Halk arasında “Evlenen ile ev yapana Allah yardım eder”, “Garip kuşun yuvasını Allah yapar” derler. İşte evlilik ikramiyesi bu sözlerin belki de gerçekte vücut bulmuş hali gibidir.
Devlet tarafından sağlanan bu destek ile düğün yapacaklar bir nebze olsun rahat nefes alabilir. Dolayısıyla evlilik kararlarında yüreklenir. Özellikle evlilik planları yapanlar tarafından araştırılan bu konu hakkında siz ne kadar bilgi sahibisiniz?
Bu içeriğimizde evlenme ikramiyesi nedir? ne kadardır? gibi soruları yanıtlarken, nasıl başvuru yapabileceğinizi de aşamalar halinde anlatacağız.
İçeriğimize evlilik ikramiyesinin ne olduğunu tanımlayarak başlayalım.
Evlenme İkramiyesi Nedir?
Çeyiz parası olarak da anılan evlilik ikramiyesi, evliliğe teşvik ve yardım etmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir defaya mahsus olmak üzere yapılan maddi bir yardımdır.
Anne veya babasını kaybeden kadınlar SGK tarafından bir aylığa bağlanır. Ve evlendikleri takdirde yetim maaşı olarak geçen bu maaşı alma hakkını kaybeder.
İşte bu kişilerin yapacakları evliliğe destek olma amacıyla SGK tarafından bir defaya mahsus çeyiz parası verilir. Ancak alacak kişilerin belirlenen bazı kriterleri sağlaması şarttır.
Evlenme İkramiyesini Kimler Alabilir? Kriterler Nelerdir?
Evlenme ikramiyesi nedir? Diye açıkladıktan sonra sıra geldi kimlerin alabileceğine. Evlilik desteğini alacak olan kişilerin yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle ölüm yardımı alan kadın olması gerekir.
Bir defaya mahsus ödenen bu yardım, 4A, 4B ve 4C sigorta kolu üzerinden yetim maaşı alan kişilere verilebilmektedir.
Ayrıca bu yardımı alabilmek için belirtilen evraklarla birlikte müracaat edilmesi gerekir. Bunun yanında yardım alındıktan 12 ay içerisinde çiftler boşandı ise, kişiye 1 yıl sonra yine yetim maaşına bağlanır.
Evlilik İkramiyesi Ne Kadar? – Nasıl Hesaplanır?
Yetim aylığı alan kadınlar için evlenme ikramiyesi hesaplanırken son aldığı maaş üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Miktar ise bu maaşın 12 katı şeklindedir.
- Örneğin 1000 TL yetim maaşı alan biri 12.000 TL çeyiz yardımı alır.
Şayet yetim aylığını 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamında alıyorsanız yine alınan son maaşın 12 katı olarak alırsınız. Kısaca hesaplama; kişinin son maaş miktarı üzerinden 12 aylık maaş tutarı kadardır.
Evlilik ikramiyesinden yararlanmak isteyen kişilerin bulunduğu il veya ilçedeki SGK müdürlüklerine müracaat etmesi gerekir. Evlilik tarihleri kütüğe işlenmemiş olsa bile müracaat yapılabilmektedir.
Dilekçe ile yapılan başvuru esnasında istenen bütün evrakların verilmesi şarttır. Bunun yanında şayet E-devlet üzerinden online başvuru yapacaksanız istenen evraklar ilgili kuruma online olarak da gönderilebilir.
Evlenme İkramiyesi Başvuru Adımları
Evlenme ikramiyesi ödenmesi talebi için bulunduğunuz il yada ilçede bulunan SGK müdürlüklerine giderek veya e-devlet üzerinden online olarak yapabilirsiniz.
Sizler için e-devlet üzerinden nasıl başvuruda bulunacağınızı adımlarıyla anlatacağız:
- İlk olarak https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-evlenme-ikramiyesi-odenmesi-talebi adresinden “Sosyal Güvenlik Kurumu – Evlenme İkramiyesi Ödenmesi Talebi” sayfasına giriyoruz.
