Son zamanlarda sıkça aranan, bir göz rahatsızlığı olan Sarı Nokta Hastalığı Nedir, Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri nelerdir ve Türlerine göre Sarı Nokta Hastalığı Nedir bunları inceleyeceğiz.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Sarı nokta hastalığı: Diğer adıyla makula dejenerasyonu, makula isimli bölgenin bozulmasıyla ortaya çıkan ve görme kaybına yol açan retinal bir rahatsızlıktır.
Makula, gözün sinir tabakası olan retinanın içinde bulunan sarı nokta olarak isimlendirilen yerin adıdır. Hastalığın ismi buradan gelmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri
Sarı nokta hastalığı farklı kişilerde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Kimi zaman bir gözde görme kaybı başlamasına rağmen diğer göz görmeye devam ettiği için erken dönemlerde tanı koymak oldukça zordur.
Sarı nokta hastalığında en sık görülen belirtiler;
- Görme azalması
- Eğrilmiş görme
- Fazla ışık ihtiyacı duyma
- Cisimlerin üzerinde gölge ya da karanlık leke görme
- Renkleri soluk görme
- Yüzleri tanıma da zorluk çekme
Bu belirtilere sahip olan kişiler ile 50 yaş üzeri, sigara kullanan ve ailesinde sarı nokta hastalığı bulunan kişilerin doktora başvurması gerekmektedir. Sarı nokta hastalığında erken tanı önemli olduğundan her senede bir göz muayenesi yaptırılması önemlidir.
Türlerine Göre Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Yaş tip ve kuru tip olmak üzere 2 farklı tip sarı nokta hastalığı vardır. Bunlar da şu şekilde açıklanabilir;
Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığı
Sarı nokta hastalığının %90’ı kuru tiptir. Makula’da atık madde birikmesi sonucu görme hücrelerinde hasar meydana gelmedi durumudur. Görme kaybı hızlı değildir. Yavaş bir şekilde seyreder ve uzun yıllar içinde yavaş yavaş meydana gelir.
Kuru tip sarı nokta hastalığı kimi zaman yaş tipe dönüşebilmektedir. Kuru tip sarı nokta hastalığının tedavisi bulunmamaktadır.
Hastalığın erken teşhisi durumunda vitamin, omega-3 ve antioksidanlar ile özel üretilmiş gıda takviyeleri ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Sigara kullanımı var ise bırakılmalıdır.
Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı
Sarı nokta hastalığının sadece %10’u yaş tip olmasına rağmen asıl görme kaybı yaş tip hastalıkta görülür. Retina altında oluşan anormal damar gelişimi ile retinada sıvı birikimi ve kanama oluşur.
Bu sıvı birikimi ve kanama retina hücrelerine zarar vererek görme kaybı oluşturur. Yaş tip sarı nokta hastalığında görme kaybı ani ve hızlıdır. Yaş tip sarı nokta hastalığı tedavisinde amaç hastalığın ilerlemesini durdurarak görme düzeyini korumaktır.
Sadece erken tanılarda görme düzeyini arttırmak amaçlanır. Yaş tip sarı nokta hastalığında en yaygın uygulanan yöntem göz içine ilaç enjeksiyonudur.
Göz içi ilaç enjeksiyonu ile anormal damar oluşumu küçülmekte ve damar geçirgenliği azalmaktadır. Böylelikle kanama ve sıvı birikimi önlenerek retinanın daha fazla hasar alması önlenmiş olur.
Göz içi enjeksiyonu zaman içerisinde temizlenecek ve etkinliğini yitirecektir. Bu nedenle devamlılık isteyen bir tedavi sürecidir. Aksatılması durumunda hastalık tekrar aktivite olarak görme kaybına neden olacaktır.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?
Sarı nokta hastalığını tetikleyen en önemli faktör ileri yaştır. Bu sebeple en çok yaylılar risk altındadır. Yaşın yanı sıra ailede sarı nokta hastalığının olması, sigara kullanımı, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları da önemli oranda tetikleyicidir. Sarı nokta hastalığı en sık körlük sebeplerinden biridir.
Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Yapılan Tetkikler Nelerdir?
Göz muayenesi esnasında göz bebekleri damla yardımıyla genişletilerek göz arkası makula muayene edilir. Sarı nokta hastalığından şüphe edilmesi durumunda göz anjiyografisi ve optik koherens tomografisi yapılır.
Kareli Kağıt Testi (Amsler Testi) Nedir?
Hastaların evde kendi kendilerine yapabilecekleri, makulayı değerlendiren testtir. Kareli kağıt ortasına nokta çizilir. Yakın gözlüğü takılarak kağıt 30 cm uzaklaştırılır.
Önce bir göz sonra diğer göz ile sırasıyla kağıda bakılır. Eğer çizgilerde eğilme, silinme, karanlık alan gibi şekiller görülürse vakit geçirilmeden bir göz doktoruna başvurulmalıdır.