Aristo diyeti nedir? Aristo diyeti nasıl yapılır? Bu diyette neler yenir ve neler yenmez? Gibi tüm sorularınızın cevabı için doğru yere geldiniz.
Malum olduğu üzere sayısız diyet programı mevcut ve zayıflama alanında internetteki bilgi yığını âdeta bir çöplük gibi. Dolayısıyla kilo vermek isterken sağlığınızdan olmamak için doğru bilgi edinmeniz, bunları doktorunuzun onayını alarak uygulamanız gerekiyor.
Bizim de bu tarz içerikler yayınlamaktaki amacımız size kesin tedavi yöntemi sunmak, şu kadar zamanda şu kadar kilo verebileceğinize dair boş vaadlerde bulunmak değil.
Çeşitli diyet listelerine yönelik, uzmanların görüşlerinden yararlanarak hazırladığımız yazılarla teorik anlamda size destek olmayı hedefliyoruz.
Bunun pratiği yani diyeti uygulaması da size düşüyor. Tabii ki dediğimiz gibi öncesinde bir diyetisyene gitmek en doğrusu.
Aristo Diyeti Nedir?
Aristo diyetinin adı, hepimizin tanıdığı meşhur filozof Aristo’dan gelir. Vejetaryen olmayı seçen Aristo’nun günümüze miras bıraktığı bu etkili sağlık programı, hızlıca forma girmeyi kolaylaştırır.
Bu diyetin en büyük özelliği gluten içermemesidir. Kişiyi hiçbir mental veya fiziksel zarara uğratmadan istediği kiloya ulaştırmayı gaye edinen bu diyet, düzenli uygulanırsa kısa zamanda etkisini gösterir.
Aristo diyetinde hayvansal gıdalar en aza indirilir veya tamamen bırakılır. Çiğ sebze ve meyve tüketimine odaklanan bu diyet listesinde ayrıca bakliyatlar öne çıkar.
Aristo Diyeti Faydaları Nelerdir?
Kişilerin yaşam biçimini iyileştirmeyi hedef alan bu diyet ruhu, zihni ve bedeni arındırmayı amaçlar. Böylelikle aynı anda üç yönlü arınma sağlayarak komple bir yenilenme sürecinin gerçekleşmesine olanak verir.
Bir taraftan istenmeyen kilolar için çözüm sunarken, diğer yandan da vücuda zindelik, tazelik ve canlılık kazandırır.
Buna göre Aristo diyeti yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Hormonları düzene sokar.
- Fiziksel ve mental hafifleme sağlar.
- Aç kalarak değil sağlıklı öğünlerle yeterli şekilde beslenerek zayıflamaya imkân tanır. Asla tekdüze olmayan Aristo diyet programı, pek çok farklı aşamadan meydana gelir. Bu ise beslenmenizi sadece belli şeylerle sınırlamanız gerekmeyeceği, aksine zengin bir diyet yapacağınız demektir.
- Asit üretimini en aza indirir. Ödemlerin, toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır.
- Sık sık acıkmaya engel olur. Bu da rahat bir biçimde diyet yapmayı mümkün kılar.
Aristo Diyeti Zararları Nelerdir?
Şu âna kadar Aristo diyeti yan etkileri olarak ciddi bir şey gözlemlenmemiştir. Fakat bazı kişilere iyi gelmeyebileceğini de unutmamalıdır.
Kimler Aristo diyeti yapamaz? Sorusuna cevaben, riskli grupları şöyle ifade edebiliriz:
- Kalp hastaları,
- Gebelik döneminde olanlar,
- Çocuklar,
- Emzirenler,
- Kronik hastalığı bulunanlar,
- Ağır sporlardan biriyle meşgul olan kişiler. (Bunların Aristo diyet listesi uygulaması hâlinde performans kaybı, aşırı enerji düşüklüğü, yorgunluk, tansiyon düşmesi, kas kaybı ve ânî bayılma görülebilir.)
- Ayrıca bu diyetin mineral-vitamin eksikliklerine sebep olma ihtimâli mevcuttur.
Aristo Diyeti Kaç Kilo Verdirir?
Bu soruya net bir cevabımız yoktur. Çünkü ne kadar kilo kaybedileceği kişinin genel sağlık durumundan fiziksel aktivitesine kadar birçok faktörle ilişkilidir.
Bununla birlikte pek çok kişi Aristo diyetiyle 10 günde 6-7 kilo verebildiğini söylüyor. 1 haftada bir beden incelme şansı tanıyabilecek bu diyet, kısa zamanda hızlı zayıflattığı için dikkatli olmak gerekir.
Aristo Diyeti Nasıl Yapılır?
Aslında bu diyeti belli bir süre yapıp bırakmak diye bir şey yoktur. Çünkü bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemek lâzımdır.
Fakat başlangıçta “3 hafta” hayvansal gıdalardan hiçbiri tüketilmez. Bu süre dolduktan sonra hayvansal besinlere geçilebilir ancak tüketim miktarı mümkün olduğunca en az seviyede tutulmalıdır.
Öte yandan Aristo diyeti listesi uygulanırken her haftanın iki günü detoks için ayrılır. Kişinin bu günlerde yalnız meyve-sebze yemesi, başka bir şey tüketmemesi gereklidir.
Aristo Diyetinde Neler Yasak? Aristo Diyetinde Ne Yenmez?
Bu diyeti uygularken şunlardan uzak durmalısınız:
- Tam buğday unu,
- Beyaz undan yapılmış bütün ürünler,
- Yulaf, yulaflı bisküviler, yulaf barındıran her şey,
- Hamur işleri,
- Şeker seviyesi yüksek meyveler (Kiraz, kavun, karpuz ve portakal gibi.),
- Çavdar ekmeği ve diğer ekmek çeşitleri,
- Bulgur,
- Bezelye,
- Paketli ürünler,
- Patates,
- Makarna,
- Havuç,
- Mısır,
- Pirinç,
- Kızartmalar.
Aristo Diyetinde Neler Yenir?
Onlardan bazıları şöyledir:
- Karalahana,
- Semizotu,
- Kereviz,
- Şalgam yaprağı,
- Çin lahanası,
- Börülce,
- Ispanak,
- Vişne yaprağı,
- Diğer yeşil yapraklı sebzeler.
İçeriğimizin sonuna gelmişken; Aristo diyeti nedir? Aristo diyeti nasıl yapılır? Bu diyette neler yenir ve neler yenmez? sorularına aktaracaklarımız bu şekildedir.