Kadınların günlük yaşamda kendi bedenlerinde en çok zaman harcadıkları yerlerden biri saçlarıdır. Saç rengi, saç modası, saçın boyutu, şekli vb. daha pek çok etmene bağlı olarak birçok kadının kuaföre giderek kendini yenilediği bilinir.
Kuaförün yanı sıra evde kendi imkanları ile saç boyama yapma ve cila atma da mümkündür. Evde saç boyama ve cila nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arayan kişilerin öncelikle bazı adımları takip etmeleri gerekir.
Saç boyamaya başlamadan önce hangi rengin cilt tonuna uyum sağlayacağına karar verilmesi gerekir. Evde saç boyamak basit bir işlem gibi görünse de, incelik gerektiren baz etmenler vardır.
Evde Saç Boyama
Evde saç boyamanın ilk aşaması ten rengine uygun olan renk tonunun seçilmesidir.
Saç boyası seçilirken;
- Sarı tonlarda isteniyorsa 8-12 numara arası
- Kahve tonlarında isteniyorsa 5-7 numara arası
Daha koyu tonlarda isteniyorsa 1-4 numara arası tercih yapılması gerekir. Boya tercihi yapıldıktan sonra saça küllü bir görünüm kazandırmak için 1 numara tercihi de yapılmalıdır. Saç boyası seçiminin ardından kutunun içerisinden çıkan eldivenler takılarak boya karışımı hazırlanır.
Kutunun içerisinde yer alan boya tüpü ve oksidan karıştırılarak bir fırça yardımı ile saçın ilk önce dip kısımlarından başlanarak uygulanır. Saç dipleri bittikten sonra uç kısımlara da boya uygulandıktan sonra kutu arkasında yer alan süre kadar beklenir ve suyla durulanır.
Saç Cilası Nedir?
Evde saç boyama işleminin ardından saça doğal ve canlı bir görünüm kazandırmak için cila işlemi uygulanabilir. Saç boyama işlemi sonrasında saçta oluşmuş renk tonu farklılıklarının giderilmesi için uygulanan yöntem saç cilası olarak tanımlanabilir.
Yıpranma, dökülme, kırık gibi oluşumların önlenmesi için de saç cilası tercih edilir. Evde saç cilası yapılarak boyama işleminden sonra uygulayabilmek mümkün olur.
Boyama işlemi sonrası saçın daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olan cila, aynı zamanda boyanın uzun süre kullanılmasını da destekler.
Saç Cilasını Gerektiren Durumlar
Saç cilası uygulaması keyfi bir şekilde uygulanabilecek bir işlem değildir. Cilayı saça uygulamadan önce bu işlemin gerekli olup olmadığına karar verilmelidir.
Saç cilası işlemini gerektiren durumlar;
- Boyama işlemi sonrasında saçın mat bir görünüme sahip olması
- Boyama işlemi sonrasında saçta ton farklılıklarının görülmesi
- Saçın renginin çeşitli uygulamalar sonrasında değiştirilmesi
- Röfle işlemi sonrasında saçta yeşilimsi ve çiğ sarı renk tonlarının görülmesi
- Bir kaç yıkama işlemi sonrası saç boyasının akması ve saçın istenilmeyen bir renge bürünmesi
- 2 farklı renk tonunun karıştırılarak saçın boyanması şeklindedir. Bu nedenlere bağlı olarak saç cilası uygulaması yapılabilir. Cila işlemi sonrası verilen nedenlerde gözle görülür bir iyileşme ve düzelme kaydedilir.
Evde Saç Cilası Hazırlama ve Uygulama
Evde saç cilası hazırlama işlemi oldukça kolaydır. Saç cilasının hazırlanması iki farklı şekilde söz konusu olabilir. Bunlardan biri uygun bir kabın içerisine istenilen boya rengi dahilinde iki parmak uzunluğunda sıkılması ile başlar. Daha sonrasında kabın içerisine biraz saç kremi ile %6 oranındaki oksidan sıkılır. Üzerine bir bardak su eklenerek karıştırılır.
Saç cilası hazırlanırken olabildiğince suya yakın bir karışım hazırlamak önemlidir. Hazırlanan karışım saçın her bölgesine boya yapılır gibi sürülür ve 15 dakika bekletildikten sonra durulanır.
Evde saç cilası yapımı için ikinci yöntem, uygulanacak olan saç boyasının bir kaba alınması sonrası üzerine 1 çay bardağı kadar ılık su eklenmesidir. Saç boyası hazırlanırken çok yoğun olmayan ve sıvıya yakın bir kıvam elde edilerek cila hazırlanır ve saça uygulanır.