Tatil kalbi sendromu nedir ? Sorusuna yanıt arayan kişiler için, kalp çarpıntısına, tıkanmaya ve baş dönmesine neden olan bir rahatsızlıktır cevabını verebiliriz. Tatil kalbi sendromu, ilk defa 1978 yılında ortaya çıkmıştır.
Günümüzde ise gittikçe yaygınlaşmaya başlamıştır. Bilindiği gibi kalbimiz vücudumuzdaki en önemli organlardan birisidir ve tüm vücuda kan pompalama görevini üstlenir.
Vücudumuzdaki hücreler de yaşayabilmek için gerekli oksijeni kalp aracılığıyla alır. Kalbin çalışmasında bir aksaklık meydana geldiğinde ise vücudumuzun dengesi bozulur. Tatil kalbi sendromu, kalp ritmini olumsuz etkiler ve vücudun dengesinin bozulmasına neden olur.
Tatil Kalbi Sendromu Neden Olur?
Tatil kalbi sendromu düzensiz beslenme ile ilişkidir. Özellikle kısa sürede çok fazla alkol tüketmek, yeme-içme düzeninin bozulması ve uyku düzensizliği, tatil kalbi sendromunu tetikler.
Yeme-içme alışkanlığının değiştiği, fazla alkol tüketildiği tüm zamanlar da tatil kalbi sendromunun oluşma riski artar. Belirttiğimiz durumlar genelde tatil de yaşandığı için, tatil kalbi sendromu adını almıştır.
Tatil Kalbi Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tatil kalbi sendromunun ilerleyen yaşlarda görülme olasılığı daha fazladır. Yaşın ilerlemesiyle, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ve yaşa bağlı hastalıklar, alkol gibi dışarıdan alınan maddelerin yarattığı etkileri arttırır. Ancak genç ve sağlıklı bireylerde de tatil kalbi sendromu görülebilir.
Tatil kalbi sendromunun belirtileri ise şöyledir;
- Nefes Darlığı
- Baş Dönmesi
- Çarpıntı
- Göğüs Ağrısı
- Bilinç Kaybı
Bilinç kaybı ve şiddetli göğüs ağrısı yaşandığında hiç beklemeden sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Göğüs ağrısı, kalp krizinin belirtisi olabildiği gibi diğer ciddi hastalıklarında habercisi olabilir.
Çoğu zaman alkolün etkisi geçtiğinde yukarıdaki belirtiler de ortadan kalkar. Belirtilerin devam etmediği durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Tatil Kalbi Sendromu Nasıl Önlenir?
Tatil kalbi sendromu, daha öncede belirttiğimiz gibi yeme-içme alışkanlığıyla ilişkilidir. Düzensiz ve kontrolsüz alkol tüketimi, tatil kalbi sendromuna neden olan en önemli faktördür. Bu nedenle kısa sürede aşırı alkol tüketmekten kaçınılmalıdır. Alkolün yanı sıra, uyku düzeninin oluşturulması vücudun direnci ve bağışıklık sistemi için gereklidir.
Özel etkinlikler de ve tatillerde yenilen yemekler genelde çok şekerli ya da yağlıdır. Sağlıksız beslenmenin üzerine aşırı alkol tüketimi de eklendiğinde tatil kalbi sendromu kaçınılmaz bir hal alır.
Tatil kalbi sendromunun geçici etkileri olduğu düşünülse de bu durum kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Kişinin yaşı ve sağlık durumu, tatil kalbi sendromunun etkileriyle doğrudan ilişkilidir.
Sağlıklı bireylerde de görülen tatil kalbi sendromundan kaçınmak için, yapılabilecek en önemli ve en etkili adım, aşırı alkol tüketmekten kaçınmak ve sağlıklı beslenmektedir.
Alkol Kalbi Nasıl Etkiler?
Tatil kalbi sendromu yaklaşık 40 yıldır bilinse de alkolün kalbe olan etkileri tam anlamıyla bilinmemektedir. Alkol, kalbin aritmetiğine zarar verdiği gibi, sempatik ve parasempatik sinir sistemini de etkiler.
Bu konuda yapılan araştırmalar, kalbin etkilendiği durumda kalp kas hücrelerinin de etkilenebileceğini göstermiştir. Bu durum kalbin elektrik sisteminin doğrudan etkilenmesine neden olur. Çok fazla alkol tüketildiğinde kalpte ritim bozukluğu, kalbin yavaş çalışması ve normalden daha hızlı çalışması gibi etkiler görülür.
Kalp krizi ve kalbin aniden durması gibi ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklar da alkolün etkileri arasındadır. Yaygın olmasa da aşırı alkol tüketiminin kalp krizine neden olduğu, yapılan araştırmalarla netlik kazanmıştır.
Belirttiğimiz tüm rahatsızlıklar aynı zamanda tatil kalbi sendromunun da kapsamındadır. Tatil kalbi sendromu nedir ? Sorusuna yanıt arayan kişiler, tatil kalbi sendromunu hafife almamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıdır.
Alkol vücuttan atılmaya başlandığında kalp standart rutinine geri döner. Ancak aşırı alkol tüketiminin kalıcı etkiler bırakması da riskler arasındadır.