Sinema ya da sinema sanatı Louis ve Auguste Lumiere kardeşlerin sinematografi aletini icat etmesi ile ortaya çıkmıştır. 2 kardeş ilk sinema filmi çekimini ise 1985 yılında gerçekleştirmiştir. Tam tarih olarak ise 28 Aralık 1985 tarihidir.
Paris’te Capucines Bulvarı’ndaki Grand Cafe’de sinema filminin izlenimi gerçekleştirilmiştir. Sinemacılık ise bir başka deyiş ile “Radyo, Televizyon ve Sinema” bölümüdür.
Sinemacılık, teknoloji çağında olunması ile beraber sosyallikte ve sosyal medyada iletişimi profesyonel olan bireylerden oluşur. Sinemacılık üniversiteden mezun olmak ile gerçekleşen bir meslektir. Eğitim öğretim süresi ise 4 senedir.
Fazla uzatmadan; bu yazımızda Sinemacılık terimleri nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.
Sinemacılık Terimleri Nelerdir?
Sinemacılık ya da sinema terimleri kendi açısından ve bölümünde önemli olan terimlerdir. Sinemacılıkta 14 tane terim bulunur.
Bu terimler olmadan sinema çekiminin yapılması imkansızdır.
Sinemacılık terimleri nelerdir? Sorusuna cevap olarak bu terimler şöyle açıklanmaktadır;
- Senarist
- Oyuncu ya da Oyuncular
- Sinematograf
- Kinetoskop
- Sinopsis diğer adı ile Taslak Öykü
- Treatman diğer adı ile Geliştrime Senaryosu
- Çekim Senaryosu
- Çekim Tahtası
- Ayrımlama Senaryosu
- Senaryo
- Film Yönetmeni
- IMDB yani açılımı ile Internet Movie Databese
- Uzun Metraj
- Kısa Metraj
Olmak üzere sinemacılıkta 14 adet terim bulunur. Bu terimler öncelikle sinemacılıkta sonra da her terim kendi alanında olması gerektiren, önemli terimlerdir.
Bu terimlerin tamamlanması ile sinema çekimi gerçekleşir.
Senarist Nedir?
Her türlü uzunlukta olan izlenilebilir bir film çekmek amacı ile görsel durumdan önce yazılı olarak senaryoyu oluşturan kişidir.
Kendince oluşturmuş olduğu ya da var olan kaynakları görselliğe dökmek için metinler yazan kişi ya da kişilere senarist adı verilir.
Oyuncu ya da Oyuncular Nedir?
Oyuncu ya da oyuncular yazılan senaryoyu görsel dilde kamera karşısında oynayan kişi ya da kişilerdir.
Bir rol dahilinde oluşturulan senaryoda rolü canlandıran kişi veya kişilerdir.
Sinematograf Nedir?
Sinematograf, görüntüleri kaydetme amaçlı olan ve bir ekran üzerine yansıtılan bir cihazdır.
Kinetoskop Nedir?
Kinetoskop, sinema filmi göstericilerinin kullanmış olduğu ilk cihazdır.
Kinetoskop 28 Aralık 1985 yılında 2 kardeş olan Louis ve Auguste Lumiere tarafından icat edilmiştir.
Sinopsis Nedir?
Sinopsisin bir diğer adı ‘Taslak Öyküsü‘dür. Çekimi yapılacak olan filmin öncesinde yapılan bir ön çalışmadır. Yazıya dökülmüş olan hikayeyi genel hatları ile belli bir konsept belirlemede kullanılır.
Sinema terimlerinin en önemli terimlerinden bir tanesidir. Film çekimi için önemli olan, gerçekleştirilmesi gerekli olan bir terimdir.
Treatman Nedir?
Treatmanın bir diğer adı ‘Geliştirme Senaryosu‘dur. Film, televizyonda yayınlanacak olan programlar ve radyo oyunları için tasarlanmış olan senaryolardır.
Sahne kartları ve senaryonun en başta olan ilk aşamasının arasında gerçekleşmiş ve gerçekleşmekte olan sürecin adıdır.
Çekim Senaryosu Nedir?
Çekim senaryosu, genel olan teknik notlar, sinemanın çekim detayları, filmin üzerinde yapılabilecek olan her türlü değişikliklere, filmin öyküsünde olan planlara göre ayarlanmıştır.
Bunun yanı sıra ise çekim yapan kameraların çekim açılarına göre de bölünmüş durumudur. Filmde olan diyalog ve mizansenlerin belirlenmiş halleridir.
Çekim Tahtası Nedir?
Çekim tahtası, hareketli olan video ve resimlerin üretimi için yararlı olan cihazdır. Bu cihaz, çekilen ses ve resimleri de senkronizasyon etmeye yararlı olan bir cihazdır.
Ayrımlama Senaryosu Nedir?
Ayrımlama senaryosu, film çekimindeki üçüncü aşamadır. Bu aşamaya gelindiğinde senaryo film için artık hazır ve çekilebilir haldedir.
Senaryo Nedir?
Senaryo, yeteneğe, sanata ve teknik kurallara uygun olacak şekilde görsel dilde olmayan yazılı, kağıda dökülmüş olan metindir. Bu metin aşamasından sonra görse dile dökülebilir.
Film Yönetmeni Nedir?
Film yönetmeni diğer adı ile çekimdeki, sinemadaki yönetmendir. Yönetmen, filmin senaryosundaki dramatik, trajik ve diğer tüm unsurlar ile ilgili olan düzenlemeleri yapan kişidir.
Sinema filmi çekimine başlanmadan önce senaryonun son kez gözden geçirildiği aşamadır. Sinemacılık terimleri arasında sinema hayatının olmazsa olmazıdır.
IMDB Nedir?
Internet movie databese, kısaltması ile halk arasında IMDB olarak bilinir. Sinema filmleri hakkında her türlü bilgi ve bilgileri bulunduran bilgi bankasıdır.
Uzun Metraj Nedir?
Uzun metraj kavramı tam uzunluktaki filmler için kullanılır. 40 ve 60 dakikanın üzerinde olan filmlerde kullanılan bir terimdir.
Kısa Metraj Nedir?
Kısa metraj kavramı kısa uzunlukta olan filmlerde kullanılır. 40 dakikanın altında olan filmlerde kullanılan bir terimdir.