Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?
Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?

Peeling nedir? Sorusuna en basit şekilde şöyle cevap verebiliriz; cildimiz sürekli olarak dış etmenlere açık halde olduğu için gözeneklerimiz tıkanabiliyor. Bu gözenek tıkanıklığı da cildimizde ölü hücrelerin oluşmasına sebebiyet veriyor.

İşte peeling, ölü hücrelerin cilt yüzeyinden atılmasını sağlayan bir cilt temizleme işlemidir.

Peeling uygulaması farklı yöntemlerle yapılabilir ve bu farklı yöntemlere göre de çeşitli isimlerle anılabilir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında tüm bunlara değineceğiz.

Fakat peeling nedir? Sorusunun cevabını daha da detaylandırmakta fayda var.

Peeling Nedir?

Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?
Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?

Peeling, ölü hücrelerin cildin dışta bulunan katmanlarından uzaklaştırılması ve atılması işlemidir. Fakat peeling uygulaması doğru bir şekilde yapılmazsa cilt sağlığına oldukça zarar verebilir.

İşte bu yüzden peeling uygulamasının cilde herhangi bir zarar vermemesi, sivilce ve kızarıklık oluşumuna sebep olmaması için güvenli ve bilinçli bir şekilde yapılması şart haline gelmektedir.

Doğru bir yöntemle yapıldığı takdirde ise cildi derinlemesine temizleyerek hem cilt problemlerini azaltır hem de cildin yenilenmesini sağlar.

Şunu da hatırlatmakta fayda var; insanların cilt tipleri farklılık göstermektedir. Bu yüzden her peeling her cilt tipine uygun olamayacağı için kuru, karma, normal ve yağlı cilde sahip kişiler adına ayrı kategorilerde üretilmektedir.

Dilerseniz bu konuyu cilt tipine göre peeling seçimi başlığı adı altında daha da detaylandıralım.

İşte detaylar…

Cilt Tipine Göre Peeling Seçimi

Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?
Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?

Peeling uygulamalarını evde kendiniz yapabileceğiniz gibi bir cilt uzmanına da yaptırabilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki evde sadece yüzeysel peeling uygulaması yapabilirsiniz.

Orta ya da derin peeling uygulamaları sadece uzmanlar tarafından yapılmaktadır.

Eğer evde peeling uygulaması yapacaksanız öncelikle cilt tipinizi çok iyi tanımalısınız ve buna uygun peeling ürünleri seçmelisiniz.

Kuru Ciltler

Kuru bir cilde sahipseniz yüksek miktarda alkol içeren peeling ürünlerinden uzak durmalısınız. Çünkü cildiniz irite olabilir.

Bu yüzden cildinizi yormayacak ve yıpratmayacak ürünler seçebilir, haftada en fazla 2 kez olacak şekilde peeling uygulaması yapabilirsiniz.

Mesela hindistan cevizi yağı, seramid ve shea yağı içeren, cildinizi bir yandan ölü hücrelerden arındırırken diğer yandan nemlendiren peeling ürünlerine başvurmanız cildinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olacaktır.

Yağlı Ciltler

Yağlı cilt tipine sahip insanlar peeling konusunda şanslıdır. Çünkü yağlı cilt tipinin bakım ürünlerine gösterebileceği tolerans yüksektir.

Bu sebeple yağlı cilt tipine sahip kimseler haftada 5 defaya kadar peeling uygulama işlemi yapabilirler. Salisilik asit, glikolik asit, alfa ve beta asitleri yağlı cilt tipleri için oldukça uygundur.

Bu saydıklarımızı içeren bir peeling ürününe şans verebilirsiniz. Ayrıca peeling yaptıktan sonra cildinizi nemlendirmeyi asla ihmal etmeyiniz. 

Normal Ciltler

Normal cilde sahip kişiler de haftada 2-3 kez olmak kaydıyla peeling uygulaması yapabilirler.

Ezilmiş kayısı çekirdeği, ceviz kabuğu, granül şeker ve hafif asit içeren kimyasal bazlı ürünler normal ciltliler için uygun olacaktır. 

Karma Ciltler

Karma cilt tipinde genelde kişilerin T bölgesi dediğimiz alın, burun ve çene kısımları yağlı, yanakları ise kurudur. Karma cilde sahip kişiler peeling işlemini daha çok T bölgesine yapmalıdır.

Ayrıca T bölgesi ve yanak için ayrı peeling ürünlerine başvurmalıdırlar. 

Peeling nedir? Sorusunu cevaplandırdığımız ve cilt tipine göre peeling seçimi konusuna da açıklık getirdiğimize göre sıra geldi karbon ve kimyasal peeling nedir? Sorusunun cevabına. 

Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?

Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?
Karbon ve Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Karbon ve kimyasal peelingi illa ki duymuşsunuzdur. Duymadıysanız da bu içeriğimizle beraber duymuş oldunuz. Sözü hiç uzatmadan ikisini ayrı ayrı açıklayalım. 

Öyleyse karbon peeling nasıl yapılır, nedir? 

Karbon Peeling Nedir?

Karbon peeling, cildi iyileştirmeye yönelik yapılan hızlı ve ağrısız bir peeling işlemidir. Bu işlem genellikle yağlı, sivilceli ve tıkanmış gözeneklere sahip olan kişiler tarafından tercih edilir.

Ayrıca güneş hasarına uğramış cilde sahip olan kişiler de bu işleme başvurabilmektedir. Karbon peeling işlemini yaptıran kişiler daha aydınlık, daha pürüzsüz ve daha sağlıklı bir cilde kavuşmaktadır.

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling nedir? Sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz; kimyasal peelingin en temel amacı cilde kimyasal ajan vererek cilt üzerinde kontrollü bir hasar oluşturmaktır.

Bunun nedeni ise vücudun sahip olduğu cilt yenileme işlevinden daha fazla verim almaktır. Böylelikle cilt yenilenir ve daha genç bir görünüme kavuşur.

Peki, peeling nasıl yapılır? 

Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?
Peeling Nedir? Karbon ve Kimyasal Peeling Nedir?

Peeling işlemi için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  1. İşe öncelikle yüzünüzü temizlemekle başlamalısınız.
  2. Yüzünü temizledikten sonra ise peelinginizi ince bir tabaka şeklinde cildinize sürün.
  3. 10-15 dakika kadar cildinizde bekletin,
  4. Su yardımıyla durulayın.

Tüm bu işlemlerden sonra da cildinizi nemlendirmeyi unutmayın.

Dipnot: Sivilce probleminiz varsa peeling işlemi cildinize yarardan çok hasar verebilir. Çünkü peelingler içerisinde ufak partiküller bulundurur.

Bu partiküller de sivilcelerinizin soyulmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka bir cildiye doktorundan onay almalısınız. 


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir