında dalgalanma varsa bu her şeyin normal olduğuna işaret eder.
Eğer bebek test esnasında uyursa ya da bir problem olduğunu düşünüp hareket etmezse testten istenilen verim alınamaz.
Bu gibi durumlarda Non-reaktif NST uygulanır. Bu uygulamada bebek uyuyorsa uyandırılır ve NST için uygun ortam hazırlanır. Ancak NST düzelsin diye de kesinlikle bebeğin hayatını tehlikeye atacak hiçbir şey yapılmaz.
Riskli Gebeliklerde NST’nin Önemi
Riskli gebelikler, yani annenin bebeği düşürme riskinin olması ya da erken doğum ihtimalinin bulunması durumlarıdır. Bu gibi durumlarda NST hamileliğin ortalarında ya da son haftalarında kullanılabilir.
Özellikle rahim kasılmaları NST ile takip altında tutulabilir.
Bu sayede düşük yapma ihtimali en aza indirilir. Üstelik erken doğumu ve kasılmaları durdurmak için de çok önemlidir.
Hem annenin hem de bebeğin sağlığını korur, sorunlara karşı erken önlem alınmasını sağlar.
Anne Adayı NST’ye Nasıl Bağlanır?
Anne adayı ilk olarak sedyeye yatırılır. Daha sonra bebeğin kalp atışlarını duyabilmek için kardiyotokografi cihazını algılayan prob bağlanır. Prob sayesinde anne adayı NST testine hazır hale gelir.
Eğer bebeğin kalp atışları dakikada 120-160 arası atıyorsa herhangi bir sorun bulunmadığı anlamına gelir. NST sayesinde sancı bilgisi de alınabilir. Rahim kasılmaları olarak bilinen sancı takibi NST ile yapılabilir.
Sonuçlara göre 40 mmHg üzeri olan ve 20 dakika süren sancılar doğumun başlamak üzere olduğu anlamına gelir. Bununla beraber NST’nin hiçbir zararı da yoktur.
Risksiz bir işlemdir ve öncesi- sonrasında da herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Anne adayı aç ya da tok olsun fark etmez.