Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kelime haznemize birçok yeni kelime ilave oldu. Söz konusu bu kelimeler hayatımızı kolaylaştıran teknikler, sanal öğeler ve protokollere aittir.
Hatta öyle ki birçoğunu günlük konuşmalarımızda kullandığımız halde ne anlamına geldiğini bilmeyiz. İşte VPN’de bunlardan biridir.
Peki, genelde şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi sağlayan VPN nedir? biliyor musunuz?
Bu yazımızda VPN nedir, çeşitleri nelerdir, ne işe yarar gibi sorulara cevap niteliğinde bilgiler vermeye çalışacağız.
O zaman içeriğimize VPN tanımını yaparak başlayabiliriz.
VPN Nedir? VPN Ne Demek?
VPN Nedir: İsmini “Virtual Private Network” kelimelerinin baş harflerinden alan VPN, sanal özel ağlar olarak tanımlanmaktadır. Birçok farklı teknoloji ve protokolü kullanan bu ağ, genelde şirketler arası iletişimin güvende tutulması amacıyla kullanılır.
Kısaca; VPN merkez bir bilgisayardan diğer bilgisayarlara güvenli bir şekilde bilgi akışını sağlayan bir sanal tüneldir. Güvenli bu sanal tünel, kriptolama yapılarak oluşturulur.
VPN Çeşitleri Nelerdir?
VPN nedir? Diye tanımladıktan sonra şimdi de VPN çeşitleri üzerine kısa bir bilgi verelim.
Bu sanal ağ, yazılım bazlı ve donanım tabanlı olmak üzere ikiye ayrılır. Dolayısıyla mobil cihaz veya bilgisayarınıza kurulabilmektedir.
Bu sistem genel olarak işletim sistemlerine gömülü olarak bulunur ve ayarlardan aktif hale getirilmesi gerekir. Böylelikle VPN sunucusu üzerinden internete bağlanırsınız.
Ve bağlandığınızda IP adresiniz gizlenerek VPN sunucuna ait IP ile internete erişmiş olursunuz. Yani proxy işlemi yapılmış olur.
VPN Ne İşe Yarar?
VPN, kurumlar arası iletişimi güvenli kılmak amacıyla geliştirişmiş bir sistemdir. Dolayısıyla internet üzerindeki gizlilik ihlalleri ve kötü niyetli takip gibi sonuçların ortaya çıkmasını engeller.
Örneğin birkaç farklı şubesi olan bir firmaya sahipseniz şubeler arası iletişiminizi güvenli kılar. Muhasebe kayıtları ve müşteri verileri gibi hassas verileri korur.
Özellikle havaalanı veya kafe gibi ortak bir konumdayken daha güveli bir bağlantı kurulmasını sağlar. İnternete ve şirket ağına erişimi güvenli hale getirir.
VPN sisteminin ne işe yaradığını maddeler olarak sıralamak gerekirse;
- Kurum içi ve şubeler arası iletişimi güvenli hale getirir.
- Örneğin: trojenler, virüsler ve siber saldırılara karşı korur.
- Kısıtlamalar olan yasaklı sitelere ulaşmayı sağlar.
- Örneğin: Bir zamanlar yasaklanan Wikipedia yada ara ara bant daraltması uygulanan Twitter gibi..
- Tor ve Torrent gibi yasaklanan ağlardan illegal olan film, müzik gibi içeriklerin indirilmesini sağlar.
- Gizlilik korkusu ve takip paranoyası olmadan internete erişmeyi sağlar. (Örneğin: Wikileks.)
VPN Nasıl Kullanılır?
Bu sanal ağı kullanmak için bilgisayar veya mobil cihazlarınızı ayarlamanız gerekir. Ücretsiz olarak yayınlanan ücretsiz VPN uygulamalarından birini kullanabilirsiniz.
Ancak bunların istihbarat ve ticari amaçlı kullanıldığını bilmelisiniz. Bunun yanında bir internet ağ sağlayıcısından ücretli olarak alabilir bütün cihazlarınızda kullanıma açık hale getirebilirsiniz.
- Ayrıca bazı uygulumaların ücretli sürümü satın alındığında, ücretsiz sürümünde yer alan reklamların gizlendiğini belirtmekte fayda var.
