Yavru köpekler eğitilirken yapılacak en küçük bir hatanın eğiten kişi açısından daha da büyük neticelere yol açabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Peki, yavru köpek nasıl eğitilir? , Bu yazımızda detaylarıyla Yavru Köpek Nasıl Eğitilir bunları inceleyeceğiz.
Hayat boyu sahibiyle beraber olabilecek, yaklaşık olarak 15 sene ömür sürebilen köpekler ile uzunca bir vakit geçirilebilir.
Kurulacak dostluk oldukça yoğun olabileceği gibi belli bir zaman sonra kopukluk yaşanabilir. Bu hususta istemsiz bir şekilde akılda iki adet soru işareti belirecektir.
Birincisi neyin hatalı yapıldığıyla ilişkili iken, öteki soru işareti yavru köpeğe nasıl eğitim verilirbiçiminde olacaktır. Bu sorunu yaşamamak için yavru köpek eğitimi ile alakalı yeterli düzeyde bilgi alınması ve bunun uygulanması tavsiye edilir.
Çünkü köpeklerin en sadık dost olduğu, fakat sahibinin davranışları nispetinde durumun farklılaşabileceği unutulmamalıdır.
Küçük dostların keyiflerinin yerinde olması ve sahibiyle refahlı bir şekilde yaşam sürelerini sonlandırmaları bu noktada son derece önemlidir.
Onların eğitimi esnasında yapılacak en küçük bir hatanın kişi açısından daha majör neticelere yol açabileceği unutulmamalıdır. O halde zaman kaybetmeden incelikleriyle yavru köpek nasıl eğitilir açıklayalım.
Yavru Köpek Nasıl Eğitilir?
Yavru köpeklerin eğitimi için bir uzmandan destek alınabilir. Alınacak desteklerin yavru köpeğin sahibi için olmasa bile yavru köpek için çok faydalı olacağı söylenebilir.
Zira hiçbir köpek birinci görüşte açığa vurmasa dahi sahibinin kendisine göstermiş olduğu alakayı geri iade etmeyi ister.
Bunu kavrayabilmesi adınaysa merhamet, alaka ve kendisinin belli edeceği biçimde bağlılığa gereksinim duyar.
Kesinlikle Şiddet Göstermeyin
Şayet köpek sahibi olan kişi, köpeğini yakın bir arkadaş olarak görüyorsa zaten şiddet göstermeyecektir.
Lakin birtakım kişilerin köpeğe eğitim vermek bahanesi altında köpeği darbeleyerek, onun kafasını iterek eğitim vermeye çalıştığını söylediği duyulmuştur.
Bu köpeğin kendine güveni için oldukça tehlikeli, sahibine olan bağının kırılması için ise kâfi bir harekettir. Hoş karşılanan bir davranış biçimi değildir.
Uygun Koşullarda Eğitin
Köpek yavruyken alındı ve eğitim verilmeye başlanacak ama bu arada evde farklı evcil hayvanlar da var. Bu hususta köpek, eğitimini fazla önemsemeyecektir. Zira sahibiyle zaman geçirmekten daha çok köpeklerle ve kedilerle eğlenmek ona daima daha çekici gelecektir.
İlk 5 Hafta Prensibi
Bilindiği üzere hastalarda ve bebeklerde belli bir vetire, öğrenme amacı ile çok mühim görünür. Mesela inme inenler için ilk 6 ayın yeniden yürüme ve konuşma adına çok mühim olduğu, bebeklerde kavramanın ilk 3 sene çok süratli ilerlediği bilinir.
Köpek için bu vetire ilk 5 haftadır. Bu süre zarfında muhakkak onunla çokça vakit geçirilmelidir.
Tuvalet terbiyesinden, oyun ve farklı alternatiflere kadar komutlar dayatılmaya başlanabilir. Bu vesileyle geçip gidecek olan seneler boyu sahibinin söz konusu 5 haftalık ihtiyatını kullanacağından emin olunmalıdır.
Yavru Köpekler ve Uyku
Yavru köpekler yapacak başka bir şey bulamadıklarından ötürü uyurlar. Bu husus sahibinin canını sıkmamalıdır. Şayet saatler uymuyorsa sahibi kendisini yavru köpeğinin saatlerine göre ayarlamak durumundadır.
İşten gelindiğinde uyumakta olan yavru köpeği uyandırmak ve ona bir şeyler öğretmek için uğraşmak eğitimin bir bölümü olamaz.
Yavru Köpekler ve Tuvalet Eğitimi
Daha birinci haftadan tuvalet hususunda huy kazanmasının sağlanması gerekir. Köpek, yavruyken ilk idrar veya dışkı yaptıkları yer neresi ise aklına oraları kazıyacaktır. Şayet bir ağacın altına yapması öğretilirse, dışkısını evin salonuna yapmayacaktır.
Yavru Köpekler ve Beslenme
Yavru köpekler anne sütü ile beslenmek mecburiyetindedir. Anne sütünün kesilmesinin ardından, bir manada ilk iki ayın sonunda ise beslenme vakitleri belli bir rotasyona oturtulmalıdır.
Sahibinin müsait olduğu vakitlerde değil, ona uygun vakitlerde beslenmesi lazım gelecektir. Ayrıca beslenme hususunda otoritenin elden bırakılmaması gelecekte eğitimin öteki evreleri için en mühim faktör olacaktır.
Aynı mekanlarda mama verip beslemenin beraberinde saat olarak aynı aralıkların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.