Müzik ve Ses Uyumu Nedir?
Sesler herkesin bildiği üzere, uygulanan baskı sayesinde havanın titreyerek ortaya çıkarttığı melodilerdir. Belirli bir zaman içerisinde sistemli bir şekilde titreşen ve meydana gelen yayılmalara frekans adı verilir.
Titreşimler hızlandıkça kulağımıza ulaşan frekanslarda bir o kadar artmayı başarır. Frekans yükseldikçe “ses perdesi“ de yükselir.
Ses perdesi; “sesin yüksekliği“ ve “sesin alçaklığı“ anlamlarına gelir.
Birbirinden kopuk, düzensiz ve bağımsız olan frekanslardan meydana gelen seslerin perdesi yoktur. Eğer sesi oluşturan frekanslar düzenli ve birbiri ile uyumlu ise sesin bir perdesi vardır. Frekansların biri genellikle diğerinden daha güçlüdür.
Müziğin Başlangıcı
Müzik ve ses tarihte bilinen en eski sanat dallarından bir tanesi olarak bilinir. Tarihin başlarından bu günlere dek insanlar her zaman bazı seslerden etkilenmiş ve bu seslerden ilham almışlardır.
Bu sesler; kuşlar, akarsuların akış sesleri, yağmurun şırıltısı, kıyıya vuran dalganın sesleri ve bunlar gibi doğal yolla oluşan ses dalgaları insanlar için her zaman etkili olmuş ve güzel ses dizeleri yaratmışlardır.
İnsanlar hayvan bağırsaklarından telli çalgılar yapmış, boynuz, kemik ya da odundan yapılan bazı boru Nev’inde maddeleri üfleyerek ses oluşturmayı başarmışlardır.
Aslına bakacak olursak insanlar bu sesleri ilk başlarda işaret vermek, konum bildirmek için kullanıyor olsalar da zaman geçtikçe bu aletler ile daha güzel melodiler yaratmış, kendilerini tatmin edecek düzeyde bir çalgı meydana getirmeyi başarmışlardır.
Eski Yunanlılar müziğin insandaki uyandırdığı duyguların farkına varmışlardı. Fakat Çin halkı da eski Yunanlılar gibi müziğin insandaki etkilerinin farkındaydı.
Çinliler müziğin tanrısal bir güç ile yankılandığını düşünüyorlardı. Eski zamanlarda insanlara ilginç gelen veya çok etkilendikleri bazı etkenleri tanrı ile bağdaştırmış ve hatta onlara taptıkları da çok olmuştur.
Müziğin Hayvanlar Üzerindeki Etkisi Nelerdir?
Müzik dinleme tabi ki yalnızca insanlara özgü bir şey değildir. Müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi oldukça fazladır.
Hayvanlar konuşamadıkları ve duygularını özgürce ifade edemedikleri için bunun biz ne kadar farkında olmasak da yapılan bazı araştırmalar müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi kanıtlar niteliktedir.
Aşağıda müziğin hayvanlar üzerindeki etkisi konu alınmıştır;
- Hayvanlar dinledikleri müziğin türüne göre kendilerine has bir yürüyüş tarzı geliştirmektedir. Dinledikleri müziklerin temposuna göre yürüyüş yaptıkları bilinmektedir.
- 1996 yılında inekler üzerinde yapılmış olan bir çalışma neticesinde alınan sonuçlar şaşırtıcı olmuştur. İnekler iki bölüme ayrılmış ve bir kısmına müzik dinletilmiş, diğer kısmı müzik dinleme aktivitesine katılmamıştır. Müzik dinleyen inekler süt sağım zamanlarında fazla zorluk çıkarmadan sahiplerinin yanlarında yerini alırken diğer taraftaki inekler süt sağımından uzaklaşarak yemliğe doğru yol almışlardı.
- Müzik hayvanlardaki stresi azalttığı bilinmektedir. Özellikle balık yetiştiriciliğinde bu strateji sıkça kullanılmaktadır. Balıklar müzik dinlerken bulundukları ortama daha hızlı alışarak adapte olabiliyorlar.
- Tavuk yetiştiriciliğinde de müziğin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bilindiği üzere tavuklar bilinçsiz ses hissettiklerinde ani ses frekanslarından hızlıca etkilenerek stres ortamı oluşturmaktalar. Bu durum tavukların yumurtalarının daha fazla olgunlaşmadan hemen yumurtlamalarına sebep oluyormuş. Ancak bu sorun tavuklara müzik dinletilerek ortadan kaldırılabiliyor.
Peki ses ve müzik çeşitleri nelerdir? Gelin birlikte bu konuyu da ele alalım.
Ses ve Müzik Çeşitleri Nelerdir?
Zaman içerisinde dinleyicisine göre birçok müzik çeşidi oluşmuş, herkesin beğendiği müzik ve ses çeşidi farklı olacağından bu çeşitliliğe gerek duyulmuştur.