VPN kullanmak için mobil cihaz veya bilgisayarınızın menüsünden ayarlardaki ağ bağlantısı bölümüne girmeniz gerekir. Burada VPN ayarları üzerine tarama yaparak bulabilirsiniz.
Bulduğunuz VPN bağlantısına kullanıcı adı ve şifrenizi girerek bağlandıktan sonra ise kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ücretsiz VPN Önerisi ve İnceleme
Yukarıda bahsedilen manuel işlemlerle uğraşmamak, otomatik kurulumlu, ücretsiz ve güvenli bir VPN uygulaması kullanmak isterseniz, tavsiyemiz size “CloudFlare WARP (1.1.1.1)” olacaktır.
Alternatif olarak ise “Speedtest VPN” uygulamasını da kullanabilirsiniz.
Bu iki VPN uygulamasını sizin için test ettik. Derecelendirme ve indirme bağlantılarını aşağıda bulabilirsiniz.
CloudFlare WARP
Sonuç
Gücünü Cloudflare’den alan bu VPN uygulaması, bir kullanıcının tüm ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılıyor. Herhangi bir kota bulunmuyor.
Speedtest VPN incelemesine geçmeden önce, bu uygulamanın yalnızca IOS ve Android işletim sisteminde çalıştığını belirtmek isteriz.
Yani windows ve linux işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılamıyor.
Speedtest VPN
Sonuç
Speedtest VPN uygulaması, bir kullanıcının tüm ihtiyaçlarını orta düzeyde karşılıyor. Ancak aylık 2GB kullanım kotası yeterli gelmeyebilir.
İnternette yer alan bir çok VPN uygulamasını test ettik. Kullanıcıların kullanım amacına yalnız bu iki uygulamanın uygun olduğunu gördük.
Dolayısıyla yukarıda ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi 2 VPN uygulamasını karşılaştırdık.
VPN’ler Ne Kadar Güvenlidir?
Son olarak da sıkça merak edilen; VPN’lerin güvenli olup olmadığı konusuna değineceğiz.
Öncelikle belirtmeliyiz ki her VPN bağlantısı güvenlidir şeklinde bir ifade yanlış olur. Çünkü her VPN çözümü aynı güvenli ortamı sağlamaz.
- Bu sorunun temeli de piyasada birçok bu hizmeti sağlayan firma olmasından kaynaklanmaktadır.
VPN hizmeti aldığınız firmanın bilinirliği ve kullanıcı referanslarını değerlendirerek bir seçim yapmanız en güvenli ortamı sunan sunucuya ulaşmanızı sağlar. Hizmet aldığınız firmanın son kullanıcı sözleşmelerini de detaylı olarak inceleyerek bu hizmeti almanızda yarar vardır.
Son olarak güvenlik konusunda şunu belirtmek isteriz ki ücretsiz olarak sağlanan bir sunucudan hizmet alıyorsanız güvensiz olabileceği riskini göze almalısınız. Çünkü bunlar güçlü bir kriptolama kullanmayabilir.
Dolayısıyla ücretsiz ağları kullanırken iki kez düşünmeniz tavsiye edilir.
- Ayrıca limitli hizmet veren bazı VPN firmaları bant genişliğini zaman zaman kısıtlayabilmektedir.
- Dolayısıyla internet hızınız düşer.
- Bunun yanında ücretsiz olarak kendi reklamlarını gösterirler.
- Ve kullanım esnasında gözle görülür bir yavaşlama hissedersiniz.
Özetle güvenlik açısından maksimum düzeyde bir hizmet istiyorsanız ücretli sanal ağ sağlayıcılarından hizmet almalısınız. Çünkü özellikle kurumsal bir yapınız varsa hafife almaya ve gecikmelere gelmez.
Bir anda tüm şirket itibarınızı ve marka prestijinizi kaybedebilirsiniz.
Bu içeriğimizde genel anlamda proxy’li bir iletişim tüneli sağlayan VPN nedir? sorusu üzerine bilgiler vermeye çalıştık.
Şayet birden fazla şubesi olan bir kurum iseniz tüm şubeleriniz arasındaki erişimi güvenli hale getirmeniz şart. Bunun için ise VPN, ideal bir çözüm sunan proxy sunucu olma işlevi görüyor.