Kaynağı tam olarak bilinmeyen astigmat, dünya üzerinde çok sık görülen bir göz bozukluğu ve göz hastalığıdır. Fakat genelde genetik nedenlerden kaynaklanabileceği yönünde çoğu uzman hemfikirdir.
Bu hastalığı yaşayan kişiler hem yakını hem de uzağı görmekte zorluk çekebilirler. Bu durum da maalesef ki kişilerin hayatını ciddi derecede olumsuz etkileyebilir.
Çünkü göz beyinle doğrudan irtibat halinde olan bir organdır ve gözde meydana gelecek en küçük sorun bile beyni doğrudan etkiler.
Bundan dolayı insanlar göz sağlığına dikkat etmelidir. Bununla birlikte her 6 ayda bir göz muayenesi olmalıdır. Yani gözle alakalı bir sorun yaşanmasa da göz muayeneleri ihmal edilmemelidir.
Peki, daha da detaylandıracak olur isek; Astigmat nedir? Astigmat neden olur?
İşte merak edilen o detaylar…
Astigmat Nedir?
Astigmatizma gözün kırma refraksiyon kusurlarından biridir. Miyopi ve hipermetropiye göre daha az görülür. Aynı zamanda kişinin hem yakını hem de uzağı görmesini ciddi anlamda bulanıklaştırır.
Bu da bu hastalığı yaşayan hastalar için son derece önem teşkil etmektedir.
Şunu da eklemek de yarar var; astigmat sonradan ortaya çıkmaz, doğuştan gelen bir hastalıktır. Ve genelde ilkokul çağlarında fark edilir. İşte bu yüzden çoğu uzman doktor bu hastalığın genetik bir hastalık olduğunu savunur.
Bu hususta erken teşhis hayati bir öneme sahiptir. Çünkü bu hastalık ne kadar erken teşhis edilir ise kişiye vereceği hasar da buna paralel olarak en aza inmiş olur.
Bu nedenle belirli periyotlarda göz muayenesine gitmek çok doğru ve hayati bir karar olacaktır.
Astigmatın ne olduğunu açıkladığımıza göre bir de astigmat neden olur? Sorusunu açıklığa kavuşturalım.
Astigmat Neden Olur?
Astigmat, gözün lens ya da kornea tabasındaki eğimden kaynaklıdır. Çok sıklıkla gözün en dışındaki kornea tabakasının eliptik olması sebebi ile bu hastalık ortaya çıkmaktadır.
Erken yaşlarda gözlükle tedavi edilebilir. Çünkü çocuklar ve gençlerin gözlüğe adapte olması çok kolaydır. Lakin ileri yaşlardaki insanlar için aynı şey söylenemez.
Nedeni ise erişkinlerin gözlük konusunda zorlanmasıdır. Ayrıca bu gözlüklerin odaklanma işlemlerinin mutlaka dikkatli ve titizlik ile yapılması gerekir.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Astigmat belirtileri nelerdir? Sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir;
- Baş ağrısı,
- Tüm mesafede bozuk ya da bulanık görme,
- Gözlerde aşırı kayma meydana gelmesi,
- Gözün uzun bir süre aktivite yapması gerektiği şeylerde aşırı biçimde göz yorgunluğu oluşması,
- Çift görme,
- Geceleri arabada sürüş zorluğu yaşanması.
Tüm bu belirtiler astigmatın en bilinen ve en yaygın belirtilerindendir. Eğer bu belirtiler sizde de varsa mutlaka en yakın zamanda göz testi yaptırmalısınız. Çünkü bu konu hiçbir şekilde ihmale gelmez.
Ayrıca her hastalığın bir tedavisi olduğu gibi astigmat hastalığının da birkaç tedavisi mevcuttur. Nedir peki?
Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?
Astigmat hastalığının çok şiddetli olması durumunda şu 3 tedavi önerilir; gözlük, kontakt lens ve bir de lazer ameliyatı.
Gözlük: Astigmat hastalığı yaşayan kişilere öncelikle görüşü düzeltmek adına gözlük verilir. Genelde bu gözlük özel bir lens içerir. Ve bu lens silindirik biçimindedir.
Kontakt lens: Bazı kişiler gözlükten daha çok kontakt lensler sayesinde daha iyi bir görüş elde etmektedir. Fakat lensler insan gözü ile doğrudan temas halinde olduğu için bu lensler çok iyi temizlenmeli ve muhafaza edilmelidir.
Lazer ameliyatı: Lazer ameliyatı %100 sıfır numara garantisi vaat etmez. Fakat bu tedavi neticesinde her 100 kişinin neredeyse %95’lik kısmı gözlük ve kontakt lense ihtiyaç duymadan net görebilir.
Bir yazımızın daha sonuna gelmişken; astigmat nedir? Astigmat neden olur? Sorularını yanıtlamış olduk.