Bazı müzik türleri şunlardır;
- Blues,
- Klasik müzik,
- Halk müzikleri,
- Caz,
- Pop,
- Rock,
- Çocuk müzikleri,
- Dini müzikler,
- Enstrümental müzikler.
Blues
Müzik türleri kapsamında yer alan Blues müzik günümüzden tam 400 yıl öncesine kadar dayandığı bilinmektedir. Kökeni Afrika’dır ve hüzün anlamını taşımaktadır.
İlgili tarihte Amerika’ya köle olarak getirilen siyah halk özgürlüğün sembolü olması nedeniyle bu müzik tarzını oluşturmuş ve acılarını anlatmaya bir nebze de olsa yardımcı olacağını düşünmüşlerdir.
Klasik Müzik – Klasik Müzik Dinlemek
Klasik müzik dinlemek, müzik türleri içerisinde çok farklı konumdadır. Diğer müzik biçimlerinden biraz daha farkı olan klasik müzik 18. Yüzyılın sonlarına doğru tarihte ön plana çıkmıştır.
Klasik müzik terimi, pop, folk, ve caz müziğinden oldukça farklı bir müzik türü içerisinde yer alır.
Uzmanların söylemlerine göre gerçek klasik müzik dinlemek aslında 1760 – 1830 yılları arasında Avusturya başkenti olan Viyana’dan meydana gelmiştir.
Klasik müzikte duygulardan ziyade düşünceye de sıkça yer veren ilk besteci Beethoven’dır. Çalışmaları ile birlikte kendisinden sonra peydahlanacak olan birçok klasik müzik sanatçısına ilham kaynağı olmuş ve onları derinden etkilemeyi başarmıştır.
Dünya’da En Çok Bilinen Klasik Müzik Sanatçıları
- Beethoven
- Hector Berlioz
- Franz Liszt
- Franz Schubert
- Frederic François Chopin
- Robert Schumann
- Fazıl Say
- Mozart
- Vivaldi
- Zeki Müren
Dünya çapında bilinen bazı klasik müzik sanatçılarına yukarıdaki bölümde yer verilmiştir. Mozart ve Beethoven bu konudaki en iyi klasik müzik sanatçılarıdır.
Üstelik Beethoven yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle birlikte 1817 yılında tamamen sağır olmuş ve bu dönemden sonra sağır bir şekilde, müzik dinleme yetisini kaybetmesine rağmen sanatını icra etmeye devam etmiştir.
Halk Müzikleri
Halk müzikleri, Halkların kendi ilim, töre gibi kavramlar göz önünde bulundurularak oluşturulmuş, O ülkenin veya bölgenin müziksel olarak sembolü haline getirilmesi hedeflenmiş bir müzik çeşididir.
Elektronik Müzik
Elektronik müzik aletleri ile meydana gelen ses dalgaları oldukça etkileyici ve nettir. Bu çalgıya örnek olarak Elektrogitar verebiliriz.
Elektronik müzikte; sesler, daha büyük kitlelere ulaşabilmekte ve duygular daha iyi anlatılabilmektedir.
Caz
Amerika güney bölgelerinde 1900’lü yılların başlarında ortaya çıkan ve hala devam etmekte olan caz müziğin kökeni yine eski Afrika’ya dayanmaktadır. Saksafon gibi üflemeli çalgıların bazıları caz müziği temsil eder. Doğaçlama olarak da yapılabilmektedir.
Pop
Pop müzik popüler şarkıları ifade eder. Ancak zamanla insanlar bunu bir müzik türleri haline getirmekten geri kalmamış 1940’lı yıllardan itibaren bu günlere dek dinleyicilerini mutlu etmektedir.
Rock
Özellikle gitar, Basgitar, Elektrogitar gibi çalgı aletleri kullanılarak Rock müzik sergilenir. Popüler müziklerin arasında yer alır, dinleyici kitlesi de dünya üzerinde oldukça fazladır.
Hard Rock ve Alternatif Rock gibi çeşitli dereceleri vardır. 1950’li yıllarda Amerika’da Rock’n Roll olarak bilinen bir grup sayesinde patlama yaşamıştır.
Müzik Aletleri Nelerdir?
- Arp
- Bağlama Ailesi
- Davul
- Flüt Ailesi
- Gitar
- Kanun
- Keman Ailesi
- Kemençe
- Klarnet Ailesi
- Mandolin
- Ney
- Org
- Piyano
- Saksafon
- Saz
- Ud
- Vurmalı Çalgılar
Ses ve Müzik Çeşitleri Nelerdir? aktardığımıza göre, bir de dip not düşelim:
Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk müzik ve ses konusunda her zaman çok olumlu düşünmüş ve her zaman için faydalarından bahsetmekten geri kalmamıştır.
Atatürk, “Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.” söylemlerinde bulunmuştur.