- Kimliğimizi doğrulayarak e-devlet’e giriş yapıyoruz.
- Açılan sayfada başvuruda bulunacağımız kişinin “Adı-Soyadı, T.C. Kimlik numarası ve Talep türü” bilgileri yer almaktadır.
- Bilgilerimiz doğru ise; “Başvur” butonu ile başvuruya devam ediyoruz.
- Açılan sayfada kişinin SGK’dan almış olduğu yetim maaşına ait ödeme bilgileri yer almaktadır.
- Bilgileriniz doğru ise Evlilik cüzdanı ve kimlik kartı gibi gerekli belgeleri de yükleyerek “Başvuru Yap” butonuna tıklayarak başvuru işlemini tamamlıyoruz.
- Bu aşamada eğer “Emekli Maaş Kaydı Bulunamadı.” hatası ile karşılaştıysanız, evlenme ikramiyesi almak için uygun değilsiniz demektir. Başvuruya devam edemiyoruz.
Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra başvurumuz, ilgili kuruma gönderilmekte ve değerlendirmeye alınmakta. Bundan sonra yapmamız gereken şey, başvurumuzun sonucunu beklemek oluyor.
Evlilik İkramiyesi Hakkında Merak Edilenler
Çeyiz parası yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece anne veya babası vefat eden kadınlara bir defaya mahsus olarak yapılan maddi bir yardımdır. Aynı pozisyondaki erkeklere ödenmez.
Bu ikramiye hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sigortalı olarak çalışan kadınlar bu maddi yardımdan yararlanamaz.
- Yapılacak müracaatların bulunulan yerdeki SGK müdürlüklerine yapılması gerekir.
- Çeyiz parası sadece bir defaya mahsus yapılan bir maddi yardımdır. Dolayısıyla ilk evlilikte verilen bu ikramiye ikinci evlilikte veya eski eşi ile nikahını tazeleyen kişilerde geçerli değildir.
- Evlilik parasını almak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Yukarıdaki kriterlere sahip kişiler evliliğinin ilk beş yılı içerisinde bu yardımı almak için müracaat edebilir. Aksi takdirde hak zaman aşımına uğrar.
- Çeyiz yardımı aldıktan sonra bir yıl içerisinde boşanan kişilerden verilen ikramiyenin iadesi söz konusu değildir.
- Ancak yetim maaşının kesildiği süreden itibaren 12 ayı tamamlayacak şekilde maaş yeniden bağlanmaz. Böylelikle eksik olan süreye ait kısım tahsil edilmiş olur.
- Daha sonra ise 12 ay tamamlanmasının ardından kişi tekrar yetim maaşına bağlanır.
- Çeyiz parası alan kişinin şayet 1 yıllık süre içerisinde çocuğu olursa doğum gibi yardımlardan faydalanma hakkı vardır.
- Bunun yanında cenaze ödeneği almasına da bir engel teşkil etmemektedir.
- Evlilik ikramiyesi vergiye tabi değildir. Dolayısıyla bu yönde bir kesinti yapılmaz.
- Çeyiz yardımı tutarı içinde bayram ikramiyesi gibi ek ödemeler yoktur.
- Bir kişiye evlilik ikramiyesi verildiğinde yetim maaşı kesilir. Dolayısıyla diğer hak sahiplerinin aldığı yetim maaşı miktarı yeniden hesaplanır. Aldıkları tutarda artış olur.
- Müracaat için çeyiz maaşı alacak kişinin evlilik tarihinin kütüğe illa işlenmiş olması gerekmez. Başvuru esnasında dilekçe beraberinde evlilik cüzdanının fotokopisinin kuruma beyan edilmesi yeterlidir.
Evlenme ikramiyesi nedir? başlıklı bu içeriğimizde; bir defaya mahsus olmak üzere verilen maddi yardıma dair bilgiler vermeye çalıştık.
Şayet yukarıda belirttiğimiz kriterlere sahipseniz evlilik tarihinizin üzerinden beş yıl geçmemek kaydı ile bu yardımdan yararlanabilirsiniz.